Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Două mandate, peste 1.600 de pagini de bilanț: Ce a realizat Klaus Iohannis ca președinte

Președintele Klaus Iohannis și-a încheiat miercuri cele două mandate în fruntea statului, într-o ceremonie oficială desfășurată la Palatul Cotroceni. Cu această ocazie Administrația Prezidențială a publicat bilanțul celor două mandate ale lui Klaus Iohannis. Documentele publicate au peste1600 de pagini. Ilie Bolojan, președintele Senatului, a preluat conducerea interimară a României până la organizarea alegerilor prezidențiale din luna mai.

de Redactia Observator

la 12.02.2025 , 13:35

Două mandate, peste 1.600 de pagini de bilanț: ce a realizat Klaus Iohannis ca președinte Ceremonia care a marcat încheierea mandatului președintelui Klaus Iohannis a avut loc la Palatul Cotroceni, în București, pe 12 februarie 2025. - Inquam Photos / George Călin

Administrația Prezidențială a publicat pe site-ul oficial bilanțul celor două mandate ale lui Klaus Iohannis. Acest bilanț este structurat în două părți principale.

Bilanțul mandatului 2014-2019 acoperă realizările și activitățile din primul mandat al președintelui şi numără 833 de pagini. Iar bilanțul mandatului 2019-2024 detaliază realizările și activitățile din al doilea mandat şi are 769 de pagini.

Klaus Iohannis și-a încheiat mandatul, Ilie Bolojan preia interimatul la Cotroceni

Articolul continuă după reclamă

Klaus Iohannis și-a încheiat miercuri mandatul de președinte al României, iar Ilie Bolojan a preluat funcția de președinte interimar. Ceremonia de predare a mandatului a durat aproximativ 30 de minute. Iohannis l-a întâmpinat pe Bolojan în Holul de Onoare al Palatului Cotroceni, unde au realizat o fotografie oficială și au avut o scurtă întrevedere.

Pe acelaşi subiect

"Domnule președinte interimar, vă urez succes și să aveți grijă de România", i-a transmis Iohannis lui Bolojan, înainte ca acesta să-l conducă pe fostul președinte la ieșirea din Palatul Cotroceni.

Ulterior, pe Platoul Marinescu a avut loc ceremonia oficială de plecare. Klaus Iohannis a trecut în revistă, pentru ultima oară, Garda de Onoare, în timp ce Imnul național a fost intonat. Acesta a salutat Drapelul României înainte de a părăsi sediul Administrației Prezidențiale.

Numeroși angajați ai Administrației Prezidențiale și jurnaliști au asistat la eveniment. La plecare, fostul președinte i-a salutat și le-a adresat ultimele cuvinte: "Dumnezeu să binecuvânteze România!". Carmen Iohannis nu a fost prezentă la ceremonie. 

Iohannis, primul preşedinte român care a demisionat

Klaus Iohannis și-a anunțat demisia luni, în contextul în care în Parlament începuse procedura de suspendare a sa din funcție. Acesta a argumentat că o astfel de acțiune ar genera o criză politică inutilă, având în vedere că oricum urma să își încheie mandatul.

"Pentru a scuti România și cetățenii români de această criză, de o evoluție inutilă și negativă, demisionez din funcția de președinte al României. Voi părăsi mandatul pe 12 februarie. Dumnezeu să binecuvânteze România!", a declarat Iohannis.

Marți, Curtea Constituțională a constatat oficial vacantarea funcției de președinte și a stabilit ca Ilie Bolojan, în calitate de președinte al Senatului, să preia interimatul începând cu 12 februarie.

Klaus Iohannis a exercitat două mandate de președinte, ultimul fiind programat să se încheie pe 21 decembrie 2024. Totuşi Curtea Constituțională care a anulat alegerile prezidențiale a decis ca acesta să rămână în funcție până la organizarea unui nou scrutin.

Hotărârea a fost luată după desecretizarea unor informații transmise de SRI, SIE și Ministerul Afacerilor Interne privind campania electorală a lui Călin Georgescu.

Ilie Bolojan va asigura interimatul la Palatul Cotroceni până în luna mai. Primul tur al alegerilor prezidențiale este programat pentru 4 mai, iar al doilea pentru 18 mai.

Cu o zi înainte de a prelua interimatul la Președinție, Ilie Bolojan s-a suspendat din funcția de președinte interimar al PNL.

Ce lasă în urmă Klaus Iohannis după 10 ani de mandate

După un deceniu în fruntea României, Klaus Iohannis lasă în urmă:

  • Un Parlament fragmentat, cu o treime dintre aleși fiind extremişti.
  • PNL la același scor electoral ca în 2014, fără avântul politic sperat (Klaus Iohannis a luat PNL de la 15% în 2014 şi îl lasă la 14% în Parlament)
  • PSD rămâne la putere, în ciuda mutărilor de-a lungul celor 10 ani.
  • Șapte premieri numiți, dintre care 4 de la PSD, 3 de la PNL și un tehnocrat.

Viitorul politic al României va fi decis la alegerile prezidențiale, programate pe 4 mai (primul tur) și 18 mai (al doilea tur). Până atunci, Ilie Bolojan va asigura interimatul la Cotroceni, gestionând această perioadă de tranziție.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Când cumperi o locuință, prețul este cel mai important criteriu pentru tine?
Observator » Ştiri politice » Două mandate, peste 1.600 de pagini de bilanț: Ce a realizat Klaus Iohannis ca președinte