Două mandate, peste 1.600 de pagini de bilanț: Ce a realizat Klaus Iohannis ca președinte
Președintele Klaus Iohannis și-a încheiat miercuri cele două mandate în fruntea statului, într-o ceremonie oficială desfășurată la Palatul Cotroceni. Cu această ocazie Administrația Prezidențială a publicat bilanțul celor două mandate ale lui Klaus Iohannis. Documentele publicate au peste1600 de pagini. Ilie Bolojan, președintele Senatului, a preluat conducerea interimară a României până la organizarea alegerilor prezidențiale din luna mai.
![Două mandate, peste 1.600 de pagini de bilanț: ce a realizat Klaus Iohannis ca președinte Două mandate, peste 1.600 de pagini de bilanț: ce a realizat Klaus Iohannis ca președinte](https://img.observatornews.ro/0/2025/2/12/609809/ceremonia-care-a-marcat-incheierea-mandatului-presedintelui-klaus-086934ca.jpeg?w=430)
- Două mandate, peste 1.600 de pagini de bilanț: Ce a realizat Klaus Iohannis ca președinte. DETALII la Observator 17:00
- Klaus Iohannis îşi încheie astăzi mandatul de preşedinte, printr-o ceremonie la Palatul Cotroceni
Administrația Prezidențială a publicat pe site-ul oficial bilanțul celor două mandate ale lui Klaus Iohannis. Acest bilanț este structurat în două părți principale.
Bilanțul mandatului 2014-2019 acoperă realizările și activitățile din primul mandat al președintelui şi numără 833 de pagini. Iar bilanțul mandatului 2019-2024 detaliază realizările și activitățile din al doilea mandat şi are 769 de pagini.
Klaus Iohannis și-a încheiat mandatul, Ilie Bolojan preia interimatul la Cotroceni
Klaus Iohannis și-a încheiat miercuri mandatul de președinte al României, iar Ilie Bolojan a preluat funcția de președinte interimar. Ceremonia de predare a mandatului a durat aproximativ 30 de minute. Iohannis l-a întâmpinat pe Bolojan în Holul de Onoare al Palatului Cotroceni, unde au realizat o fotografie oficială și au avut o scurtă întrevedere.
- VIDEO. Iohannis a părăsit Palatul Cotroceni. Ultimul mesaj transmis lui Bolojan: "Mult succes, aveţi grijă de...
- Ilie Bolojan preia ştafeta prezidenţială de la Iohannis. Drumul de la Oradea la Cotroceni: Cum a făcut pasul spre...
- Bolojan ar putea desecretiza cheltuielile Administrației Prezidențiale din mandatul lui Iohannis: "Va analiza ce e...
- Iohannis rămâne cu indemnizaţie, casă de protocol şi protecţia SPP, după demisie. Dacă era suspendat, pierdea...
- Judecătorii CCR au aprobat demisia lui Klaus Iohannis și înlocuirea lui cu llie Bolojan interimar. Când are loc...
"Domnule președinte interimar, vă urez succes și să aveți grijă de România", i-a transmis Iohannis lui Bolojan, înainte ca acesta să-l conducă pe fostul președinte la ieșirea din Palatul Cotroceni.
Ulterior, pe Platoul Marinescu a avut loc ceremonia oficială de plecare. Klaus Iohannis a trecut în revistă, pentru ultima oară, Garda de Onoare, în timp ce Imnul național a fost intonat. Acesta a salutat Drapelul României înainte de a părăsi sediul Administrației Prezidențiale.
Numeroși angajați ai Administrației Prezidențiale și jurnaliști au asistat la eveniment. La plecare, fostul președinte i-a salutat și le-a adresat ultimele cuvinte: "Dumnezeu să binecuvânteze România!". Carmen Iohannis nu a fost prezentă la ceremonie.
Iohannis, primul preşedinte român care a demisionat
Klaus Iohannis și-a anunțat demisia luni, în contextul în care în Parlament începuse procedura de suspendare a sa din funcție. Acesta a argumentat că o astfel de acțiune ar genera o criză politică inutilă, având în vedere că oricum urma să își încheie mandatul.
"Pentru a scuti România și cetățenii români de această criză, de o evoluție inutilă și negativă, demisionez din funcția de președinte al României. Voi părăsi mandatul pe 12 februarie. Dumnezeu să binecuvânteze România!", a declarat Iohannis.
Marți, Curtea Constituțională a constatat oficial vacantarea funcției de președinte și a stabilit ca Ilie Bolojan, în calitate de președinte al Senatului, să preia interimatul începând cu 12 februarie.
Klaus Iohannis a exercitat două mandate de președinte, ultimul fiind programat să se încheie pe 21 decembrie 2024. Totuşi Curtea Constituțională care a anulat alegerile prezidențiale a decis ca acesta să rămână în funcție până la organizarea unui nou scrutin.
Hotărârea a fost luată după desecretizarea unor informații transmise de SRI, SIE și Ministerul Afacerilor Interne privind campania electorală a lui Călin Georgescu.
Ilie Bolojan va asigura interimatul la Palatul Cotroceni până în luna mai. Primul tur al alegerilor prezidențiale este programat pentru 4 mai, iar al doilea pentru 18 mai.
Cu o zi înainte de a prelua interimatul la Președinție, Ilie Bolojan s-a suspendat din funcția de președinte interimar al PNL.
Ce lasă în urmă Klaus Iohannis după 10 ani de mandate
După un deceniu în fruntea României, Klaus Iohannis lasă în urmă:
- Un Parlament fragmentat, cu o treime dintre aleși fiind extremişti.
- PNL la același scor electoral ca în 2014, fără avântul politic sperat (Klaus Iohannis a luat PNL de la 15% în 2014 şi îl lasă la 14% în Parlament)
- PSD rămâne la putere, în ciuda mutărilor de-a lungul celor 10 ani.
- Șapte premieri numiți, dintre care 4 de la PSD, 3 de la PNL și un tehnocrat.
Viitorul politic al României va fi decis la alegerile prezidențiale, programate pe 4 mai (primul tur) și 18 mai (al doilea tur). Până atunci, Ilie Bolojan va asigura interimatul la Cotroceni, gestionând această perioadă de tranziție.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰