Antena LIVE

Curs valutar

Două MiG-uri, în alertă de luptă după ce o rachetă rusească a trecut la 35 km de graniţa României. De ce nu au doborât-o piloţii

Ucrainenii au susţinut că vineri dimineaţă, 10 februarie, două rachete ruseşti Kalibr au traversat spaţiul aerian al NATO, cu alte cuvinte spaţiul aerian al României. MApN a replicat imediat şi a precizat că a fost vorba despre o singură rachetă, iar aceasta nu a intrat niciun moment în spaţiul aerian românesc. În ultimele luni, cel puțin șase rachete au survolat spațiul aerian al R. Moldova. Forţele Moscovei au lansat în ultimele 13 ore un nou val de atacuri cu rachete asupra Ucrainei.

De la 10.02.2023, 13:58
WhatsApp
Profimedia - imagine ilustrativă

O rachetă rusească a trecut prin spațiul aerian al Republicii Moldova. Ministerul Apărării de la Chișinău a confirmat incidentul. În acelaşi timp Comandantul Armatei Ucrainene a anunțat că două rachete rusești ar fi traversat și spațiul aerian al României. MApN neagă însă această informație.

Potrivit informaţiilor Observator, racheta de croazieră, cel mai probabil Kalibr, a fost lansată de pe o navă de război aflată în Crimeea. Racheta a traversat spaţiul aerian al Ucrainei, a intrat în cel al Republicii Moldova, apoi a revenit în spaţiul aerian ucrainean, fără a intra în cel românesc. De altfel, susţine MApN, racheta a trecut la 35 de kilometri de graniţa noastră.

În acel moment, două MiG-uri executau o misiune de poliţie aeriană, iar atunci când radarele au interceptat racheta cele două avioane de vânătoare au fost redirecţionate în acea zonă. Practic, misiunea de exerciţiu s-a transformat într-o misiune cât se poate de reală. Două minute au stat cele două MiG-uri în alertă de luptă reală, iar după ce racheta a ieşit de pe radare şi-au reluat misiunea de poliţie aeriană.

Cei doi piloţi nu au doborât racheta rusească pentru că aceasta nu intrat în spaţiul aerian românesc.

Pe acelaşi subiect

MApN: Racheta de croazieră rusă nu a intersectat spaţiul aerian al României

Sistemul de supraveghere aeriană al Forţelor Aeriene Române a detectat, vineri, o ţintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federaţiei Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o rachetă de croazieră, care a evoluat în spaţiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova şi a reintrat în spaţiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spaţiul aerian al României.

Cel mai apropiat punct al traiectoriei ţintei de spaţiul aerian al României a fost înregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri Nord-Est de graniţă, precizează Ministerul Apărării Naţionale (MApN) într-un comunicat. Autorităţile române au aplicat toate procedurile standard de la momentul detectării lansării ţintei şi până la clarificarea completă a acestei situaţii.

În plus, la ora 10,38, două aeronave MiG-21 LanceR ale Forţelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliţie Aeriană sub comandă NATO, care se aflau în acea perioadă într-un zbor de exerciţiu, au fost redirecţionate către zona de Nord a României pentru a suplimenta opţiunile de reacţie.

După aproximativ două minute situaţia a fost clarificată, iar cele două aeronave şi-au reluat misiunea iniţială, arată MApN. Forţele Aeriene Române monitorizează permanent, în cooperare cu forţele Aliate, spaţiul aerian naţional şi zona din proximitate.

Ambasadorul rus la Chişinău, convocat 

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Oleg Vasneţov, a fost convocat la Ministerul de Externe şi Integrării Europene (MAEIE) al Republicii Moldova ca urmare a survolării vineri dimineaţă a spaţiului aerian al republicii de o rachetă rusească lansată împotriva Ucrainei, transmite portalul Deschide.md.

"Şeful diplomaţiei Nicu Popescu a dispus convocarea de urgenţă la MAEIE a ambasadorului Federaţiei Ruse la Chişinău, Oleg Vasneţov, pentru a indica părţii ruse încălcarea inacceptabilă a spaţiului nostru aerian prin survolarea teritoriului suveran al Republicii Moldova de o rachetă rusească în cursul zilei de astăzi", se arată într-un mesaj al ministerului.

MAEIE notează că partea rusă continuă războiul de agresiune împotriva Ucrainei, iar atacurile cu rachete asupra ţării vecine îi afectează direct şi negativ şi pe cetăţenii Republicii Moldova.

"Respingem cu tărie acţiunile şi declaraţiile recente neprietenoase în raport cu Republica Moldova, fapt absolut inacceptabil pentru către poporul nostru. Chemăm Federaţia Rusă să oprească agresiunea militară asupra ţării vecine care cauzează numeroase pierderi de vieţi omeneşti şi distrugeri materiale", a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al MAEIE.

Cel puţin şase rachete ruseşti au survolat spaţiul aerian al R. Moldova în ultimele luni

Structurile responsabile din cadrul Ministerului Apărării al Republicii Moldova au detectat vineri, la ora locală 10:18, o rachetă care a traversat spaţiul aerian al Republicii Moldova, deasupra localităţii Mocra din regiunea transnistreană şi, ulterior, deasupra localităţii Cosăuţi din raionul Soroca, cu direcţia Ucraina.

"Ministerul Apărării, în colaborare cu structurile responsabile din republică, monitorizează atent situaţia în regiune şi condamnă ferm violarea spaţiului aerian al Republicii Moldova", se menţionează într-o declaraţie a Ministerului Apărării de la Chişinău.

În ultimele luni, cel puţin şase rachete ruseşti au survolat spaţiul aerian al Republicii Moldova în timpul atacurilor aeriene ale Rusiei împotriva Ucrainei. Două dintre ele au căzut pe teritoriul republicii noastre şi au provocat daune locuitorilor din localitatea Naslavcea, raionul Ocniţa, aminteşte în acest context Ziarul Naţional din Chişinău. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina racheta kalibr romania granita rusia crimeea mig
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025