Antena Meniu Search
x

Macron spune că avioanele de luptă "nu vor ajunge, în niciun caz, în următoarele săptămâni'' în Ucraina

Preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat în cursul nopţii de joi spre vineri, că avioanele de vânătoare solicitate de Ucraina nu vor putea "în niciun caz" să fie "livrate în următoarele săptămâni", adăugând că preferă arme "mai utile" şi "mai rapide", scrie Agerpres.

de Redactia Observator

la 10.02.2023, 11:43

Macron spune că avioanele de luptă "nu vor ajunge, în niciun caz, în următoarele săptămâni'' în Ucraina, dar ajută Kievul cu "arme mai utile și mai rapide"
Macron spune că avioanele de luptă "nu vor ajunge, în niciun caz, în următoarele săptămâni'' în Ucraina, dar ajută Kievul cu "arme mai utile și mai rapide" - Profimedia Images

"Nu exclud absolut nimic", a declarat preşedintele francez în faţa presei la Bruxelles despre livrările de avioane de vânătoare. Dar "asta nu corespunde nevoilor de astăzi", a estimat el, la finalul unui summit european în prezenţa omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski.

De-a lungul turneului său european miercuri şi joi, preşedintele ucrainean a insistat că ţara sa are nevoie de avioane de vânătoare pentru a pune capăt războiului dus de Rusia.

Preşedintele Macron a afirmat că "discuţia sa foarte aprofundată şi foarte precisă" cu Volodimir Zelenski miercuri, la Paris, a evidenţiat că prioritatea ar trebui să fie "de a face totul pentru a ajuta (Ucraina) să reziste în săptămânile următoare" şi de a "efectua operaţiunile utile în primăvara-vara dacă vrem să putem desfăşura ulterior acţiuni diplomatice în paralel".

"Este esenţial ca aliaţii să privilegieze materialele care sunt cele mai utile" şi "cele mai rapide", a adăugat el, estimând că tunurile Caesar şi sistemul de apărare sol-aer cu rază medie de acţiune MAMBA furnizate de Franţa îndeplinesc aceste criterii.

Pe acelaşi subiect

Trebuie poate să "intensificăm" livrările de "elemente de artilerie care permit lansarea de ofensive terestre sau rezistenţa", a insistat el, promiţând "va lucra la asta în zilele următoare". 

Kievul aşteaptă arme şi aeronave

Ţările vestice care au livrat Ucrainei arme au refuzat până acum să trimită avioane de luptă sau arme cu rază lungă de acţiune capabile să lovească în Rusia, de teamă să nu fie atrase mai departe în conflict.

Zelenski a început, miercuri, un turneu european, cu o întâlnire la Londra cu premierul britanic Rishi Sunak şi o cină la paris cu preşedintele Franţei Emmanuel Macron şi cancelarul Germaniei Olaf Scholz.

Sunak a promis instruirea piloţilor ucraineni pentru a zbura pe avioane de luptă performante ale NATO. El nu a oferit livrarea de avioane, dar a spus că nimic nu este exclus.

Zelenski a spus că unele dintre cele promise la Paris de Macron şi Scholz sunt încă un secret.

”Sunt unele înţelegeri care nu sunt publice, dar care sunt pozitive. Nu vreau să pregătesc Federaţia Rusă, care ne ameninţă constant cu noi agresiuni”, a spus el.

Moscova avertizează Occidentul

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a afirmat că ucrainenii vor suferi dacă Marea Britanie sau alte ţări vestice livrează avioane de luptă Kievului şi că linia între implicarea indirectă şi directă a Occidentului în război dispare.

Astfel de acţiuni ”duc la escaladarea tensiunilor, prelungesc conflict şi îl fac tot mai dureros pentru Ucraina”, a spus Peskov.

Forţele ruse au avansat, recent, pentru prima dată într-o jumătate de an, întărite cu zeci de mii de recruţi proaspăt mobilizat, în lupte necontenite de iarnă pe care ambele părţi le descriu drept cele mai însângerate din război.

Forţele ruse au lansat o serie de atacuri de noapte care au distrus alimentarea cu electricitate în părţi din Harkov, al doilea oraş al Ucrainei, au declarat, vineri, oficiali locali. Nu sunt informaţii despre victime.

”Ocupanţii au lovit infrastructura critică. Au fost circa 10 explozii”, a afirmat, pe telegram, guvernatorul din Harkov, Oleg Sinegubov. ”În unele regiuni, sunt pene de curent. Serviciile de urgenţă sunt pe teren”, a arătat el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Macron spune că avioanele de luptă "nu vor ajunge, în niciun caz, în următoarele săptămâni'' în Ucraina