Antena Meniu Search
x

Ucraina susţine că două rachete de croazieră rusești Kalibr au traversat spaţiul aerian al României. Reacţia MApN: Nu se confirmă, a trecut prin R. Moldova

Valeri Zalujnîi, comandantul forţelor armate ucrainene, susţine vineri că două rachete ruseşti Kalibr au survolat spaţiul aerian al NATO, mai exact au trecut pe deasupra României.

de Redactia Observator

la 10.02.2023, 12:57

Ucraina susţine două rachete de croazieră rusești Kalibr au traversat spaţiul aerian al României. Reacţia MApN: Nu se confirmă
- Profimedia

UPDATE: Ministerul Apărării din România precizează că racheta rusească a fost detectată de radarele româneşti, dar nu a intrat nicio secundă în spaţiul aerian al ţării noastre. "Sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat vineri, 10 februarie, o țintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federației Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o rachetă de croazieră, care a evoluat în spațiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova și a reintrat în spațiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spațiul aerian al României", se arată în comunicatul MApN.

Sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat vineri, 10 februarie, o țintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federației Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o rachetă de croazieră, care a evoluat în spațiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova și a reintrat în spațiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spațiul aerian al României

Comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, pe canalul său de Telegram spune că două rachete rusești Kalibr ar fi traversat vineri spațiul aerian al României, la granița cu Moldova și Ucraina.

"Astăzi, 10 februarie, la ora 10.18, două rachete de croazieră rusești Kalibr au trecut granița de stat a Ucrainei cu Republica Moldova. La aproximativ 10:33, aceste rachete au traversat spațiul aerian românesc. După aceea, au intrat din nou în spațiul aerian al Ucrainei la punctul de trecere a granițelor celor trei state. Rachetele au fost lansate din Marea Neagră", a declarat Valeri Zalujnîi.

Pe acelaşi subiect

MApN neagă că acest lucru s-ar fi întâmplat. Prin vocea generalui Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al instituţiei, MApN precizează că "informațiile privitoare la o rachetă rusească ce ar fi survolat spațiul aerian al României nu se confirmă. Vom reveni în scurt timp cu informații oficiale  cu privire la această situație".

Rusia nu a comentat deocamdată această informaţie. Într-o intervenţie separată, citată de publicaţia Ukrainska Pravda, un purtător de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene a declarat că Ucraina are capacitatea de a doborî rachetele de tipul Kalibr, dar nu a făcut-o pentru că nu a dorit să pună în pericol civilii din afara ţării.

O rachetă a trecut pe deasupra R.Moldova

O rachetă ar fi survolat spaţiul aerian al Republicii Moldova. Nicolae Kim, guvernatorul regiunii Nikolaev, a făcut anunţul. Ministerul Apărării din Republica Moldova a confirmat incidentul notează deschide.md. "Menționăm că Ministerul Apărării, în colaborare cu structurile responsabile din țară, monitorizează atent situația în regiune, și condamnă ferm violarea spatiului aerian al Republicii Moldova", precizează ministerul Apărării din R.Moldova.

Incidentul ar fi avut loc în jurul orei 10:18, iar racheta a trecut pe deasupra localităţii Mocra din regiunea transnistreană. Apoi, a trecut pe deasupra localităţii Cosăuţi şi a reintrat în spaţiul aerian ucrainean.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Ucraina susţine că două rachete de croazieră rusești Kalibr au traversat spaţiul aerian al României. Reacţia MApN: Nu se confirmă, a trecut prin R. Moldova