Antena Meniu Search
x

Rusia continuă ofensiva pe Frontul de Est. A atacat masiv în două valuri mai multe zone din Ucraina cu rachete Kalibr şi drone kamikaze

Război în Ucraina, ziua 352. Rusia continuă noua ofensivă pe Frontul de Est. Sirenele de raid aerian au răsunat vineri dimineaţă în toată Ucraina. Ruşii au lansat un atac masiv cu rachete şi drone kamikaze asupra instalaţilor energetice, acuză armata ucraineană. Un mare număr de bombardiere strategice au lansat rachete de croazieră de tip Kalibr şi 35 de rachete S-300. Au fost folosite şi şapte drone Shahed. Sunt confirmate lovituri aeriene în Zaporojie şi Harkov, inclusiv asupra Kievului.

de Redactia Observator

la 10.02.2023, 12:23

Armata ucraineană anunță că a distrus drone și rachete rusești
Armata ucraineană anunță că a distrus drone și rachete rusești - Facebook

Explozii au fost auzite în capitala ucraineană Kiev și în regiunea înconjurătoare, potrivit unor rapoarte. Alerte de raid aerian au răsunat în toată Ucraina în această dimineață, după ce forțele ruse au lovit infrastructuri critice în mai multe părți ale Ucrainei.

Administrația orașului Kiev a declarat că apărarea aeriană funcționează în capitală, ceea ce înseamnă, probabil, că exploziile sunt explozii ale apărării aeriene care doboară rachete, notează Sky News. Operatorul ucrainean de electricitate Ukrenergo raportează întreruperi de energie electrică în unele zone după ce infrastuctura energetică a fost lovită.

Locuitorii sunt îndemnați să rămână în case. De asemenea, oficialii au declarat că au ordonat oprirea de urgență a energiei electrice în întreaga țară în urma atacurilor asupra infrastructurii din Zaporojie și Harkov. "Există o mare amenințare de atac cu rachete. Vreau să subliniez din nou - nu ignorați sirenele de alertă aeriană", a declarat Serhiy Popko, șeful administrației militare a orașului Kiev.

Bombardamente masive în Zaporojie

Pe acelaşi subiect

Vineri, forţele ruse şi-au intensificat atacurile împotriva regiunii Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, aflată încă de la începutul invaziei sub controlul Rusiei.

Explozii au fost auzite în mai multe zone ale regiunii, inclusiv în oraşul Zaporojie şi la Vinniţa, în timp ce în regiunea vecină Dnipropetrovsk, autorităţile locale au avertizat cu privire la un atac cu drone, au informat surse oficiale, citate de agenţiile ucrainene de presă.

Forţele ruse au atacat în special infrastructura energetică din Zaporojie la primele ore ale dimineţii, lovind oraşul de 17 ori într-o singură oră, a indicat secretarul Consiliului local, Anatoli Kurtiev, citat de The Kyiv Independent. Potrivit lui Kurtiev, acesta este cel mai mare număr de atacuri lansate de Rusia asupra Zaporojie de la începutul războiului.

Directorul general al agenţiei atomice ruse, Rosatom, Aleksei Lihaciov, s-a întâlnit joi cu şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), argentinianul Rafael Grossi, pentru a discuta despre crearea unei zone de securitate în jurul centralei de la Zaporojie. Într-un scurt mesaj pe Telegram, Rosatom a confirmat că părţile nu au ajuns la niciun acord pe moment în "problema centrală" a discuţiilor - "crearea unei zone de siguranţă" în jurul uzinei.

Armata ucraineană anunță că a distrus drone și rachete rusești

Forțele armate ucrainene au declarat pe Telegram că armata rusă au atacat orașe și infrastructuri critice din țară, fiind folosite șapte drone kamikaze Shahed de pe coasta de est a Mării Azov și șase rachete de croazieră Kalibr trimise din Marea Neagră.

"Forțele aeriene ucrainene au distrus cinci rachete de croazieră Kalibr și cinci drone de atac Shahed-136/131", a precizat un comunicat. "Ocupanții au lansat, de asemenea, un atac masiv cu rachete antiaeriene S-300 din zonele Belgorod și Tokmak (teritoriul ocupat al regiunii Zaporojie)."

Ruşii şi-au intensificat ofensiva asupra Ucrainei în ultimele zile, cu mai puţin de două săptămâni înainte de împlinirea unui an de la începutul invaziei, la 24 februarie. În timp ce cele mai grele lupte au loc în regiunile Doneţk şi Lugansk, în estul ţării, la graniţa cu Rusia, Moscova şi-a intensificat, de asemenea, atacurile în regiunile Zaporojie şi Herson, în sud-vest.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Rusia continuă ofensiva pe Frontul de Est. A atacat masiv în două valuri mai multe zone din Ucraina cu rachete Kalibr şi drone kamikaze