Echipa lui Navalnîi susţine că acesta era la un pas să fie eliberat. Ar fi urmat să fie inclus într-un schimb de prizonieri
Echipa lui Alexei Navalnîi a declarat că un schimb de prizonieri care l-ar fi inclus pe acesta era aproape de a fi finalizat chiar înainte de moartea sa în închisoare. Maria Pevcikh, aliată a lui Navalnîi, spune că acesta a fost ucis pentru că Putin nu putea tolera gândul că era liber, informează Mediafax.
De Redactia Observator la 26.02.2024, 15:22Criticul Kremlinului, în vârstă de 47 de ani, a murit pe 16 februarie după ce a petrecut mai mult de trei ani în spatele gratiilor, provocând indignarea și condamnarea liderilor occidentali și a susținătorilor săi.
Apropiaţii lui Navalnîi cred că Putin nu putea suporta gândul că ar urma să fie eliberat
Președintelui rus Vladimir Putin "i s-a propus să îl schimbe pe ofițerul FSB și ucigașul Vadim Krasikov, care ispășește o pedeapsă pentru crimă la Berlin, cu doi cetățeni americani și Alexei Navalnîi", a declarat Maria Pevchikh, aliată a acestuia, conform AFP. "Am primit confirmarea că negocierile erau în curs de desfășurare și se aflau în stadiul final", după doi ani de discuții între Moscova, Washington și Berlin, a adăugat ea."Navalnîi ar fi trebuit să fie eliberat în zilele următoare", a adăugat ea.
Potrivit Reuters, Maria Pevcikh a afirmat că Navalnîi a fost ucis o zi mai târziu pentru că Putin nu putea tolera gândul că era liber. Întrebată în legătură cu aceste afirmații în timpul unei ședințe de informare obișnuite, purtătoarea de cuvânt a guvernului german a refuzat să comenteze.
Krasikov ispășește o condamnare pe viață în Germania pentru uciderea în 2019 a fostului comandant separatist Zelimkhan Khangoshvili într-un parc din Berlin, despre care autoritățile germane spun că a fost ordonată de serviciile de informații rusești.
Washingtonul a acuzat Moscova că arestează cetățeni americani sub acuzații nefondate pentru a-i folosi ca monedă de schimb pentru a obține eliberarea unor ruși condamnați în străinătate. Printre cetățenii americani reținuți în Rusia se numără fostul pușcaș marin american Paul Whelan și reporterul de la Wall Street Journal Evan Gershkovich, ambii acuzați de spionaj.