Efecte alarmante ale încălzirii apei oceanelor. Temperaturi record pentru al şaselea an consecutiv
Schimbările climatice încălzesc puternic Planeta, din străfundurile oceanelor până în vârful gheţarilor arctici. În 2021, specialiştii au înregistrat un nou record al temperaturilor oceanice, pentru al şaselea an consecutiv.
De Redactia Observator la 11.01.2022, 16:52Criza climatică, provocată în mare parte de acţiunile oamenilor, a încălzit şi mai tare apele oceanelor. Potrivit The Guardian, recordul celor mai mari temperaturi oceanice înregistrate a fost doborât şi în 2021, pentru al şaselea an consecutiv. "Performanţa" nu este una pozitivă, ci un semal îngrijorător de alarmă: e un indicator clar al efectelor resimţite la scală globală. În timp ce temperaturile atmosferice manifestă un trend ascendent evident, schimbările par să aibă loc într-un ritm mult mai lent faţă de ce se întâmplă în bazinele oceanelor.
Anul trecut, stratul de apă superior, de 2.000 de metri, s-a încălzit dramatic în toate oceanele lumii. Astfel, a fost doborât recordul istoric, după măsurătorile înregistrate începând cu anul 1955. "Temperatura oceanelor creşte neîncetat, la nivel global, acesta fiind un indicator primar al schimbărilor climatice induse de om", susţine Kevin Trenberth, expert la Centrul Național pentru Cercetare Atmosferică din Colorado.
Dar de ce e rău ca apa oceanelor să se încălzească? Printre motive se numără şi facilitarea producerii unor furtuni devastatoare, a uraganelor şi ploilor extreme care duc la inundaţii în zonele cu altitudine joasă. De asemenea, duce şi la micşorarea calotei glaciare, care ridică astfel nivelul apelor. În plus, oceanele absorb o cantitate impresionantă de dioxid de carbon produs de om şi activitatea antropică. În timp, apa devine acidă şi pune în pericol fauna şi flora marină. Experţii avertizează că trendul încălzirii apelor se va menţine ascendent dacă omenirea nu va reuşi să reducă emisiile de carbon.