Eficacitatea vaccinului Pfizer în prevenirea infecțiilor cu Covid-19 scade pe măsură ce varianta Delta se răspândește, avertizează Israelul
Eficacitatea vaccinului Pfizer/BioNTech în prevenirea infecțiilor cu Covid-19 a scăzut cu aproape o treime, în Israel, în mare parte din cauza răspândirii variantei Delta, sugerează datele prezentate de ministerul sănătății din această țară.
De Ana Maria Ghiarasim la 06.07.2021, 08:59- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Vaccinul a avut o rată de eficiență de 64% de la începutul lunii iunie până la începutul lunii iulie, arată ultimele cifre, în scădere de la 94% cu o lună mai devreme. Scăderea coincide cu o perioadă în care guvernul a renunțat la restricții, în vreme ce varianta delta s-a răspândit prin țară.
Vaccinul conferă încă o protecție puternică împotriva simptomelor severe ale virusului, ratele de spitalizare rămânând scăzute. Datele ministerului arată că eficacitatea vaccinului în prevenirea spitalizării a fost de 93% în perioada 6 iunie - 3 iulie, comparativ cu o rată de 98% din perioada precedentă, scrie The Telegraph.
Dar cazurile în creștere oferă un „semnal preliminar” că vaccinul ar putea fi mai puțin eficient în prevenirea simptomelor ușoare din varianta Delta, a declarat luni președintele grupului israelian de experți pe Covid-19, Ran Balicer.
Vaccinul Pfizer, eficient în prevenirea formelor grave de boală
- Varianta Epsilon a coronavirusului este rezistentă la vaccinurile de tip ARNm, sugerează un studiu american
- Purtarea măștii va deveni o „alegere personală” în Anglia, iar oamenii vor fi pe cont propriu în ceea ce...
- Germania a făcut cea mai puternică recomandare din lume pentru amestecarea vaccinurilor Covid-19
Acesta a subliniat că ”e prea devreme pentru a evalua cu exactitate eficacitatea vaccinului, în comparație cu varianta Delta”, precizând că „este probabil să se înregistreze o anumită scădere a eficacității vaccinului împotriva formelor ușoare de boală, nu și în cazul celor severe”.
Varianta Delta a coronavirusului a fost identificată pentru prima dată în India, în octombrie 2020, și de atunci s-a răspândit în aproape 100 de țări din întreaga lume. Este de două ori mai contagioasă decât virusul original și a forțat numeroase guverne să regândească ridicarea restricțiilor impuse în pandemie.
Apariția variantei delta ca „tulpină dominantă” în Israel a dus la o „schimbare masivă a dinamicii de transmisie”, a spus dl Balicer.
90% dintre cazurile noi de Covid-19 din Israel, cauzate de varianta Delta
Luni, Israelul a raportat cea mai mare rată de noi infecții în ultimele trei luni, înregistrând 343 de cazuri noi în ultimele 24 de ore. După un vârf de peste 10.000 de cazuri noi într-o singură zi din ianuarie, noile cazuri zilnice scăzuseră la doar câteva cazuri pe zi în iunie.
În ultimele douăzeci de zile, 90% dintre cazurile noi au fost cauzate de varianta Delta. Aproximativ jumătate din cazurile noi au fost depistate la pacienții complet vaccinați și aproximativ jumătate la copii.
Experții „rămân plini de speranță că eficacitatea vaccinului împotriva formelor grave de boală va rămâne la fel de mare ca și pentru tulpina Alpha” - identificată pentru prima dată în Marea Britanie în decembrie, a spus dl Balicer.
Numărul israelienilor complet vaccinați care se confruntă cu simptome severe, după contractarea virusului, a crescut de la aproximativ unul la două zile, până la cinci pe zi, a estimat dl Balicer.
"Este încurajator faptul că menținem zero decese în ultimele douăsprezece zile", a adăugat el.
Reacția Pfizer la datele din Israel referitoare la vaccinul anti-Covid
Directorul general al Pfizer, Albert Bourla, a declarat că oamenii vor avea nevoie, ”cel mai probabil” de a treia doză de vaccin Covid-19 în termen de 12 luni de la vaccinarea completă.
Un purtător de cuvânt al Pfizer a refuzat să comenteze datele din Israel, dar a declarat pentru Bloomberg că alte cercetări sugerează că vaccinul oferă protecție continuă împotriva noilor mutații.
În decembrie, Israel a lansat una dintre cele mai rapide campanii de vaccinare din lume şi de atunci a fost imunizată aproape 90 la sută din populaţia cu vârsta de peste 50 de ani.