Antena Meniu Search
x

Germania a făcut cea mai puternică recomandare din lume pentru amestecarea vaccinurilor Covid-19

Germania a lansat cea mai puternică recomandare dintre toate țările pentru amestecarea vaccinurilor Covid-19 pentru a crește eficacitatea, relatează CNN. 

de Redactia Observator

la 02.07.2021, 18:42

Germania a făcut cea mai puternică recomandare din lume pentru amestecarea vaccinurilor Covid-19
Angela Merkel îl salută pe Boris Johnson

Comitetul  german pentru vaccinare (STIKO) a anunțat joi că persoanele care primesc o primă doză de vaccin Oxford-AstraZeneca „ar trebui să primească un vaccin de tip ARNm ca a doua doză, indiferent de vârstă”. Germania devine una dintre primele țări care recomandă cu tărie ca persoanele care au primit o primă doză de AstraZeneca să primească fie un vaccin Pfizer-BioNTech, fie Moderna ca a doua doză, relatează CNN.

Cancelarul german Angela Merkel a contribuit la pregătirea drumului pentru utilizarea mixtă a vaccinurilor după ce a primit la a doua doză ser Moderna în iunie. Prima doză a fost de AstraZeneca. STIKO a spus că „rezultatele actuale ale studiului” arată că răspunsul imun generat după o vaccinare cu doze mixte „este net superior”. Vaccinurile ARNm aprobate în prezent de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) sunt Pfizer-BioNTech și Moderna.

Răspuns imunitar mai bun

Comitetul consultativ național canadian pentru imunizare a făcut o recomandare mai slabă pe 17 iunie, când a spus că „un vaccin ARNm este acum preferat ca a doua doză pentru persoanele care au primit o primă doză de vaccin AstraZeneca / COVISHIELD”. Comitetul canadian a declarat că face recomandarea pe baza „dovezilor emergente care arată un potențial răspuns imun mai bun după vaccinuri mixte”.

Pe acelaşi subiect

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Oxford și publicat pe 28 iunie a constatat că „dozele alternative ale vaccinurilor Oxford-AstraZeneca și Pfizer-BioNTech generează răspunsuri imune solide împotriva COVID-19”.

Potrivit unui comunicat de presă al Universității din Oxford, cercetătorii au constatat că „ambele variante (Pfizer-BioNTech urmat de Oxford-AstraZeneca și Oxford-AstraZeneca urmat de Pfizer-BioNTech) aveau ca rezultat concentrații mari de anticorpi dacă dozele erau administrate la patru săptămâni distanță."

EMA a declarat într-o conferință de presă joi că, deși nu sunt „în măsură să facă nicio recomandare definitivă cu privire la utilizarea mixtă a diferitelor vaccinuri Covid-19”, există o „justificare științifică puternică” în spatele abordării. Marco Cavaleri, şeful echipei de evaluare a vaccinurilor în cadrul EMA, a declarat că agenția este „conștientă de rezultatele preliminare din studiile efectuate în Spania și Germania” care „arată că această strategie obține un răspuns imun satisfăcător și nu are probleme de siguranță."

De asemenea, făcând referire la datele recente de la Oxford, Cavaleri a spus că EMA va continua să revizuiască datele pe măsură ce acestea vor fi disponibile. Cavaleri a mai afirmat că, deși EMA face recomandări „pe baza tuturor dovezilor disponibile cu privire la beneficiile și riscul unui vaccin specific”, responsabilitatea pentru modul de administrare a vaccinurilor revine „organismelor de experți care ghidează campaniile de vaccinare din fiecare stat membru. "

Unele țări europene au administrat deja vaccinuri ARNm ca a doua doză după o primă doză de AstraZeneca din motive de sănătate și siguranță, mai degrabă decât pentru eficacitate. În urma îngrijorărilor cu privire la cazurile potențial letale de coagulare a sângelui, țări precum Germania și Spania au recomandat ca persoanele cu vârsta sub 60 de ani care au primit o primă doză de AstraZeneca să primească a doua doză de ser ARNm.

În recomandarea de pe 21 mai, comitetul spaniol de bioetică a spus că, deși le-a recomandat persoanelor care au primit o primă doză de vaccin AstraZeneca să facă o a doua doză de vaccin ARNm, ar prefera ca persoanele să primească o a doua doză de AstraZeneca decât deloc. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Germania a făcut cea mai puternică recomandare din lume pentru amestecarea vaccinurilor Covid-19