Purtarea măștii va deveni o „alegere personală” în Anglia, iar oamenii vor fi pe cont propriu în ceea ce privește protejarea împotriva Covid-19

De Ana Maria Ghiarasim.
Publicat: 04.07.2021, 16:29.
Actualizat: 04.07.2021, 16:29

Anglia va trece în curând într-o etapă fără restricții legale în pandemia de coronavirus, iar oamenii vor fi pe cont propriu în ceea ce privește protejarea împotriva Covid-19, a anunțat, duminică, un înalt oficial al guvernului britanic. Robert Jenrick a spus că este timpul ca britanicii să-și asume „responsabilitatea personală” în luarea măsurilor de precauție, cum ar fi purtarea măștilor de protecție.

Persoane cu mască și fără mască așteaptă la semafor, în Londra

Purtarea măștii va deveni o „alegere personală” în Anglia, iar oamenii vor fi pe cont propriu în ceea ce privește protejarea împotriva Covid-19

Profimedia Images

Robert Jenrick a declarat pentru BBC că oamenii vor avea păreri împărțite în legătură cu purtarea măștilor, însă are încredere în judecata lor. Totodată, într-un alt interviu, el afirmat că va alege să nu poarte mască de protecție.

Anglia renunță la restricțiile din pandemie pe 19 iulie

Se așteaptă ca toate restricțiile legale să fie ridicate în Anglia pe 19 iulie 2021. Afirmațiile lui Robert Jenrick, secretar de stat pentru locuințe, comunități și administrația locală, vin după ce medicii au avertizat că unele măsuri - inclusiv purtarea măștilor de protecție - ar trebui menținute după 19 iulie, Asociația Medicală Britanică (BMA) considerând alarmantă creșterea numărul de cazuri de Covid-19 în ultima perioadă.

Citește și:

Când a fost întrebat la emisiunea de la BBC dacă este încrezător că toate restricțiile vor fi ridicate din 19 iulie, Robert Jenrick a spus: „Se pare că - datorită succesului programului de vaccinare - avem acum posibilitatea de a retrage aceste restricții și de a reveni la normalitate, pe cât posibil".

”Trebuie să învățăm să trăim cu coronavirusul”

Oficialul britanic a mai spus că, deși s-ar putea ca numărul de cazuri Covid să crească, pe măsură ce restricțiile sunt ridicate, oamenii trebuie să învețe să trăiască cu virusul.

"Acum trebuie să trecem într-o perioadă diferită în care învățăm să trăim cu virusul, luăm măsuri de precauție și, ca indivizi, ne asumăm responsabilitatea personală", a spus el.

Întrebat dacă cerința de a purta mască în anumite locuri publice va dispărea complet, Jenrick a spus că premierul va face un anunț în zilele următoare.

Apel la responsabilitatea oamenilor pentru a se proteja împotriva Covid-19

El a cerut oamenilor să fie complet vaccinați și, atunci când a fost întrebat despre călătorii, a spus că guvernul „continuă să analizeze datele” în ceea ce privește permiterea celor care au fost vaccinați cu ambele doze să evite carantina atunci când se întorc din țările de pe lista celor cu risc epidemiologic.

„Vom trece la o fază în care acestea vor fi chestiuni de alegere personală. Deci, unii membri ai societății vor dori să facă acest lucru din motive perfect legitime, dar va fi o perioadă diferită în care noi, ca cetățeni, vom face aceste judecăți mai degrabă decât să ne spună guvernul ce să facem”, a spus Jenrick.

„Vom trece acum într-o perioadă în care nu vor exista restricții legale - statul nu vă mai spune ce să faceți - și va trebui să vă exercitați un grad de responsabilitate personală și judecată”, a mai spus el.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.