Elveţia demarează "proiectul secolului". Va îngropa combustibilul nuclear uzat, la graniţa cu Germania
Autoritățile elvețiene au ales un sit din nordul Elveției, nu departe de granița cu Germania, care să găzduiască un depozit de geologic pentru depunerea deșeurilor radioactive, scrie The Guardian.
De Ovidiu Cojocaru la 11.09.2022, 17:54După aproape 50 de ani de căutare a celei mai bune modalități de a-și depozita deșeurile radioactive, Elveția se pregătește pentru „proiectul secolului”, care presupune îngroparea combustibilului nuclear uzat în adâncime, în lut, precizează sursa citată.
Organizația responsabilă cu gestionarea deșeurilor radioactive din țară a declarat sâmbătă că a decis că regiunea Nördlich Lägern este cea mai bună dintre cele trei locuri pe care le luase în considerare pentru instalația de depozitare subterană.
Oficialii „au ales Nördlich Lägern drept cel mai sigur loc pentru un depozit geologic de adâncime”, a declarat Felix Glauser, purtător de cuvânt al Cooperativei Națională pentru Eliminarea deșeurilor Radioactive. (NAGRA)
„Investigațiile ample au arătat că Nördlich Lägern este cel mai potrivit loc și are cele mai mari rezerve de siguranță”, a adăugat el.
- Strategia autorităților române în cazul unui accident nuclear. Cantemir Ciurea-Ercău: “Activarea acestui plan...
- Preşedintele CNCAN: care sunt riscurile pentru România în cazul unui accident nuclear la centrala de la Zaporojie
- Război Rusia - Ucraina, ziua 196 LIVE TEXT. Kievul "își propune să recupereze Herson până la sfârșitul anului"
NAGRA a informat direct populația locală și este de așteptat să își prezinte propunerea guvernului elvețian luni, a informat Keystone-ATS.
Centralele nucleare elvețiene pompează deșeuri radioactive de mai bine de jumătate de secol. După accidentul nuclear din 2011 de la centrala electrică de la Fukushima din Japonia, Elveția a decis să elimine treptat energia nucleară: reactoarele sale pot continua atâta timp cât rămân în siguranță.
"Proiectul secolului" la graniţa cu Germania
Deocamdată, deșeurile sunt duse într-un depozit intermediar din Würenlingen, la 15 km de granița cu Germania.
Cu noua facilitate, Elveția speră să se alăture unui club de elită de țări care se apropie de depozitarea geologică profundă. Până acum doar Finlanda a construit un șantier, din granit. Suedia a dat undă verde în ianuarie pentru a-și construi propriul sit pentru îngroparea combustibilului nuclear uzat în granit. De asemenea, Franța intenționează să depoziteze deșeurile radioactive sub pământ în argilă.
În Elveția, o cantitate estimată de 83.000 de metri cubi de deșeuri radioactive, inclusiv unele deșeuri de mare activitate, va trebui să fie îngropată. Acest volum corespunde unei durate de funcționare de 60 de ani a centralelor nucleare de la Beznau, Gosgen și Leibstadt și celor 47 de ani în care Muhleberg a fost în funcțiune înainte de închidere în 2019.