Video Șeful securităţii de la centrala nucelară Zaporojie, ucis într-un atentat cu maşină-capcană. Acuzaţiile aduse în trecut lui Andrei Korotkii
Andrei Korotkii, "şeful securităţii" la Centrala Nucleară (NPP) Zaporojie, a murit în urma exploziei unei maşini, în oraşul ocupat Enerhodar, a anunţat Kiev Post, citând informaţii publicate pe contul oficial de Telegram de Serviciul de Informaţii Militare al Ucrainei.

Potrivit sursei citate, Korotkii, un colaborator al forţelor ruse, a fost implicat în acţiuni represive împotriva ucrainenilor şi a sprijinit ocupaţia rusă. Serviciul de Informaţii Militare a postat un videoclip pe canalul său Telegram cu o maşină care exploda. Kiev Post nu a putut verifica autenticitatea videoclipului, relatează news.ro.
Acuzaţiile aduse lui Korotkii
Korotkii a fost acuzat că a facilitat crimele de război şi reprimarea civililor ucraineni şi a personalului centralei nucleare din Enerhodar, de când forţele ruse au preluat controlul asupra centralei nucleare Zaporojie. Se pare că el a jucat un rol cheie în furnizarea de liste de angajaţi cu simpatii pro-ucrainene autorităţilor ruse, ceea ce a condus la acţiuni represive împotriva acestora.
- Ordinul dat de şeful armatei ucrainene după lovitura grea primită de Kiev. Ce va urma în cel mai fierbinte punct...
- Este oficial: Ucraina a primit Patriotul din România după 4 luni
- Parlamentarii ucraineni cer scăderea vârstei de recrutare de la 25 la 20 de ani. Averi făcute de funcţionarii...
- Senatori americani din ambele tabere politice s-au pus de acord: vor cere sancţiuni dacă Rusia blochează...
- Germania exclude redeschiderea gazoductului Nord Stream 2 între Rusia şi Europa. Moscova i-ar fi cerut acest lucru...
În plus, el a fost un susţinător activ al forţelor de ocupaţie ruse, organizând evenimente pro-ruse şi a servit ca membru al partidului Rusia Unită, al lui Vladimir Putin. Conducerea centralei – cea mai mare din Europa, cu şase reactoare nucleare – a condamnat autorităţile ucrainene pentru orchestrarea crimei.
Korotkii a deţinut o poziţie de conducere în administraţia ocupaţiei, conducând aşa-numitul "Consiliu al Deputaţilor" din Enerhodar. Deşi niciun grup nu şi-a revendicat public responsabilitatea, explozia marchează o alta dintr-o serie de atacuri direcţionate împotriva unor figuri cheie din aparatul de ocupaţie rus.
Aproape 50 de colaboratori pro-ruşi şi oficiali ai ocupaţiei ruse au fost asasinaţi, cel mai probabil de serviciile speciale ucrainene sau de partizani, în timpul invaziei pe scară largă a trupelor ruse în Ucraina, care a început pe 24 februarie 2022, notează Kiev Post.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰