Enerhodar, oraşul celei mai mari centrale nucleare din Europa, transformat în teatru de război. Ruşii şi ucrainenii se acuză reciproc de lansarea atacului
Lumea întreagă tremură de teama unui dezastru nuclear la centrala de la Zaporojie. Echipa de experţi ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică a ajuns aici la doar o zi după ce mai multe obuze au căzut la câţiva zeci de metri de centrală. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de ultimele atacuri.
De Redactia Observator la 01.09.2022, 21:12Enerhodar, localitatea unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, s-a transformat în zonă de război. Rusia acuză Ucraina de atacuri cu drone şi mortiere. De cealaltă parte, Kievul dă vina pe forţele Moscovei pentru că ar fi înscenat un atac ucrainean în regiune. Situaţia volatilă a dus la închiderea unuia dintre cele două reactoare nucleare încă funcţionale. Asta în timp ce, la 120 de km distanţă, echipa de experţi ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică pornea spre centrală. "După ce am analizat plusurile şi minusurile am decis să nu ne oprim aici", a declarat Rafael Grossi, director general Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică.
Crucea Roşie a cerut o oprirea imediată a tuturor atacurile în regiune pentru a evita o catastrofă
Cei 14 experţi au ajuns la Zaporojie în jurul prânzului şi au început evaluarea. Vor să discute cu angajaţii din unitate şi iau în calcul instituirea unei prezenţe permanente a Agenţiei la centrală. "O considerăm indispensabilă pentru stabilizarea situaţiei şi pentru a primi actualizări în timp real, neutre, imparţiale şi de încredere despre situaţia de aici", a declarat Rafael Grossi, director general Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică.
Crucea Roşie a cerut o oprirea imediată a tuturor atacurile în regiune pentru a evita o catastrofă. În Herson, însă, luptele au continuat intens. Rachetele Himars au ţintit din nou poduri din regiune, dar şi feriboturile ruse de pe Nipru, folosite pentru aprovizionarea armatei. În şcolile din Herson, Mariupol şi din restul zonelor ocupate, au fost ridicate drapelurile Rusiei, iar copiii au început noul an cu materii predate doar în rusă. "Toate cărţile sunt acum în rusă. Nu mai avem cărţi în ucraineană în depozit şi nici în bibliotecă", a declarat Larisa Volodyuk, bibliotecară.
În zonele atacate de ruşi, prima zi de şcoală a fost diferită. "Dacă aţi ştii ce primă zi de şcoală obişnuiam să avem. Era cea mai mare sărbătoare şi acum avem asta. Cum putem explica copiiilor ce se întâmplă?", a declarat Raisa Krupchenko, bibliotecară şcoală. Rusia dă semne că are în vizor şi Republica Moldova, unde Transnistria şi Găgăuzia revendică un statut special. "Vom face totul pentru ca interesele populației rusofone din Moldova să nu fie afectate în niciun fel", a declarat Serghei Lavrov, minstru de Externe rus. Ministrul de Externe rus a avertizat că orice acţiune care va pune în pericol misiunea de pace rusă, instituită în Republica Moldova în 1992, va atrage inevitabil regiunea Transnistria în războiul ruso-ucrainean.