Antena LIVE

Curs valutar

Este invadarea Rusiei o diversiune a armatei ucrainene? Ruşii susţin că ucrainenii pregătesc în secret o ofensivă majoră în Zaporojie

Război în Ucraina. Bloggerii militari ruşi susţin că incursiunea ucraineană în regiunea rusă Kursk ar fi o diversiune şi că trupele Kievului se pregătesc de o ofensivă majoră pe frontul de sud, în Zaporojie şi Herson. Printre obiectivele vizate ar fi recapturarea Centralei Nucleare din Zaporojie şi tăierea  autostrăzii Vasîlivka-Tokmak pentru a dechide o direcţie de atac către Melitopol.

De la 19.08.2024, 14:05
WhatsApp
Militari ucraineni în timpul unui antrenament în Zaporojie Profimedia

Potrivit influentului canal militar de Telegram Dva Mayora, urmărit de peste 1,1 milioane de persoane, incursiunea ucraineană din regiunea Kursk a început "cu prea mult timp înainte de alegerile din Statele Unite" pentru a fi principala lovitură a Kievului. Canalul rusesc susţine că în armata rusă circulă tot mai multe informaţii despre intențiile Forțelor Armate Ucrainene de a lansa o ofensivă în sud, pe frontul din Zaporojie.

Potrivit sursei citate, forţele ucrainene ar fi tras echipamente și combustibil din localitatea Orihiv iar trupele ruse ar fi lovit o concentrare de soldaţi ucraineni cu rachete Iskander. Senatorul rus Dmitrî Rogozin susţine într-un mesaj publicat pe Telegram că una dintre țintele forțelor armate ucrainene într-o eventuală ofensivă pe frontul de sud ar fi centrala nucleară Zaporojie. Atacurile ucrainenilor cu drone asupra centralei nucleare nu fac decât să le confirme aspirațiile pentru acest obiectiv, mai scrie Dva Mayora.

Canalul militar rusesc mai precizează că ruşii au observat pe 18 august că ucrainenii adună trupe semnificative pe direcția Kamianske, inclusiv vehicule blindate. Cantitatea poate fi suficientă pentru ca armata ucraineană să creadă că poate avea succes, susţine canalul rusesc. 

Dacă Kievul decide totuși să pună mai mulți oameni în atacuri pe frontul din Zaporojie, atunci direcțiile probabile ale atacurilor vor fi Centrala Nucleară Zaporojie și autostrada Vasîlivka-Tokmak, în vederea creării condiţiilor de ieşire spre sud în direcţia oraşului Melitopol, a evaluat Dva Mayora.

Pe acelaşi subiect

După evenimentele din Kursk, mulți ofițeri ruşi spun că una dintre sarcinile Forțelor Armate Ucrainene în Kursk este de a distrage atenția ruşilor de la frontul de sud. "Frontul Zaporojie, precum și regiunea Herson și coasta de vest a Crimeei sunt considerate de inamic drept direcții probabile de acțiune".

Atacurile cu rachete americane asupra Podul Kerci din Crimeea nu fac decât să confirme astfel de aspirații, speculează canalul rusesc care în final concluzionează că, după evenimentele din Kursk, pregătirea forțelor ruse "este mult mai mare".

Câţi soldaţi ucraineni luptă în Kursk

Cotidianul american The Wall Street Journal a relatat pe 18 august că estimările militare occidentale sugerează că Ucraina a angajat până la 6.000 de soldați pentru ofensiva din Kursk și are până la 4.000 de soldați suplimentari în roluri de sprijin în regiunea de graniţă vecină Sumî.

Pentru a evita slăbirea liniei frontului, un număr substanțial din soldaţii angajaţi în Kursk provin dintr-o forță de rezervă pe care Ucraina a construit-o la încurajarea Occidentului pentru operațiuni militare programate spre sfârșitul acestui an și în 2025, potrivit unei persoane aflate la curent cu operațiunea.

Câţi soldaţi ar fi retras ruşii din Ucraina

Ca răspuns la ofensiva din Kursk, Rusia a retras la jumătatea săptămânii trecute mai multe brigăzi deficitare din Ucraina, însumând până la 5.000 de militari, a spus sursa citată. O brigadă era din regiunea Donețk, centrul ofensivelor ruseşti, dar restul erau din zone mai puțin importante.

Cu toate acestea, Rusia ar fi nevoită să retragă mai mulţi soldaţi din Ucraina dacă vrea să preia controlul asupra teritoriului pierdut în Kursk. Ar necesita o forță mai mare decât a ucrainenilor, cel mai probabil de peste 20.000 soldaţi instruiţi corespunzător, a spus persoana respectivă. 

 Zelenski: Operaţiunea din Kursk urmăreşte crearea unei zone tampon în Rusia

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reiterat în discursul său de duminică seara că unul din obiectivele incursiunii ucrainene în Kursk este crearea unei zone tampon pe teritoriul ţării agresoare, Rusia. "În acest moment, principala sarcină a acţiunilor noastre defensive este aceea de a distruge cât mai mult posibil din potenţialul rusesc, potenţialul său de război, şi de a creşte la maximum contraatacurile noastre", a spus preşedintele Zelenski.

"Aceasta include crearea unei zone tampon pe teritoriul agresorului: operaţiunea noastră în regiunea Kursk", a explicat şeful statului ucrainean. Tot ceea ce provoacă daune armatei, statului, apărării sau economiei Federaţiei Ruse ajută Ucraina să împiedice răspândirea războiului şi să îl încheie cu "o pace justă pentru Ucraina", a subliniat Volodimir Zelenski.

Pe de altă parte, în acelaşi discurs, preşedintele ucrainean a îndemnat aliaţii ţării sale să accelereze acordarea ajutorului militar angajat deja. "Vă îndemnăm: Nu există vacanţă în război. Avem nevoie de soluţii, avem nevoie de logistică în timp util pentru pachetele anunţate. Fac un apel în special către Statele Unite, Regatul Unit şi Franţa", a subliniat Zelenski.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina kursk zaporojie herson
Întrebarea zilei
Aţi pornit încălzirea în locuinţă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Semnul care îți spune că urmează să fii jefuit. Cum acționează hoții și...
Fanatik.ro
Publicat 04.11.2024
Acești șobolani uriași pot fi cea mai eficientă armă împotriva unei...
spotmedia.ro
Publicat 04.11.2024
Inundațiile din Spania sunt șocante, dar nu complet surprinzătoare. Cum se...
spotmedia.ro
Publicat 30.10.2024
Meteorologii Accuweather au schimbat prognoza pentru jumătatea lunii noiembrie...
Gandul
Publicat 04.11.2024
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al...
Adevărul
Publicat 04.11.2024
Echipele se reunesc diseară, la Asia Express: urmează cursa crucială pentru...
A1
Publicat 04.11.2024
Horoscopul zilei de 5 noiembrie 2024. Berbecii pierd bani. Află ce se întâmplă...
CaTine
Publicat 04.11.2024
Un fotbalist a murit pe teren, după ce a fost lovit de un fulger! Alți cinci...
spynews.ro
Publicat 04.11.2024
Dezvăluire cu puternic impact emoțional a fotbalistului care l-a apărat pe Ion...
GSP
Publicat 04.11.2024
Tunsoarea pe care o poartă femeile de peste 50 de ani pentru a întineri rapid....
Click.ro
Publicat 04.11.2024
Cum te poți feri de înșelătoriile la telefon. Detaliile la care trebuie să...
Useit
Publicat 04.11.2024
Acum s-a aflat totul. De ce inundațiile din Spania au făcut atât de multe victime
Redacţia.ro
Publicat 02.11.2024
Guvernul Colectiv. La nouă ani de la tragedie, demisionarul Victor Ponta și...
libertatea.ro
Publicat 04.11.2024
Travis Kelce a vorbit despre „următorul pas” în relația sa. Sportivul și...
ZU
Publicat 04.11.2024
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Hello taste
Publicat 04.11.2024
Excesul de zahăr și de grăsimi în timpul sarcinii poate pune în pericol...
Deparinti
Publicat 04.11.2024
Cum va folosi Rusia votul din Republica Moldova. ”Arată o apetență...
ziare.com
Publicat 04.11.2024
Bergüzar Korel a publicat o imagine rară cu soțul Halit Ergenç și mezina...
Happy
Publicat 04.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Conținutul de colină din ou. Ce rol are acest nutrient în organism
Medicool
Publicat 04.11.2024