Antena LIVE

Curs valutar

Germania refuză să dea arme Ucrainei, dar îi trimite 5000 de căşti. Primarul Kievului a rămas cu gura căscată: "E o glumă?"

Primarul Kievului a „rămas cu gura căscată” după ce Germania a spus că va trimite Ucrainei doar 5000 de căşti militare, de protecţie, în loc de mult așteptatele arme. Berlinul ezită să trimită armament în Ucraina și nu este de acord nici cu o misiune militară a UE și se confruntă cu presiuni tot mai mari din partea aliaţilor. Criticii spun că Germania se teme să nu-l provoace pe Vladimir Putin, relatează The Guardian. 

De la 27.01.2022, 12:32
WhatsApp
Forțele Ucrainene de Apărare Teritorială, rezerva militară a Forțelor Armate ucrainene, cu replici din lemn ale puștilor Kalașnikov, participă la un exercițiu militar în apropiere de Kiev, pe 25 decembrie 2021. Profimedia

Ucrainenii au cerut arme de la nemţi, dar Berlinul le oferă căşti de protecţie. Vitali Klitschko, primarul Kievului și fost campion mondial de box la categoria grea, a spus că nu poate înțelege lipsa de sprijin din partea nemţilor, relatează The Guardian.

„Comportamentul guvernului german mă lasă fără cuvinte”, a declarat el pentru ziarul Bild. „Se pare că Ministerul Apărării nu și-a dat seama că ne confruntăm cu forțe ruse perfect echipate care pot începe o nouă invazie în orice moment. Ce fel de ajutor va trimite Germania în continuare, perne?”

Germania nu vrea să trimită în Ucraina nici arme, nici soldaţi

Olaf Scholz, cancelarul german, a refuzat să trimite arme în Ucraina și a fost acuzat în ultimele zile că împiedică transportul armelor oferite de aliații NATO. La începutul acestei săptămâni, ambasadorul Ucrainei la Berlin a cerut guvernului german să trimită măcar 100.000 de căști și veste de protecție.

Pe acelaşi subiect

Cu toate acestea, ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a anunțat miercuri că Berlinul va furniza doar 5.000 de căști militare. Ea a spus că oferta Berlinului transmite „un semnal foarte clar: suntem de partea dumneavoastră”.

Germania mai oferă şi un spital de campanie complet echipa, plus pregătirea necesară, la un cost de 5,3 milioane de euro. Unii membri UE sunt îngrijoraţi de modul în care Germania a abordat criza de la granița cu Ucraina, unde au fost dislocați peste 100.000 de soldați ruși.

Ce ţări UE se opun misiunii militare a UE în Ucraina

Berlinul se confruntă cu presiuni ca să renunţe la opoziţia față de o misiune de pregătire militară a UE în Ucraina. Potrivit unor surse diplomatice, citate The Guardian, Josep Borrell, șeful politicii externe din UE, a ridicat problema unei astfel de misiuni luni, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor din cele 27 de state membre și le-a cerut care se opun planului să reconsidere.

Oficialii UE vor depune eforturi suplimentare în săptămânile următoare pentru a convinge Berlinul să dea undă verde misiunii. Italia, Spania, Austria și Grecia se numără printre cei care se opun și ele propunerii, potrivit surselor UE.

În trecut au fost stabilite misiuni de antrenament ale UE pentru a construi armate în Mali și Somalia. Germania susține în schimb înființarea unei „facilități europene de pace”, un program de finanțare care ar putea ajuta la reformarea forțelor armate ucrainene. Guvernul de la Berlin consideră că acest program ar fi mai potrivit obiectivelor UE.

Un comunicat emis după întâlnirea de luni a miniștrilor de externe preciza doar că UE „definește modalități de sprijin pentru Ucraina și în domeniul educației militare profesionale”.

Un purtător de cuvânt al lui Borrell a refuzat să comenteze discuțiile confidențiale. „Despre problema unei posibile misiuni de pregătire a UE în Ucraina, pot confirma că discuțiile între statele membre continuă. Intensificăm munca în acest sens. Sperăm că decizia, pe care statele membre trebuie să o ia în unanimitate, să fie luată în curând. Din partea noastră, vom continua să accelerăm lucrările pregătitoare pentru desfășurarea unei astfel de misiuni dacă statele membre sunt de acord în acest sens”, a spus acesta. 

Berlinul se teme să nu provoace Kremlinul?

SUA și UE și-au arătat unitatea față de amenințarea reprezentată de cei 106.000 de soldați ruși de la granița Ucrainei, dar Scholz s-a confruntat cu critici grele atât în țară, cât și în străinătate pentru că tratează criza cu prudență

„Nu auzi nimic de la el. Transmite semnale politice cu adevărat slabe”, a spus o sursă diplomatică de la Bruxelles. Poziția guvernului german cu privire la misiunea UE de pregărire militară din Ucraina a fost văzută de unele voci de la Bruxelles ca dovadă a fricii Berlinului de a provoca Kremlinul.

Nemții sunt criticați tot mai mult și pentru că întârzie să aprobe exporturilor de arme către Ucraina. Estonia a încercat să trimită obuziere de 122mm, de fabricație sovietică la Kiev. Armele au fost depozitate în fosta Republică Democrată Germană, adică în Germania de Est, ceea ce înseamnă că este necesară aprobarea guvernului german pentru transportul lor.

Prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, a spus marți că este o „mare dezamăgire” faptul că Berlinul a refuzat să aprobe acest transport. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

germania rusia vlaidmir putin ucraina razboi rusia ucraina conflict rusia
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Pe cine au...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fenomenul Georgescu. Mâna ieșită din pâclă care ne strânge de gât pe toți
spotmedia.ro
Publicat 25.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria...
Adevărul
Publicat 25.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 26 noiembrie 2024. Berbecii sunt atenți la cheltuieli. Află...
CaTine
Publicat 25.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
Ce sport extrem a practicat Călin Georgescu, surpriza prezidențialelor
GSP
Publicat 25.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Exit-poll, la ora 21.00. Marcel Ciolacu și Elena...
Click.ro
Publicat 24.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Ce avere are Călin Georgescu. Câștigătorul primului tur își ține banii...
Redacţia.ro
Publicat 25.11.2024
Entuziasm la Moscova, după alegerile din România: Călin Georgescu este numit...
libertatea.ro
Publicat 25.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai...
Hello taste
Publicat 25.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024