Antena Meniu Search
x

CNN: SUA şi aliații NATO discută posibilitatea de a trimite militari preventiv în România şi alte ţări din Estul Europei, înainte de o posibilă invazie a Rusiei în Ucraina

SUA se află în discuții cu aliaţii NATO pentru a trimite forțe suplimentare în ţările din Europa de Est printr-un sistem bilateral sau, așa cum a descris un oficial citat de CNN, sub forma unei "coaliții a celor dispuși".

de Redactia Observator

la 26.01.2022, 19:16

CNN: SUA şi aliații NATO discută posibilitatea de a trimite militari preventiv în România şi alte ţări din Estul Europei, înainte de o posibilă invazie a Rusiei în Ucraina.
- Imagine ilustrativă / Profimedia

Pe lângă SUA, și Marea Britanie se poziționează în favoarea acestei mobilizări, subliniază CNN, care adaugă faptul că nu toate statele membre NATO sunt de acord.

Pe lângă România, printre țările în care ar putea fi trimise noi trupe se mai numără și Bulgaria și Ungaria. Astfel, în fiecare dintre acestea ar putea fi trimiși să staționeze încă o mie de militari NATO, în cazul în care va fi nevoie după o eventuală invazie a Ucrainei. Numărul este similar cu trupele staționate în prezent în Statele Baltice și în Polonia. 

Astfel forțele americane ar putea opera, așa cum o fac deja, unilateral în Europa, dar și sub structurile de comandă NATO deja existente. Posibilitatea de desfășurare a unor forțe mai aproape de pragul Rusiei înainte de o invazie marchează o schimbare a abordării Administrației Biden, care anterior se ferea de acțiuni directe care ar provoca Moscova.

Pe de altă parte, mișcarea ar putea fi folosită ca un exemplu al tipului de postură agresivă a NATO, de altfel invocată de nenumărate ori de către Rusia pentru a-și justifica acumularea de forțe de-a lungul granițelor Ucrainei.

Secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a declarat luni că SUA au plasat deja 8.500 de militari în stare de alertă în cazul în care o forță de răspuns a NATO este formată și este nevoie rapid de mobilizarea acestora. SUA și NATO au zeci de mii de militari deja în Europa.

În această după-amiază, Ambasada SUA la Kiev le-a cerut tuturor cetățenilor americani să se pregătească pentru a pleca din Ucraina: “Situația de securitate din Ucraina continuă să fie imprevizibilă din cauza amenințării sporite a acțiunii militare ruse și se poate deteriora rapid”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri politice » CNN: SUA şi aliații NATO discută posibilitatea de a trimite militari preventiv în România şi alte ţări din Estul Europei, înainte de o posibilă invazie a Rusiei în Ucraina