Europa de Vest se teme de vaccinul produs de AstraZeneca, din cauza reacţiilor adverse
Campania de vaccinare întâmpină noi obstacole în Europa! Atunci când află că trebuie să se vaccineze cu AstraZeneca, germanii şi francezii nu se mai prezintă la programări.
De Redactia Observator la 23.02.2021, 15:24- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Fenomenul vine pe fondul avertismentelor cu privire la efectele adverse ale serului şi ca urmare a recomandărilor privind evitarea administrării acestui vaccin persoanelor de peste 65 de ani.
În schimb în Marea Britanie vaccinul dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford este preferat de populaţie. Premierul britanic a dezvăluit aseară planul de relaxare.
Temeri în Europa, faţă de vaccinul AstraZeneca
Refuzul de vaccinare cu AstraZeneca e tot mai mare în vestul Europei. În Germania, doar 150.000 de doze dintr-un total de 1.5 milioane au fost administrate într-o singură zi. Teama oamenilor de a se imuniza cu AstraZeneca vine după ce politicientii au ridicat semne de întrebare privind eficienta acestui serului la persoanele de peste 65. Acum discursul politicienilor s-a schimbat.
Jens Spahn, ministrul german al Sănătăţii: Ceea ce e important e că toate aceste trei vaccinuri, aprobate în Europa, sunt sigure şi eficiente. Nimeni, din cei care s-au vaccinat cu prima şi a doua doză de AstraZeneca, n-a fost internat în spital, comparativ cu cei care nu s-au vaccinat. Prin urmare, oferă protecţie.
În Germania, epidemiologii vorbesc deja de cel de al treilea val. Cu toate acestea, guvernul relaxează măsurile. Începând de ieri, preşcolarii şi elevii claselor primare din mai mult de jumătate din ţară s-au întors în bănci.
Anja Nessling, învăţătoare: Mă bucur foarte mult că elevii s-au întors la şcoală. Copiii au stat acasă o perioadă lungă de timp şi cred că pentru părinţi asta fost o provocare uriaşă.
Măsuri înăsprite în Italia şi Cehia
În timp ce în Germania măsurile sunt relaxate, în alte state UE, măsurile sunt înăsprite. Italia a extins interdicţiile de călătorie între regiuni până pe 27 martie de frica noilor tulpini.
Iar în Cehia, guvernul a făcut obligatorie purtarea măştilor FFP2 sau FFP3 în mijloacele de transport în comun. Locuitorii pot purta şi măşti chirurgicale obişnuite, dar obligatoriu două, una peste alta.
Marea Britanie se relaxează, pe fondul vaccinării
Dacă în Europa campania de vaccinare merge în ritm lert, peste Canalul Mânecii lucrurile se mişcă alert. Până acum, aproape 30% din populaţia din Marea Britanie a fost vaccinată.
Prin urmare, din 8 martie elevii se vor putea întoarce în bănci, iar din mai s-ar putea redeschide, restaurantele şi cinematografele. Planul de relaxare a fost anunţat de premier.
Boris Johnson, premierul Marii Britanii: A patra etapa va începe cel mai devreme pe 21 iunie. În condiţiile potrivite, plănuim să eliminăm toate restricţiile cu privire la contactul social, chiar şi la nunţi şi evenimente importante. Vom redeschide totul, inclusiv cluburile de noapte şi vom permite desfăşurarea evenimentelor mari precum spectacole de teatru.
Relaxarea măsurilor va fi însă anulată în cazul în care numărul cazurilor va exploda din nou.
Bilanţ vaccinare anti-Covid în România
803.098 de persoane au fost vaccinate până acum anti-Covid în România, potrivit Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).
La început, în ţara noastră a fost folosit serul celor de la Pfizer-BioNTech, în timp ce vaccinul Moderna a început să fie administrat din data de 4 februarie.
Pe 15 februarie au fost administrate primele doze din serul AstraZeneca.