Europa se topește sub noul val de căldură. Comisia Europeană, soluții drastice cum să reutilizăm apa
Canicula a revenit în Europa. Locuitorii din Franţa şi Spania înfruntă din nou temperaturi peste 40 de grade Celsius. Peste 35 de grade Celsius a arătat mercurul din termometre şi în Germania, Elveţia sau Austria. Noul val de căldură vine într-un moment în care seceta pune tot mai multe probleme. Comisia Europeană a publicat un ghid cu recomandări pentru reutilzarea apei.
De Redactia Observator la 04.08.2022, 20:31Apa, umbra, evantaiele sunt cele mai importante arme pentru europeni în aceste zile. În Franţa, 27 din cele 101 departamente sunt sub avertizare de cod portocaliu de caniculă, cu temperaturi care au atins ieri şi 41 de grade Celsius în regiunile din Sud.
Europa se topește sub noul val de căldură
În Paris şi marile oraşe, disconfortul termic este amplificat de construcţiile care reţin căldura.
Locuitor: Soluţia ideală ar fi să avem mai puţin beton şi asfalt şi mai multă vegetaţie. Am putea crea şi trotuare din aşchii de lemn de arin care să reţină cât mai puţină căldură.
- METEO: Alertă de caniculă în Bucureşti şi 22 judeţe. ANM anunţă temperaturi de 40 de grade la umbră, în...
- Canicula adâncește criza din Europa. Franța, nevoită să își reducă producția de energie nucleară. Rinul, la...
- Revine canicula în România. De joi, aer tropical și temperaturi de peste 40 de grade în aproape toată țara
Luna iulie a fost cea mai secetoasă din Franţa din ultimii 83 de ani. În Ile-de-France şi în zeci de prefecturi, rezidenţilor li s-a cerut să limiteze consumul de apă la 200 de litri pe zi.
Catherine Lamy, restaurator: Nu vă faceţi baie, nu vă spălaţi maşina. Strângem apa folosită pentru udarea plantelor din restaurant.
De altfel, Comisia Europeană a publicat un ghid prin care ne învaţă cum să reutilizăm apa pentru a nu face risipă după ce estima luna trecută că jumătate din ţările Uniunii Europene sunt afectate de secetă.
În Germania, lipsa precipitaţilor amplifică problema incendiilor de vegetaţie. În această dimineaţă, un nou focar s-a produs într-o pădure din apropiere de Berlin după o serie de explozii la un depozit de muniţie vechi unde sunt stocate, printre altele, arme din cel de-al doilea război mondial şi artificii.
Peste 100 de pompieri se luptă să stingă flăcările care au cuprins partea de vest a oraşului.
Thomas Kirstein, pompier Berlin: Incendiul nu este sub control, pădurea arde în continuare haotic acolo şi încercăm cu ajutorul poliţiei să gestionăm gravitatea situaţiei de la nivelul aerului şi să udăm pădurile din jur pentru a opri focul.
Temperaturile ridicate de peste 35 de grade Celsius, dar şi vântul pun în dificultatea intervenţia pompierilor.
În Spania au fost emise coduri portocalii şi galbene în 38 din cele 50 de provincii ale ţării. În perioada iunie - iulie au murit peste 2000 de oameni din cauza caniculei, de patru ori mai mulţi ca aceaşi perioadă a anului trecut.
Locuitor: Canicula în acest an a fost mult mai gravă. Este insuportabilă. Mi-e frică de faptul că va fi şi mai rău pe viitor.
Plajele şi apa mării rămân unul dintre refugiile preferate în aceste condiţii, însă Copernicus, programul de observare a Pământului din satelit, avertizează că temperatura apelor a crescut la un nivel alarmant.
În luna iulie, temperatura medie a apei din Marea Mediterană a fost 29-30 de grade Celsius, cu 6 grade mai mare decât cea normală şi mai mare decât a unei mări din zonele tropicale.
Încălzirea globală şi canicula nu iartă niciun colţ al Europei. Şi în România e cod galben de caniculă şi disconfort termic până duminică, iar temperaturile vor trece de 35 de grade Celsius la umbră, în special în zonele din vestul şi din sudul ţării.
ilustratie