Antena Meniu Search
x

Canicula adâncește criza din Europa. Franța, nevoită să își reducă producția de energie nucleară. Rinul, la un pas să fie închis

Electricite de France (EDF) a anunțat că, din cauza temperaturilor ridicate care afectează și apele râurilor, ia în calcul o reducere a cantității de energie produse de centralele nucleare. Anunțul vine într-un moment extrem de sensibil pentru cea de a doua cea mai mare economie din Uniunea Europeană, notează Bloomberg.

de Redactia Observator

la 03.08.2022, 13:46

EDF a anunțat o scădere a producției de electricitate a centralelor atomice.
Temperaturile ridicate afectează și funcționarea centralelor nucleare. - Profimedia

Franța, cel mai mare producător de energie atomică din Europa, este, pentru o mare parte a anului un exportator net de energie. Cu toate acestea, în acest moment se bazează pe importuri. Problemele legate de centralele nucleare afectează și Germania, care s-ar putea vedea nevoită să apeleze la rezervele de gaze naturale păstrate pentru lunile de iarnă.

Compania franceză de utilități a declarat marți că centralele electrice de pe râurile Rhone și Garonne vor produce probabil mai puțină energie electrică în zilele următoare, dar va exista un nivel minim de producție pentru a menține rețeaua stabilă. Un val de căldură crește temperaturile râurilor, limitând capacitatea apei de a răci centralele nucleare.

Reducerile amenință să crească și mai mult prețurile la energie, care sunt deja aproape de niveluri record în Franța și Germania. Europa se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii, în condițiile în care reducerea livrărilor de gaze produse de Rusia ca represalii pentru sancțiuni determină o creștere a prețurilor.

Scăderea râurilor, o problemă pentru economia europeană

Râurile franceze fac parte dintr-o problemă mai mare cu care se confruntă Europa, care a fost lovită de caniculă. În Germania, Rinul ar putea fi închis pentru traficul comercial, deoarece cursul a devenit insuficient pentru barje. Acest lucru blochează fluxul de cărbune care este din ce în ce mai necesar pentru generarea de energie electrică, deoarece Rusia a redus fluxurile de gaze pe conducta Nord Stream. Navigația a devenit, de asemenea, mai dificilă pe Dunăre, în timp ce cel mai lung fluviu din Italia, Po, nu poate asigura apa pentru irigații.

În conformitate cu normele franceze, EDF trebuie să reducă sau să oprească producția nucleară atunci când temperaturile râurilor ating anumite praguri pentru a se asigura că apa utilizată pentru răcirea centralelor nu va afecta mediul atunci când ajunge în mediul înconjurător.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Canicula adâncește criza din Europa. Franța, nevoită să își reducă producția de energie nucleară. Rinul, la un pas să fie închis