Europa stă pe un butoi cu pulbere. Tensiunile Rusia - Ucraina pot declanşa oricând "coşmarul confruntărilor militare"
Ministrul rus de Externe Sergei Lavrov avertizează că Europa s-ar putea îndrepta spre ceea ce el numeşte "coşmarul confruntărilor militare". În cadrul unei conferinţe europene organizate în Suedia, unde au fost abordate probleme de Securitate, oficialul de la Kremlin a prezentat ideea unui nou pact european, cu scopul de a împiedica expansiunea forţelor NATO spre est.
De Ioana Petcu la 02.12.2021, 17:02Ministrului rus de Externe a tulburat apele la o conferinţă europeană organizată în Suedia, după ce a afirmat că Europa ar putea deveni scena unor confruntări militare "de coşmar". Discursul lui Sergei Lavrov nu a fost singurul cu substrat ameninţător. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a avertizat cu privire la "consecințele grave" cu care s-ar putea confrunta Rusia, în eventualitatea unui conflict cu Ucraina. De altfel, conferinţa vine în contextul tensiunilor amplificate dintre cele două ţări din estul Europei, relatează BBC.
Tensiuni între Rusia şi Ucraina. Sergei Lavrov, despre un posibil scenariu de coşmar în Europa
Potrivit autorităţilor ucrainene, Rusia a mobilizat peste 90.000 de soldaţi la graniţa comună, semnal de alarmă ce indică un posibil atac. Între timp, Moscova neagă acuzaţiile şi susţine, la rândul său, că de la Kiev se dau directive militare împotriva Rusiei. Pe măsură ce războiul verbal se intensifică, Rusia a anunţat joi că a arestat trei cetăţeni ucraineni, suspectaţi că fac parte din serviciile secrete ai ţării "inamice". Unul dintre aceştia e acuzat că a pus la cale un atac terorist, pe când ce ceilalți doi ar fi făcut presiuni pentru a obţine informaţii confidenţiale, de la Serviciul Federal de Securitate al Rusiei.
La conferinţa Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Blinken şi Lavrov s-ar fi angajat să continue dialogul cu privire la Ucraina, însă oficialul rus a declarat anterior că NATO refuză să ia în considerare în mod constructiv propunerile de reducere a tensiunilor și de prevenire a incidentelor periculoase. "Infrastructura militară a Alianței ajunge, iresponsabil, mai aproape de granițele Rusiei, în România și Polonia, implementând un sistem de apărare antirachetă care poate fi folosit ca un complex de atac", a afirmat Sergei Lavrov. "Rachetele americane cu rază medie de acțiune sunt pe cale să apară în Europa, readucând scenariul de coșmar al unei confruntări militare". Lavrov a avertizat NATO să nu transforme țările vecine cu Rusia în "piloni ai confruntării" și a precizat că speră ca propunerile sale pentru un nou pact de Securitate să fie luate în considerare cu atenție.
Miercuri, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a invitat oficialii ruşi la discuții directe asupra conflictului ce durează deja de peste șapte ani. Acesta a afirmat că obiectivul Kievului a fost "eliberarea" Crimeei, anexată de Rusia în 2014, dar nu a menționat folosirea forței.