Antena Meniu Search
x

Președintele Ucrainei anunță o lovitură de stat orchestrată de Rusia pentru a-l da jos: Suntem pregătiţi de orice escaladare

Serviciile de informaţii ucrainene au informaţii despre o posibilă tentativă de organizare a unei lovituri de stat în decembrie, cu implicarea unor persoane din Rusia, a afirmat vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite Reuters.

de Redactia Observator

la 26.11.2021, 16:06

Volodimir Zelenski avertizează că "pe 1-2 decembrie în Ucraina va avea loc o lovitură de stat": Suntem pregătiţi de orice escaladare
Volodimir Zelenski avertizează că "pe 1-2 decembrie în Ucraina va avea loc o lovitură de stat": Suntem pregătiţi de orice escaladare - Profimedia Images

Zelenski a subliniat într-o conferinţă de presă că Ucraina îşi controlează pe deplin frontierele şi este pregătită pentru orice escaladare cu Rusia, scrie Agepres.

"Ne confruntăm cu provocări nu doar din partea Federaţiei Ruse şi cu o posibilă escaladare, avem mari provocări şi în plan intern. Am primit informaţii că pe 1-2 decembrie în ţara noastră va avea loc o lovitură de stat", a spus el.

Acesta nu a dat alte detalii şi nici nu a acuzat statul rus de implicare în acest sens, notează Reuters.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat asigurări vineri că Ucraina este ”întru totul pregătită” în vederea unei eventuale escaladări militare cu Rusia, acuzată de desfăşurarea unor noi trupe în apropierea frontierei ucrainene, relatează AFP.

Pe acelaşi subiect

”Azi au loc intimidări care spun că mâine va avea loc un război”, a subliniat Zelenski într-o conferinţă de presă. ”Noi suntem întru totul pregătiţi de orice escaladare”, a anunţat el.

Statele Unite, NATO şi Uniunea Europeană (UE) şi-au exprimat în mod neîncetat, în ultimele săptămâni, îngrijorarea faţă de mişcări de trupe ruse în jurul Ucrainei şi se tem de o eventuală nouă invazie. Moscova dezminte orice plan în acest sens.

Ucraina a primit tehnică militară de la Statele Unite 

Această ofensivă ar putea să implice atacuri aeriene şi de artilerie, urmate de asalturi aeroportate şi amfibii vizând Mariupol, dar şi o incursiune mai puţin amplă în nord, prin Belarusul vecin, a acuzat Kirilo Budanov în publicaţia americană Military Times.

Estul Ucrainei este devastat din 2014 de un război între Kiev şi separatişti proruşi, care a izbucnit după anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova şi care s-a soldat cu peste 13.000 de morţi.

Rusia este acuzată, în pofida dezminţirilor sale, de faptul că-i susţine militar şi financiar pe separatiştii proruşi, cărora le furnizează oameni şi armament.

Armata ucraineană părea depăşită de situaţie în 2014, însă în prezent pare mai încrezătoare, după experienţa acestui război, şi mai bine echipată, mulţumită ajutoarelor occidentale.

Ucraina a primit de la Statele Unite muniţie, nave, sisteme de rachetă antitanc de tip Javelin şi material medical.

Kremlinul, care dezminte orice plan ofensiv, acuză, invers, Kievul, Occidentul şi NATO de faptul că agravează tensiunile prin manevre militare în apropierea frontierei ruse.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Președintele Ucrainei anunță o lovitură de stat orchestrată de Rusia pentru a-l da jos: Suntem pregătiţi de orice escaladare