Antena Meniu Search
x

Rusia, acuzată că a trimis soldați, arme și tancuri în estul țării. Ucraina i-a atacat pe separatiști cu cea mai bună dronă de pe piață. VIDEO

Imagini din satelit confirmă informaţiile recente conform cărora Rusia acumulează din nou trupe și echipamente militare la granița cu Ucraina, după episodul îngrijorător din această primăvară, scrie Politico. Kremlinul furios pe atacul cu dronă al Ucrainei asupra separatiștilor din Donbass neagă comasarea de trupe.

de Redactia Observator

la 02.11.2021, 17:35

Rusia, acuzată că a trimis soldați, arme și tancuri în estul țării. Ucraina i-a atacat pe separatiști cu cea mai bună dronă de pe piață. VIDEO
Imaginie din satelit care ar arăta armament rusesc în Ielnia, regiunea Smolensk, Rusia - Politico

Noile imagini surprinse de Maxar Technologies și publicate de POLITICO arată o acumulare de unități blindate, tancuri și artilerie cu autopropulsie, împreună cu trupe terestre care se adună în apropierea orașului rus Ielnia, din regiunea Smolensk, aproape de granița cu Belarus. Unitățile, care au început să se deplaseze la sfârșitul lunii septembrie din alte zone ale Rusiei unde sunt detaşate în mod normal, includ şi Armata 1 de tancuri de garda a forţelor militare ruseşti. Tensiunile dintre Moscova și Occident au crescut în ultimele luni. Președintele rus Vladimir Putin s-a arătat nemulțumit de discuțiile despre posibila aderare a Ucrainei și Georgiei la NATO. În plus secretarul american al Apărării Lloyd Austin a vizitat ambele țări în octombrie.

În timp ce se afla la Kiev, Austin a fost întrebat despre solicitarea Ucrainei de a adera la NATO. Acesta a răspuns că Ucraina „are dreptul de a-și decide propria politică externă”, iar SUA vor „continua să facă tot ce pot pentru a sprijini eforturile Ucrainei de a-și dezvolta capacitatea de apărare”, a adăugat el. Câteva zile mai târziu, Putin i-a dat răspunsul în timpul unui discurs la Soci. Liderul rus a avertizat că „aderarea oficială la NATO s-ar putea să nu se întâmple niciodată”, pentru Ucraina, „dar expansiunea militară pe teritoriu este deja în curs de desfășurare, iar aceasta reprezintă într-adevăr o amenințare pentru Federația Rusă.”

Washington Post a scris pentru prima dată sâmbătă despre acumularea de trupe rusești. Cu toate astea, Ministerul Apărării din Ucraina, citat de Reuters, a negat informațiile spunând că „nu a fost înregistrat” luni transferul mai multor soldați ruși, arme și echipamente la granița cu Ucraina. În această primăvară, o acumulare de trupe rusești la granița cu Ucraina a provocat îngrijorare în capitala Ucrainei și la Washington. Administrația SUA a pregătit un pachet de ajutor important pentru Kiev, dar apoi, după întâlnirea dintre președintele Joe Biden și Putin, a ales să nu-l trimită.

Kremlinul neagă comasarea de trupe

Pe acelaşi subiect

Kremlinul a negat marți comasarea de forţe ruseşti în apropiere de frontiera cu Ucraina, dar a subliniat că este treaba Moscovei unde să-şi deplaseze trupele pe teritoriul rus, potrivit Reuters. "Calitatea acestor materiale nici nu merită să le fie acordată vreo atenţie sau comentarii. Acolo se spune despre Ucraina, dar este arătată de fapt graniţa cu Belarus", a afirmat Dimitri Peskov, referindu-se la faptul că regiunea Smolensk se mărgineşte cu Belarus. El a adăugat că Rusia nu a ameninţat şi nu ameninţă pe nimeni şi nu reprezintă vreo ameninţare pentru cineva. "Însă Rusia - pe fondul unor tendinţe expansioniste destul de agresive, în special din partea NATO şi a unui număr de alte ţări - a luat întotdeauna şi va continua să ia măsuri pentru a-şi asigura propria securitate", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de TASS.

Washingtonul ”supraveghează îndeaproape” situaţia de la frontiera ruso-ucraineană, a declarat luni seara purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, citat de France Presse. Potrivit publicaţiei Washington Post, responsabili americani şi-au exprimat îngrijorarea faţă de aceste mişcări de trupe documentate în înregistrări video care circulă în reţele de social media, care arată trenuri militare ruseşti şi convoaie de camioane transportând cantităţi importante de echipamente militare, inclusiv tancuri şi rachete. Un responsabil american a declarat, sub rezerva anonimatului, că aceste mişcări de trupe sunt reale, dar mai puţin importante decât cele din aceeaşi zonă care au provocat preocuparea comunităţii internaţionale în luna aprilie.

Rușii nemulțumiți după ce separatiștii din Donbass au fost atacați cu drone turcești de Kiev - o premieră

Armata ucraineană a confirmat săptămâna trecută că a efectuat primul atac folosind o dronă înarmată Bayraktar TB2 de fabricație turcă. TB2 a distrus un obuzier D-30 de 122 mm aparținând forțelor separatiste susținute de Rusia în Donbas.  Este pentru prima dată când drone Bayraktar, fabricate de compania turcă Baykar Defense, au fost folosite în estul Ucrainei. Bayraktar s-a dovedit a fi una dintre cele mai bune drone armate de pe piață, fiind testată în conflicte din Siria, Libia, Nagorno-Karabakh și împotriva militanților kurzi. În fiecare caz, aceste avioane fără pilot au fost esențiale în blocarea forțelor adverse, dacă nu chiar în înfrângerea lor.

O filmare cu atacul a apărut online înainte de confirmarea oficială a Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Nu este clar câte TB2 sunt în prezent în serviciul ucrainean, dar primele unități au fost livrate încă din 2019. Forțele aeriene ucrainene operează acum flote mici și caută să cumpere alte zeci de drone. Bayraktar va înființa facilități de antrenament și întreținere pentru dronele sale în Ucraina, iar guvernul ucrainean este interesat să le producă sau cel puțin să le asambleze la nivel local.

Atacul de pe 26 octombrie a venit după ce forțele separatiste au acuzat forțele ucrainene că au trecut linia de contact stabilită în Donbass, care formează de facto o graniță între zonele pe care le ocupă aceste grupuri și restul țării. Oficialii din Ucraina au negat aceste afirmații. Ambele părți se acuză reciproc de încălcarea acordurilor de încetare a focului. Atacul cu dronă a creat valuri la Kremlin. Moscova a acuzat Ucraina că a încălcat acordurile de la Minsk menite să pună capăt unui război care a ucis peste 13.200 de oameni din aprilie 2014 și a avertizat că utilizarea dronelor ar putea „destabiliza situația” în estul Ucrainei.

Parisul și Berlinul - ambii mediatori ai conflictului - au criticat și ele atacul.  Franța s-a declarat „îngrijorată” de utilizarea dronei Bayraktar și de „folosirea din ce în ce mai frecventă a armamentului greu” care încalcă încetarea focului. Un purtător de cuvânt al guvernului german a criticat, de asemenea, utilizarea dronei, dar a remarcat că „toate părțile folosesc drone”, care, conform acordurilor de la Minsk, sunt rezervate monitorilor de la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

Ambasada SUA la Kiev a cerut ambelor părți în conflict să respecte acordul de încetare a focului, spunând totodată că și separatiștii au folosit drone. „Îndemnăm ambele părți din conflictul din Donbass să respecte termenii acordului de încetare a focului, dar să fim clari – partea sprijinită de Rusia a desfășurat în mod repetat atacuri cu artilerie și drone împotriva forțelor ucrainene, încălcând direct măsurile convenite anul trecut... și au ucis recent un soldat ucrainean”, a transmis ambasada amaricană de la Kiev. „Retorica oficială rusă care sugerează că Ucraina agravează situația nu este doar înșelătoare, ci servește la escaladarea tensiunilor”, a adăugat aceasta.

Legăturile tot mai mari de apărare dintre Turcia, membră NATO și Ucraina au fost o sursă de tensiune între Ankara și Moscova, amenințănd să schimbe echilibrul de putere pe câmpul de luptă din estul Ucrainei în favoarea Kievului. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a respins acuzaţiile Rusiei, argumentând că sunt operaţiuni pur defensive care nu constituie încălcări ale acordurilor internaţionale.

Rusia a acuzat Ucraina că destabilizează echilibrul fragil din estul Ucrainei prin utilizarea de drone militare Bayraktar. Statul Major al armatei ucrainene a comunicat că dronele sunt utilizate pentru a-i forţa pe insurgenţii separatişti proruşi să înceteze atacurile împotriva serviciilor de securitate ucrainene. Preşedintele Volodimir Zelenski a afirmat că dronele sunt folosite în scopuri pur defensive, fără a fi încălcate acorduri internaţionale. "Atunci când armata ucraineană simte nevoia de apărare a teritoriului, procedează în acest fel", a afirmat Volodimir Zelenski, citat de Reuters.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Rusia, acuzată că a trimis soldați, arme și tancuri în estul țării. Ucraina i-a atacat pe separatiști cu cea mai bună dronă de pe piață. VIDEO