Antena LIVE

Curs valutar

Oficialii europeni negociază continuarea livrărilor de gaze printr-o importantă conductă care leagă Rusia de Ucraina

Mai mulţi oficiali europeni poartă discuţii pentru continuarea livrărilor de gaze printr-o importantă conductă care leagă Rusia de Ucraina, în încercarea de a evita ca războiul din Ucraina să afecteze şi mai mult aprovizionarea cu energie a continentului, scrie Agerpres.

De la 11.06.2024, 09:38
WhatsApp
Oficialii europeni negociază continuarea livrărilor de gaze printr-o importantă conductă care leagă Rusia de Ucraina Shutterstock

Europa a încercat să renunţe la gazele ruseşti dar mai multe state din Europa de Est continuă să primească gaze ruseşti printr-o conductă care traversează Ucraina. Acordul care reglementează tranzitul gazelor ruseşti prin Ucraina expiră la finele acestui an. În contextul în care războiul continuă, majoritatea analiştilor se aşteaptă ca livrările de gaze ruseşti să fie oprite.

Însă mai multe surse din apropierea discuţiilor spun că un guvern european precum şi o serie de responsabili de la mai multe companii discută cu omologii lor din Ucraina despre continuarea livrărilor de gaze şi anul următor. Una din opţiunile discutate este ca firmele europene să cumpere şi să injecteze gaze din Azerbaidjan în conductele ruseşti care ajung în Europa. Un astfel de acord ar permite Europei să evite situaţia jenantă de a cumpăra gaze ruseşti într-un moment în care încearcă să reducă veniturile Rusiei.

Potrivit Bloomberg, ideea a luat avânt după ce a devenit clar că Ucraina ar fi de acord cu ea. Veniturile colectate de Ucraina din tranzitul gazelor naturale s-au ridicat la aproximativ un miliard de dolari în 2021, dovedindu-se o sursă crucială de finanţare pentru o economie devastată de război. Există de asemenea îngrijorări că gazoductele ar putea deveni ţinte militare sau ar putea să se deterioreze iar repararea lor ar fi una costisitoare.

"Sunt două aspecte pe care trebuie să le avem întotdeauna în vedere. Unul este că Ucraina are o infrastructură incredibilă pentru tranzitul şi stocarea gazelor, care ar trebui să fie folosită, şi doi Ucraina este dispusă să utilizeze această infrastructură pentru că îi aduce foarte multe avantaje", a spus directorul general de la compania energetică de stat Naftogaz, Oleksiy Chernyshov. Acesta a exclus orice plan care ar presupune colaborarea cu grupul rus Gazprom dar a spus că aducerea de gaz din Azerbaidjan "ar putea avea un viitor".

Pe acelaşi subiect

Veniturile Ucrainei din tranzitul gazelor naturale: un miliard de dolari în 2021

Sursele citate de Bloomberg au precizat că discuţiile sunt într-o fază incipientă şi că o decizie ar putea fi luată abia la finele anului, când expirarea actualului acord de tranzit şi debutul iernii vor crea noi presiuni. Mai sunt de stabilit multe detalii şi nu este nicio certitudine că se va ajunge la un acord. Un alt factor care trebuie avut în vedere este modul cum va evolua situaţia pe front.

Firma Uniper SE, o companie de gaze naţionalizată de Germania după ce criza energetică i-a afectat modelul de afaceri, a fost implicată în discuţii, au dezvăluit sursele citate de Bloomberg. Slovacia este una dintre ţările cheie care ar putea beneficia de un astfel de acord iar premierul Robert Fico a evocat această posibilitate luna trecută, cu prilejul unei vizite în Azerbaidjan. "Acum totul depinde de negocierile dintre companii precum Gazprom, companiile din Azerbaidjan şi Ucraina, precum şi altele pentru a pune la punct condiţiile economice şi de preţ. Dacă vor face asta, Slovacia ar putea importa gaze din Azerbaidjan, iar o parte va rămâne în Slovacia şi alte va trece în drum spre alte ţări", a declarat Robert Fico în luna mai.

Comisia Europeană crede că blocul comunitar poate face faţă încetării tranzitului gazelor ruseşti prin Ucraina fără probleme majore. Însă unele state membre sunt mai puţin încrezătoare şi se tem de o repetare a crizei energetice iar asta le pune pe aceeaşi lungime de undă cu interesele Ucrainei. "Fac tot ce pot pentru a găsi o soluţie astfel încât sistemul de transport al gazelor din Ucraina să rămână operaţional pentru că este un activ important şi cineva ar trebui să fie clientul său. În caz contrar, generează pierderi", spune Chernyshov. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

gaze rusesti ucraina europa
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025