Antena Meniu Search
x

Rusia i-ar putea înarma pe inamicii americanilor. Medvedev: Yankeii şi câinii lor băloşi europeni să ardă în flăcările iadului

Război în Ucraina. Declaraţia lui Vladimir Putin despre trimiterea de arme ruseşti în ţări terţe pentru a lovi ţinte occidentale a fost comentată pe larg de vocile de la Kremlin. Peskov a spus că este un anunţ foarte important. Iar Medvedev a transmis că duşmanii SUA sunt prietenii noştri, sugerând că Rusia i-ar putea înarma pe inamicii americanilor. 

de Redactia Observator

la 06.06.2024 , 14:49

Rusia i-ar putea înarma pe inamicii americanilor. Medvedev: Yankeii şi câinii lor băloşi europeni să ardă în flăcările iadului
Rusia i-ar putea înarma pe inamicii americanilor. Medvedev: Yankeii şi câinii lor băloşi europeni să ardă în flăcările iadului - Profimedia

Declaraţia liderului rus Vladimir Putin privind posibila trimitere de arme ruseşti de înaltă precizie către alte ţări dă o idee despre consecinţele iminente ale livrărilor de astfel de arme occidentale către Ucraina, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în timp ce vicepreşedintele Consiliului rus de Securitate, Dmitri Medvedev, a spus, la rândul său, că este o schimbare "foarte semnificativă" în politica externă rusă şi a comentat, în stilul caracteristic, că duşmanii SUA devin prietenii Moscovei, relatează news.ro.

Putin a declarat miercuri în timpul unei discuţii cu reprezentanţi ai presei străine, că Moscova ia în considerare un răspuns asimetric la furnizarea către Ucraina de arme de precizie pentru lovituri pe teritoriul rusesc. "Ne gândim la faptul că, dacă cineva consideră că este posibil să furnizeze astfel de arme într-o zonă de război pentru a ne lovi teritoriul, pentru a ne crea probleme, atunci de ce să nu avem dreptul să furnizăm armele noastre de aceeaşi clasă în acele regiuni ale lumii unde vor avea loc lovituri asupra instalaţiilor sensibile ale acelor ţări care fac acest lucru împotriva Rusiei", a declarat liderul rus.

"Aceasta este o declaraţie foarte importantă, care spune foarte transparent că livrarea de arme care vor fi trase asupra noastră nu poate rămâne fără consecinţe, iar aceste consecinţe vor veni cu siguranţă", a declarat joi reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Interfax.

Articolul continuă după reclamă

El a refuzat să numească regiuni sau ţări specifice în care Moscova ar putea trimite astfel de arme, menţionând doar că "preşedintele a spus ceea ce a vrut să spună". "Totul este foarte clar aici şi, prin urmare, nu are nevoie de nicio extindere", a adăugat Peskov.

Pe acelaşi subiect

Medvedev: Duşmanii SUA sunt prietenii noştri

La rândul său, vicepreşedintele Consiliului rus de Securitate, Dmitri Medvedev, devenit una din vocile radicale de la Kremlin, a spus că "aceasta este o schimbare foarte semnificativă în politica externă" rusă şi a comentat în stilul caracteristic, folosind un limbaj jignitor: "Yankeii şi câinii lor băloşi europeni raţionează cam aşa: noi avem dreptul să transferăm orice arme Ucrainei - adică inamicului ţării noastre - în timp ce toate celelalte ţări nu pot ajuta Rusia. Statele Unite şi aliaţii lor să simtă acum (ce înseamnă) utilizarea directă a armelor ruseşti de către terţe părţi!", a spus adjunctul şefului Consiliului de Securitate. "Pot fi oricine (...), indiferent de convingerile lor politice şi de recunoaşterea internaţională", a adăugat el referindu-se la beneficiarii armamentului rus. "Duşmanul lor este Statele Unite, deci ne sunt prieteni", a subliniat Medvedev, citat de TASS.

El îşi doreşte ca utilizarea armelor ruseşti de către regiunile care nu au fost încă numite "să fie cât mai distructivă", iar "instalaţiile sensibile ale statelor care furnizează arme Kievului să ardă în flăcările iadului, să ardă împreună cu cei care le conduc". "Şi ne vom bucura de loviturile lor reuşite cu armele noastre împotriva duşmanilor noştri comuni!" - a conchis Medvedev.

Putin: Occidentul ar trebui să citească doctrina nucleară a Rusiei

Miercuri, la prima sa întâlnire faţă în faţă cu şefi ai agenţiilor internaţionale de ştiri de la începutul războiului din Ucraina, Putin a declarat că Occidentul a greşit când a presupus că Rusia nu va folosi niciodată arme nucleare şi a spus că doctrina nucleară a Kremlinului nu ar trebui să fie nesocotită.

Întrebat despre apelurile şefului NATO, Jens Stoltenberg, de a permite Ucrainei să folosească armele occidentale pentru a lovi teritoriul rusesc, Putin a făcut diferenţa între diferite rachete, dar a avertizat că a permite Kievului să lovească Rusia cu arme din ce în ce mai puternice este o escaladare gravă care atrage Occidentul spre un război cu Rusia.

Putin a mai spus că Moscova ia în considerare desfăşurarea unor rachete similare de înaltă tehnologie şi cu rază lungă de acţiune suficient de aproape pentru a lovi statele care au permis Ucrainei să lovească teritoriul rusesc cu astfel de rachete.

"Dacă vedem că aceste ţări sunt antrenate într-un război împotriva Federaţiei Ruse, atunci ne rezervăm dreptul de a acţiona în acelaşi mod. În general, aceasta este o cale care duce spre probleme foarte grave", a declarat Putin, fără a da detalii despre locul în care se gândeşte să livreze astfel de rachete.

Vorbind cu jurnaliştii timp de mai bine de trei ore în turnul Gazprom nou construit, cu 81 de etaje, înainte de Forumul economic internaţional anual de la Sankt Petersburg, Putin a abordat subiecte de la războiul din Gaza până la viitoarele alegeri din SUA.

După mai bine de doi ani de la declanşarea celui mai sângeros război terestru din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, Putin vorbeşte din ce în ce mai des despre riscul unui conflict global, în timp ce Occidentul se gândeşte ce să facă în legătură cu înaintarea trupelor ruseşti în Ucraina. Întrebat despre riscul unui război nuclear, Putin a spus că doctrina nucleară a Rusiei permite utilizarea unor astfel de arme.

"Dintr-un anumit motiv, Occidentul crede că Rusia nu le va folosi niciodată", a spus Putin când a fost întrebat de Reuters despre riscul unei escaladări nucleare din cauza Ucrainei, în timpul a peste trei ore de întrebări şi răspunsuri. "Avem o doctrină nucleară, uitaţi-vă ce scrie în ea. Dacă acţiunile cuiva ameninţă suveranitatea şi integritatea noastră teritorială, considerăm că este posibil să folosim toate mijloacele de care dispunem. Acest lucru nu trebuie privit superficial", a ameninţat el.

Doctrina nucleară a Rusiei publicată în 2020 stabileşte condiţiile în care un preşedinte rus ar lua în considerare utilizarea unei arme nucleare: în linii mari, ca răspuns la un atac cu arme nucleare sau alte arme de distrugere în masă, sau la utilizarea armelor convenţionale împotriva Rusiei "atunci când însăşi existenţa statului este pusă în pericol".

Putin prezintă conflictul din Ucraina ca parte a unei bătălii existenţiale cu un Occident în declin şi decadent, despre care spune că a umilit Rusia după căderea Zidului Berlinului în 1989, invadând ceea ce consideră a fi sfera de influenţă a Moscovei, inclusiv Ucraina.

Occidentul, la rândul său, descrie invazia rusă ca fiind o acaparare de teritorii în stil imperial şi a promis să ajute Ucraina să învingă forţele ruseşti. Liderii occidentali şi Ucraina au minimalizat avertismentele Rusiei privind riscul unui război mai amplu care să implice Rusia, dar au avertizat în mod repetat că Putin ar putea ataca un membru al NATO.  Atât Putin, cât şi Biden au declarat că un conflict direct între Rusia, cea mai mare putere nucleară din lume, şi NATO, condusă de SUA, ar fi un pas spre cel de-al treilea război mondial.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei
Mergeţi în vacanţă pe litoralul românesc sau în străinătate?
Observator » Stiri externe » Rusia i-ar putea înarma pe inamicii americanilor. Medvedev: Yankeii şi câinii lor băloşi europeni să ardă în flăcările iadului