Antena Meniu Search
x

Nave de război rusești, inclusiv un submarin nuclear, trimise în Cuba, la 150 de km de SUA. Reacţia americanilor

Patru nave de război rusești, inclusiv un submarin cu propulsie nucleară, vor sosi săptămâna viitoare la Havana, Cuba, la 150 de km de graniţa cu SUA. SUA au transmis că monitorizează exerciţiile militare ale Rusiei în Caraibe. Potrivit Washingtonului, ele fac parte dintr-un răspuns mai amplu al Moscovei la sprijinul acordat de SUA Ucrainei.

de Redactia Observator

la 07.06.2024 , 11:35

Patru nave de război rusești, inclusiv un submarin cu propulsie nucleară, trimise în Cuba. Reacţia SUA
Patru nave de război rusești, inclusiv un submarin cu propulsie nucleară, trimise în Cuba. Reacţia SUA - Profimedia

Patru nave de război rusești, inclusiv un submarin cu propulsie nucleară, vor sosi la Havana săptămâna viitoare, au declarat joi oficiali cubanezi joi, invocând "relații istorice de prietenie" între cele două ţări, relatează CBS News.  Exerciţiile au loc pe măsură ce tensiunile cresc din cauza sprijinului militar occidental trimis Ucrainei în războiul declanşat de Rusia.

Ministerul de Externe al Cubei a declarat că navele vor fi la Havana între 12 iunie și 17 iunie, menționând că niciuna dintre ele nu va purta arme nucleare și oferind asigurări că prezența lor "nu reprezintă o amenințare pentru regiune". 

Oficialii americani au declarat că Washingtonul monitorizează navele și aeronavele rusești care ajung în Caraibe pentru exercițiul militar. Ei au spus că exercițiul face parte dintr-un răspuns mai amplu al Rusiei la sprijinul acordat Ucrainei de SUA pentru Ucraina.

Articolul continuă după reclamă

Din componenţa grupului naval rusesc fac parte, potrivit comunicatului, fregata "Amiral Gorşkov", submarinul cu propulsie nucleară "Kazan", nava de alimentare "Academicianul Paşin" şi remorcherul "Nikolai Ciker".

Pe acelaşi subiect

În timpul exerciţiilor, cel mai probabil, bombardiere rusești cu rază lungă de acțiune vor zbura de-a lungul Coastei de Est a SUA, potrivit corespondentului CBS News. În momentul sosirii flotei ruse în portul Havana, de pe una dintre nave vor fi trase 21 de salve în semn de salut, iar o baterie de artilerie a Forțelor Armate Revoluționare ale Cubei va răspunde lansând focuri. 

SUA se aşteaptă la exerciţii navale şi aeriene ale Rusiei în Caraibe

Rusia planifică să trimită nave de luptă în regiunea Caraibelor în această vară, ca parte a unor exerciţii navale care vor include probabil escale în Cuba şi în Venezuela, a declarat miercuri un oficial american de rang înalt, citat de Reuters. Guvernul cubanez a confirmat joi că un grup naval rusesc format din trei nave şi un submarin cu propulsie nucleară va vizita portul Havana între 12 şi 17 iunie.

SUA nu consideră drept ameninţător acest demers al Rusiei, care implică un număr relativ mic de nave şi avioane, dar US Navy va monitoriza exerciţiile, a afirmat oficialul citat în declaraţii făcute pentru un grup restrâns de jurnalişti.

"Ne aşteptăm ca Rusia să trimită temporar nave militare de luptă în regiunea Caraibelor, iar aceste nave vor efectua probabil escale în Cuba şi, posibil, în Venezuela. De asemenea, este posibil să existe unele desfăşurări de avioane sau zboruri în regiune", a afirmat responsabilul militar.

Tensiunile între SUA şi Rusia s-au acutizat

Tensiunile între SUA şi Rusia s-au acutizat de la invazia Moscovei în Ucraina în februarie 2022. Oficialul a declarat că activitatea navală rusă s-a intensificat din cauza sprijinului Statelor Unite pentru Ucraina.

"Rusia doreşte să arate că este încă capabilă de un anumit nivel de proiecţie a puterii pe plan mondial", a declarat oficialul citat. Responsabilii americani din apărare i-au informat joia trecută pe legiuitorii relevanţi din Congres despre această activitate.

"Ca parte a exerciţiilor militare regulate ale Rusiei, anticipăm că, în această vară, Rusia va desfăşura o activitate navală şi aeriană sporită în apropierea Statelor Unite. Aceste acţiuni vor culmina cu un exerciţiu naval global al Rusiei în toamnă", a precizat oficialul respectiv.

Desfăşurările sunt văzute ca parte a unei activităţii navale de rutină şi "nu suntem îngrijoraţi", căci acestea "nu reprezintă o ameninţare directă la adresa Statelor Unite", a mai spus el, adăugând că Rusia a trimis nave în emisfera vestică în fiecare an din 2013 până în 2020.

"Ar trebui să ne aşteptăm la mai multe astfel de activităţi în viitor, deşi observăm că aceste desfăşurări implică un cost pentru marina rusă, care încearcă să menţină starea de pregătire şi să efectueze desfăşurări cu o flotă îmbătrânită", a spus acesta.

Cuba confirmă exerciţiile militare ale Rusiei

La Havana, Ministerul de Externe cubanez a precizat într-un comunicat că această "vizită (a navelor ruse) corespunde relaţiilor istorice de prietenie dintre Cuba şi Federaţia Rusă şi este strict în conformitate cu reglementările internaţionale" la care subscrie Havana.

Totuşi în comunicat nu se spune nimic despre vreun exerciţiu militar, spre deosebire de informaţiile din surse americane potrivit cărora navele ruseşti s-ar deplasa în Marea Caraibelor pentru a participa la manevre şi că ar putea face escale în porturile din Cuba şi Venezuela.

"Niciuna dintre nave nu este purtătoare de arme nucleare, astfel că oprirea lor în ţara noastră nu reprezintă o ameninţare pentru regiune", afirmă Ministerul cubanez de Externe, care mai indică faptul că "vizitele unităţilor navale din alte ţări constituie o practică istorică" cu naţiunile cu care Cuba întreţine "relaţii de prietenie şi colaborare".

Fregata "Amiral Gorşkov", nava principală din ultima generaţie de fregate a marinei ruse, a efectuat un exerciţiu în ianuarie 2023 pentru a se antrena în lansarea rachetelor hipersonice Zircon în Atlantic, folosind o simulare pe calculator.

În februarie 2023, fregata rusă a participat la exerciţii comune cu Africa de Sud şi China, iar în martie s-a alăturat unor exerciţii comune desfăşurate de forţele navale ale Chinei, Iranului şi Rusiei în Golful Oman. Kazan este un submarin cu propulsie nucleară capabil să lanseze rachete de croazieră, devenit operaţional în 2021. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cât de uşor vă este să operaţi în sistemul e-Factura?
Observator » Stiri externe » Nave de război rusești, inclusiv un submarin nuclear, trimise în Cuba, la 150 de km de SUA. Reacţia americanilor