Fenomenele meteo extreme au pus stăpânire pe Europa, împărțită între caniculă și furtuni puternice (Video)
Vremea capricioasă continuă să le dea bătăi de cap europenilor. Nu este mult prea cald numai la noi, s-au topit la soare şi francezii. Aproape toată ţara s-a aflat sub cod roşu şi portocaliu de caniculă, în timp ce în Spania şi Marea Britanie, acolo unde temperaturile au mai scăzut, au fost înlocuite de furtuni puternice, însoţite de grindină şi vânt care a depăşit pe alocuri şi 90 de kilometri pe oră.
De Redactia Observator la 10.08.2020, 21:40- Franța a fost lovită de episoade de caniculă.
- Temperaturile din Marea Britanie sunt departe de cele cu care sunt obișnuiți britanicii.
15 departamente din Franța sub cod roşu de caniculă şi 52 sub cod portocaliu. Iar harta meteo din Franţa arată că valul de caniculă este departe de final.
Temperaturile s-au apropiat din nou de 40 de grade. Cele resimţite au fost de aproape 50 de grade. În Toulouse a fost instituit planul de caniculă la nivelul 3. Crucea Roşie a fost trimisă pe străzi pentru a împărţi apă.
La Paris, temperaturile au depăşit 35 de grade. Un chin pentru parizieni, mai ales că, de azi, trebuie să poarte mască şi în aer liber, în anumite zone aglomerate.
Un localnic susține că "dimineaţa, când nu e nimeni pe canal, după cum vedeţi, o ţin sub barbă, cred că măsura este una cam exagerată. Dar dacă este pentru sănătatea bătrânilor noştri, atunci să o purtăm".
Valul de caniculă va mai dura până la jumătatea acestei săptămâni, când un curent de aer venit de pe oceanul Atlantic i-ar putea răcori pe francezi.
Peste Canalul Mânecii, canicula şi furtunile îşi împart Regatul. Meteorologii au emis mai multe atenţionări de cod galben de ploi şi inundaţii şi avertizează că în anumite regiuni va ploua cât într-o lună.
Chiar dacă temperaturile au mai scăzut şi rar mai depăşesc 33 de grade, este în continuare mult prea cald pentru clima cu care sunt obişnuiţi britanicii.
Weekendul a fost şi el unul de foc, cu cea mai caldă zi de august din ultimii aproape 20 de ani. Temperaturile tropicale au fost un motiv pentru britanici să ocupe plajele. S-au îngrămădit sezlong lângă şezlong, iar pe orice petec de nisip şi-au instalat prosoape.
Pentru a se asigura că nu îşi pierd locul pe plajă, mulţi şi-au petrecut nopţile în corturi şi maşini.
De caniculă şi furtuni au parte şi spaniolii. Ploi torenţiale, însoţite de grindină, au măturat Catalonia şi împrejurimile, iar vântul a depăşit la rafală şi 90 de kilometri pe oră.
Unde nu sunt furtuni, temperaturile tropicale rămân la putere. Cel mai rău a fost în Zaragoza şi Girona, unde termometrele au arătat din nou aproape de 40 de grade ziua.
Mai aproape de noi, sunt temperaturi de foc pe malul Adriaticii. Croaţia este sub avertizare de coduri roşii şi portocalii pentru cea mai mare parte a ţării.