Fermierii cehi au aruncat cu bălegar pe străzile din Praga. Polonezii s-au bătut cu poliţia la Varşovia. FOTO şi VIDEO
Protestele fermierilor din Europa nu s-au oprit. Fermierii cehi au aruncat joi cu bălegar în faţa clădirilor guvernamentale şi au blocat cu tractoarele străzile din Praga iar miercuri protestele agricultorilor polonezi au degenerat în violenţe la Varşovia.
De Redactia Observator la 07.03.2024, 14:09- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Fermierii cehi au aruncat joi bălegar în faţa clădirilor guvernamentale şi au blocat străzile din Praga cu tractoarele, reluând solicitările pentru mai mult sprijin din partea statului, reducerea birocraţiei şi oprirea importurilor ieftine în Uniunea Europeană, informează Reuters, citată de Agerpres.
În mai multe ţări din Uniunea Europeană fermierii au ieşit pe străzi în ultimele săptămâni, nemulţumiţi de obstacolele birocratice, măsurile UE destinate combaterii schimbărilor climatice, precum şi eforturile de a ajuta Ucraina să îşi vândă cerealele.
Miercuri, mii de fermieri polonezi au protestat în faţa guvernului de la Varşovia, incendiind cauciucuri şi aruncând petarde. Luna trecută şi fermierii belgieni au incendiat cauciucuri în faţa clădirii de la Bruxelles unde a avut loc reuniunea miniştrilor europeni ai Agriculturii.
- Capitala Uniunii Europene, paralizată din nou de protestul fermierilor. Oamenii spun că au ajuns la sapă de lemn...
- Miniştrii Agriculturii cer UE să majoreze subvenţiile. Fermierii au înconjurat azi sediul Comisiei Europene
- Haosul continuă la Bruxelles. Fermierii furioşi au luat cu asalt centrul oraşului şi au incendiat anvelope....
- Emmanuel Macron, la un pas de a fi atacat de sute de fermieri furioşi. Preşedintele se afla la Târgul Agricol de...
În ceea ce îi priveşte pe fermierii cehi, acţiunea de joi a fost cel de al treilea protest demarat de la mijlocul lunii februarie. Fermierii au aliniat sute de tractoare de-a lungul unui drum spre clădirile guvernamentale, ceea ce a afectat traficul şi transportul public. Poliţia a informat că fermierii au aruncat bălegar, ceea ce a condus la arestarea unei persoane.
Ministrul ceh al Agriculturii, Marek Vyborny, a reiterat că guvernul nu va ceda la presiuni. "Sunt gata să merg şi să am o discuţie onestă cu fermierii", a spus Vyborny într-o postare pe platforma de social media X. "Mă aştept la o abordare onestă din partea organizatorilor protestului, care au promis că nu vor bloca traficul în Praga. Nu cred că aruncarea de bălegar pe şinele de tramvai este o astfel de abordare", a adăugat Vyborny.
Camera Agricolă Naţională din Cehia (AK) a cerut acordarea unor subvenţii similare cu cele din 2022 precum şi programe pentru a susţine creşterea gradului de ocupare în agricultură, alături de reducerea taxelor pe proprietate pentru terenul arabil. De asemenea, Camera vrea ca guvernul de la Praga să ajute la rezolvarea problemei surplusului creat pe pieţele din UE de importurile ieftine.
"Situaţia nu este bună şi se înrăutăţeşte constant. Atunci când voinţa politică a coaliţiei la putere lipseşte de doi ani, trebuie să cerem ajutor în mod public", a spus preşedintele AK, Jan Dolezal, înainte de proteste.
Lupte între agricultorii polonezi şi forţele de ordine
Mii de agricultori polonezi au ieşit miercuri din nou în stradă în capitala Varşovia la un protest care a degenerat în violenţe şi care creşte presiunea asupra guvernului condus de Donald Tusk, pe care-l acuză că nu le apără interesele în faţa Bruxellesului şi în faţa importurilor ucrainene, relatează agenţiile AFP şi EFE.
Adunaţi în faţa biroului premierului Tusk, agricultorii au incendiat cauciucuri, au lansat petarde şi fumigene. Ei au adus la protest şi un sicriu pe care au scris: "Fermier, am trăit 20 de ani, am fost ucis de Pactul Verde" al UE.
Protestatarii au incendiat apoi sicriul şi au încercat să-l arunce spre sediul guvernului, moment în care forţele de ordine au intervenit şi au avut loc confruntări. Potrivit presei poloneze, unii manifestanţi au ars şi drapelul UE.
Agricultorii furioşi au încercat de asemenea să pătrundă pe terenul ce înconjoară sediul parlamentului şi au lansat bucăţi din pavaj către forţele de ordine. Mai mulţi protestatari au fost reţinuţi şi câţiva poliţişti sunt răniţi.
În acelaşi timp, alţi agricultori protestatari au blocat cu tractoarele autostrăzi pe tot cuprinsul Poloniei, inclusiv unele care duc spre Varşovia.
"Eu vreau să produc mâncare sănătoasă, dar importăm produse de calitate mai slabă cu care nu putem concura la preţ", a explicat pentru AFP proprietara unei exploataţii agricole, referindu-se la importurile din Ucraina.
Preţurile produselor importate din Ucraina sunt sub pragul de rentabilitate al producătorilor polonezi, subliniază de asemenea unul dintre aceştia, care în plus denunţă "absurditatea" Pactului Verde european, care conţine o serie de reglementări de mediu ce le impun restricţii agricultorilor.
Agricultorii polonezi au trei revendicări
Agricultorii polonezi au trei revendicări, şi anume ca Polonia să respingă măsurile energetice şi de mediu cuprinse în Pactul Verde al UE, să interzică importurile agricole din Ucraina care le fac concurenţă neloială şi de asemenea să interzică importurilor agricole din Rusia şi Belarus.
Premierul Donald Tusk s-a declarat ferm de acord cu cererea care priveşte importurile din Rusia şi Belarus, iar pentru celelalte guvernul său discută cu Bruxellesul şi cu Kievul, fără să fi obţinut vreo înţelegere până în prezent.
Şeful guvernului se va întâlni sâmbătă cu reprezentanţi ai fermierilor. În acest timp, agricultorii polonezi menţin blocada la mai multe puncte de frontieră în protestele lor contra importurilor agricole ucrainene, pe care blocul comunitar le-a scutit de taxe vamale şi de obligaţia respectării standardelor europene - pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia - şi astfel sunt comercializate pe piaţa europeană la preţuri de dumping, preţuri sub costurile producătorilor locali. Protestatarii împiedică la aceste puncte de frontieră intrarea camioanelor ucrainene şi au vandalizat mai multe încărcături ale acestora.