Antena Meniu Search
x

Miniştrii Agriculturii cer UE să majoreze subvenţiile. Fermierii au înconjurat azi sediul Comisiei Europene

Miniştrii europeni ai Agriculturii au îndemnat luni Uniunea Europeană să majoreze finanţarea pentru Politica Agricolă Comună (PAC), un program de subvenţii cu o valoare de 60 de miliarde de euro pe an, în încercarea de a potoli protestele fermierilor care au incendiat anvelope în centrul Bruxelles-ului, transmite Financial Times, citat de Agerpres. 

de Redactia Observator

la 26.02.2024, 17:58

Miniştrii Agriculturii cer UE să majoreze subvenţiile. Fermierii au înconjurat azi sediul Comisiei Europene
Miniştrii Agriculturii cer UE să majoreze subvenţiile. Fermierii au înconjurat azi sediul Comisiei Europene - Profimedia

PAC, care consumă aproximativ o treime din bugetul UE, este cea mai veche politică a blocului comunitar care funcţionează în continuare, fiind destinată să ofere un flux constant de venituri fermierilor, pentru a asigura producţia de alimente. Luni, când fermierii au încercat să treacă de barajele poliţiei pentru a înconjura sediul Comisiei Europene, miniştrii Agriculturii care au ajuns la Bruxelles, pentru a discuta măsuri de urgenţă ca răspuns la solicitările fermierilor, au spus că este nevoie de mai mulţi bani.

Miniştrii Agriculturii cer UE să majoreze subvenţiile

Charlie McConalogue, ministrul irlandez al Agriculturii a arătat că bugetul PAC trebuie "majorat şi consolidat" pentru că veniturile fermierilor "nu au ţinut pasul" cu alte sectoare, adăugând: "asta e ceva ce trebuie rezolvat - să ne asigurăm că bugetul PAC răspunde la munca extrem de importantă pe care fermierii o fac în fiecare zi".

"Fermierii trebuie să fie plătiţi pentru ceea ce fac. Există elemente în legislaţia climatică european care sunt cerute fermierilor dar pentru care ei nu sunt remuneraţi. Acesta este miezul problemei", a subliniat, la rândul său, ministrul belgian al Agriculturii, David Clarinval.

Pe acelaşi subiect

Aceste dezbateri au loc pe fondul unor discuţii aprinse cu privire la priorităţile bugetului comun european, guvernele fiind reticente să contribuie mai mult din cauza situaţiei dificile în care se află bugetele naţionale, la care se adaugă nevoia de a cheltui mai mult pentru apărare, după ce Rusia a invadat Ucraina.

Politica Agricolă Comună reprezintă o treime din bugetul UE

Politica Agricolă Comună reprezintă 386,6 miliarde de euro din bugetul comun de 1.210 miliarde de euro al blocului comunitar, care se întinde pe perioada 2021-2027. Aproximativ 80% din banii din CAP merg către 20% din fermieri. Demonstraţiile care au avut loc luni la Bruxelles vin după mai multe săptămâni de proteste alte fermierilor în ţări precum Franţa, Germania, Italia, Polonia, România şi Spania. Tot luni, fermierii polonezi au blocat o importantă autostradă şi au ameninţat că vor continua blocada lor timp de peste 20 de zile, dacă solicitările lor nu sunt îndeplinite.

Comisia Europeană a propus o serie de măsuri de simplificare destinate reducerii poverii administrative pentru fermieri, când vine vorba de fondurile din PAC. Alte idei vizează autorizarea fermierilor să utilizeze terenurile care conform legii ar trebui lăsat în pârloagă şi scutirea micilor fermieri de la respectarea cerinţelor de mediu din PAC. De asemenea, Comisia a retras o propunere cheie vizând reducerea utilizării pesticidelor şi a renunţat la obiectivele privind reducerea emisiilor din agricultură.

Cu toate acestea, FUGEA, care îi reprezintă micii fermieri şi a fost unul dintre principalii organizatori ai protestelor de luni, a anunţat că va continua cu demonstraţiile până când vor fi făcute "progrese reale". "Europa nu pare să înţeleagă care este miza şi continuă să vină cu propuneri care sunt destinate să îi liniştească pe cei puternici", au spus reprezentanţii FUGEA.

Fermierii au înconjurat sediul Comisiei Europene

Fermierii europeni au încercat luni să treacă de barajele poliţiei, în încercarea de a înconjura sediul Comisiei Europene de la Bruxelles, pentru a cere mai mult sprijin din partea blocului comunitar, transmite Bloomberg, citat de Agerpres. La proteste au participat aproximativ 900 de tractoare. Acesta este al doilea protest major care are loc la Bruxelles în ultimele săptămâni, fermierii fiind nemulţumiţi de obstacolele birocratice, măsurile UE destinate combaterii schimbărilor climatice, precum şi eforturile de a ajuta Ucraina să îşi vândă cerealele.

"Avem nevoie de un gest ferm şi pozitiv. Principala problemă este cea a veniturilor, nu avem un preţ corect care să ne permită să ne acoperim costurile. Mai există povara administrativă, ignoranţa celor care fac legi, totul se schimbă atât de repede încât nu avem timp să ne conformăm", a declarat Caroline Jaspart, preşedinta Uniunii femeilor fermier din regiunea Wallonia.

Securitatea a fost întărită în jurul birourilor instituţiilor europene. Tractoarele au forţat baricadele poliţiei în mai multe locuri, potrivit unor imagini postate pe social media. Zona din jurul clădirilor unde se întâlnesc luni miniştrii europeni ai Agriculturii a fost murdărită cu paie, orz şi anvelope incendiate.

Tractoarele afişau pancarte pe care se puteau citi diverse slogane, precum "Europa vrea ca noi să murim" sau "Moartea noastră înseamnă foamea voastră". De asemenea, unele tractoare au blocat o serie de importante intersecţii care asigură accesul la aeroportul internaţional din Bruxelles.

Uniunea Europeană negociază de mai mult timp un acord de liber schimb cu ţările din America de Sud care formează blocul Mercosur (Brazilia, Argentina, Uruguay şi Paraguay), acord care provoacă îngrijorări în rândul fermierilor europeni pentru că va duce la importuri ieftine din ţări care au standarde de mediu mai relaxate comparativ cu cele care trebuie respectate în UE.

"În conformitate cu acordul cu Mercosur, cantităţi mari de carne, lapte şi legume vor veni în Europa dar nu avem un mediu concurenţial egal, nu există o siguranţă alimentelor, ei nu lucrează pentru mediul înconjurător. Nu vă puteţi imagina cât de incredibil va fi pentru piaţă. Pentru noi viitorul arată foarte prost în acest moment", spune Stijn Zelderloo, cultivator de cereale care are o fermă la marginea Bruxelles-ului.

Fermierii sunt nemulţumiţi, de asemenea, de importurile din Ucraina, care trebuie să se bazeze pe rutele de transport din ţările vecine, după ce invazia rusească a blocat exporturile prin porturile de la Marea Neagră. "Există o problemă clară cu reducerea tarifelor de import pentru Ucraina şi importurile masive de cereale şi carne de pasăre care afectează preţurile. Măsurile propuse de Comisie sunt foarte slabe şi seamănă mai mult cu o pasare a responsabilităţii pe seama statelor membre", spune Guillaume Van Binst, secretar general la Federaţia Tinerilor Fermieri.

Uniunea Europeană a încercat să calmeze protestele fermierilor, luând măsuri pentru a reduce birocraţia şi a amâna unele reguli. "Nu putem întotdeauna să mergem rapid. Dar lucrăm deja mai repede decât de obicei. Putem înţelege nemulţumirile fermierilor. Putem de asemenea înţelege că unii dintre ei sunt într-o situaţie dificilă. Dar agresiunea nu a fost niciodată o sursă de soluţii", a declarat luni ministrul belgian al Agriculturii, David Clarinval.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Miniştrii Agriculturii cer UE să majoreze subvenţiile. Fermierii au înconjurat azi sediul Comisiei Europene