Video Capitala Uniunii Europene, paralizată din nou de protestul fermierilor. Oamenii spun că au ajuns la sapă de lemn din cauza importurilor din afara UE
Capitala Uniunii Europene a fost din nou sub asediul agricultorilor, care au incendiat cauciucuri şi paie şi au aruncat cu bălegar. Fermierii spun că au ajuns în sapă de lemn din cauza importurilor ieftine de produse din afara Uniunii Europene. Jandarmii belgieni au folosit tunuri de apă și gaze lacrimogene.
Haosul s-a dezlănţuit de la prima oră în capitala Uniunii Europene. Furioşi, sute de fermieri au luat cu asalt sediul instituţiilor europene. Au dat foc grămezilor de cauciucuri şi baloţilor de paie, şi au aruncat cu bălegar, petarde şi ouă în forţele de ordine. Pentru a le ţine piept, poltisitii si jandamrii au scos tunurile cu apă şi au folosit arme cu gloanţe de cauciuc. De câteva ori, femierii au încercat să rupă cordoanele. Au trecut cu tractoarele printr-o barieră de beton şi sârmă ghimpată.
Protestul are loc în ziua în care la Bruxelles sunt reuniţi miniştrii Agriculturii din UE
Principala nemulţumire a agricultorilor este preţul mic la care sunt nevoiţi să-şi vândă produsele în supermarketuri, pentru a face faţă mărfurilor ieftine care vin din import, în special din Ucraina. "Presupun că ați observat că sunt mulți tineri aici. Suntem îngrijoraţi pentru viitorul nostru, nu prea avem planuri. Prețurile sunt foarte volatile, așa că nu prea știm cum să investim și să cumpărăm o fermă acum a devenit aproape imposibil", a declarat France Kallen, fermier.
Protestul fermierilor are loc în ziua în care, la Bruxelles sunt reuniţi miniştrii Agriculturii din Uniunea Europeană. Aceştia le promit oamenilor din stradă că vor găsi soluţii pentru problemele lor. Printre măsurile luate în calcul sunt reducerea inspecțiilor agricole și posibilitatea de a scuti fermele mici de anumite standarde de mediu. "Ne-am dori să fie rezonabili, să vină o zi la muncă, pe câmp, cu noi, sau cu caii, sau cu animalele, să vadă că nu ne este foarte ușor, din cauza regulilor pe care ni le impun", a declarat Marieke Van De Vivere, fermier.
Şi fermierii spanioli s-au strâns din nou cu miile astăzi pe strazile din Madrid. Iar în Polonia, agricultorii au blocat un punct de trecere al frontierei cu Germania. Ucraina a cerut astăzi Varşoviei să-i găsească şi să-i pedepsească pe cei responsabili pentru vărsarea a 160 de tone de cereale ucrainene dintr-o gară poloneză.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰