Antena LIVE

Curs valutar

Video

Filmul deturnării aeronavei Ryanair la Minsk. Lituania interzice zborurile prin spațiul aerian din Belarus, Marea Britanie recomandă evitarea

Piraterie şi terorism de stat. La asta ne gândim toţi şi acestea sunt i acuzaţiile oficiale după ce preşedintele din Belarus a deturnat un avion de pasageri pentru a captura un jurnalist dizident. Avionul a plecat din Atena, a survolat România, dar a fost forţat de un avion militar să aterizeze la Minsk. Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi, a fost pusă la zid pentru modul în care a gestionat criza.

De la 24.05.2021, 21:28
WhatsApp
Vezi și:

Duminică, ora 14:00 ora României. Un film de groază se desfăşoară pe aeroportul din Minsk.  120 de oameni, civili cu toţii, sunt controlaţi cu câini şi echipament special. Operaţiunea este menită să justifice o aterizare de urgenţă, după o acţiune ostilă fără precedent. Aeronava a fost deturnată, sechestrată şi adusă la sol forţat.  

Adina Vălean: "S-au pus în pericol avionul şi pasagerii prin semnalarea unei false alerte de securitate. Apoi faptul că a folosit în mod nejustificat un avion militar ca să i se schimbe ruta de zbor".

La ora 13.00 cursa Atena-Vilnius a fost interceptată. Cu puţin timp în urmă, aeronava survolase România. O dată ce a ieşit din Uniunea Europeană, deasupra Belarus, turnul de control anunţă prezenţa unei bombe la bord. Primul ordin, să aterizeze la Minsk, a fost ignorat de căpitan. Avionul mai avea 80 de kilometri până la destinaţie, aşa că pilotul a ales să continue traseul. Nu pentru mult timp. Pentru a fi mai convingător, Guvernul bielorus a trimis un avion militar MIG 29 să îl "escorteze". A fost un argument suficient, pe care voci oficiale l-au catalogat drept piraterie aviatică.  

Scandal internaţional 

Pe acelaşi subiect

Lukaşenko a creat, de unul singur, un scandal internaţional şi a folosit aviaţia militară împotriva unor cetăţeni paşnici, belaruşi şi europeni. În acest timp, unul dintre pasageri devine neliniştit. El este, de fapt, motivul deturnării avionului: jurnalistul Roman Protasevici pe care preşedintele Belarus îl vrea prins.  În momentul in care pilotul a anunţat ca avionul va schimba destinaţia, jurnalistul a început să plaseze bunuri personale oamenilor din jurul lui. Neinspirat, însă, laptopul i l-a dat iubitei, susţin martorii, dar femeia a fost reţinută la Minsk odată cu el.

La sol pasageri şi membri ai echipajului au fost interogaţi şi controlaţi. "Am verificat bagajele pentru că un dispozitiv exploziv putea fi acolo".  Singura bombă de la bord era, de fapt, tânărul de 26 de ani, blogger şi jurnalist, aflat pe lista persoanelor căutate de regimul Lukaşenko pentru presupuse acţiuni teroriste.

Reporter: Era speriat? 

Pasager: Foarte speriat. M-am uitat chiar în ochii lui şi era foarte trist. 

Regimul vrea ca Protasevici să plătească pentru că a spart embargoul impus de regimul de la Minsk în toamna anului trecut. Prin intermediul canalului Nexta a acoperit cu lux de amănunte protestele faţă de realegerea lui Lukaşenko cu 80 la sută din voturi. Înainte de a fi ridicat, jurnalistul i-a mărturisit unui călător că se aşteaptă să fie condamnat la moarte.

La bordul avionului, ar fi trebuit să fie şi 5 români. Informaţia a fost, ulterior, infirmată. Ministrul lituanian de Externe anunţa duminică pe Twitter că ”171 de oameni figurează pe lista rezervărilor. Doar 120 au urcat la bord. Nu şi cei 5 români. Procedurile de siguranţă au fost folosite ca o înşelătorie. Lucrăm la posibilele sancţiuni".

Adina Vălean, pusă la zid

Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi, a fost pusă la zid de mai mulţi europarlamentari şi politicienii din Europa pentru declaraţiile făcute pe Twitter în timpul crizei. Întreaga lume priveşte uimită acţiunea impertinentă a Belarus. Se vorbeşte de terorism de stat şi sechestrare. Radek Sikorski, fost ministru de Externe al Poloniei, actual europarlamentar, i-a replicat pe Twitter Adinei Vălean: ”Mă aștept să interziceți compania Belavia din spațiul aviatic european până când Raman Protasevici este eliberat. Avionul MIG-29 belarus a amenințat cetățenii europeni pentru a putea aresta ilegal un refugiat politic protejat de UE”.  Carl Bild, fostul ministru de Externe al Suediei și actual co-președinte al prestigiosului think-tank European Council on Foreign Relations, a criticat postarea Adinei Vălean. ”O veste bună pentru toată lumea? Serios? Pentru toată lumea?”, a scris şi el pe Twitter.

Statele Unite au condamnat incidentul, iar secretarul general NATO a cerut o anchetă. Ambasadorul Belarusului în România a fost convocat la sediul MAE.  "Viaţa civililor europenilor a fost riscată! Este inacceptabil!". a reacționat Charles Michel, preşedintele Consiliului European.

Avionul a ajuns în Lituania cu mai bine de 6 ore întârziere. Şi şase pasageri în minus. Pe lângă Protasevici şi logodnica lui, au rămas la Minsk alţi patru pasageri presupuşi agenţi ai serviciilor secrete din Belarus. Azi, un avion cu destinaţia Frankfurt a fost percheziţionat pe aeroportul din Minsk. O nouă alertă de securitate, au justificat autorităţile.  Belarus a devenit astfel un punct roşu pe harta zonelor periculoase pentru aviaţia civilă, alături de Turcia şi Ucraina. În 2014, un avion cu 298 de oameni la bord a fost doborât deasupra Ucrainei. Nimeni nu a supravieţuit.

Ce urmează după deturnarea avionului

Lituania interzice toate zborurilebcare urmează să tranziteze spațiul aerian din Belarus iar Marea Britanie recomande companiilor să evite spațiul aerian al țării. ”Toate zborurile către sau dinspre aeroporturile lituaniene prin spațiul aerian din Belarus sunt interzise”, a anunțat ministrul lituanian al Transporturilor. Decizia urmează să intre în vigoare de marți.

Guvernul britanic le-a transmis companiilor aeriene să evite spațiul aerian din Belarus. Secretarul pentru transporturi Grant Shapps a scris pe Twitter că decizia este necesară „pentru a păstra pasagerii în siguranță”. Europarlamentarii din grupul Renew Europe solicită în mod oficial ca avioanele europene să nu mai treacă prin spațiul aerian al Belarus. Ei susțin că aterizarea forțată de la Minsk este „un act de piraterie” și cer pedepsirea drastică a celor vinovați.

„Este ceva nemaiîntâlnit”, a declarat Klaus Iohannis despre deturnarea avionului și arestarea lui Roman Protasevici, adăugând că subiectul și eventuale sancțiuni la adresa regimului Lukașenko vor fi discutate în ședința Consiliului European.

Monica Palade

Cu o experienţă în presă de peste 20 de ani, s-a alăturat echipei observatornews.ro în luna ianuarie 2021. ...

adina valean belarus minsk ryanair
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Unde se pune bicarbonat de sodiu în mașina de spălat rufe ca să curețe petele...
Fanatik.ro
Publicat 25.11.2024
Fenomenul Georgescu. Mâna ieșită din pâclă care ne strânge de gât pe toți
spotmedia.ro
Publicat 25.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin...
Gandul
Publicat 25.11.2024
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria...
Adevărul
Publicat 25.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 26 noiembrie 2024. Berbecii sunt atenți la cheltuieli. Află...
CaTine
Publicat 25.11.2024
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024....
spynews.ro
Publicat 25.11.2024
Cele mai tari meme-uri după surpriza istorică de la alegerile prezidențiale:...
GSP
Publicat 25.11.2024
Care este averea lui Călin Georgescu! Ce mașină conduce și în ce bancă își...
Click.ro
Publicat 25.11.2024
Informațiile electorale false de pe TikTok. Cum au fost influențați...
Useit
Publicat 25.11.2024
Câți bani ar fi plătit Călin Georgescu pe TikTok pentru a fi promovat de...
Redacţia.ro
Publicat 25.11.2024
Prima declarație de la Kremlin despre victoria lui Călin Georgescu în primul...
libertatea.ro
Publicat 25.11.2024
Taylor Swift a purtat un colier strălucitor cu diamante pentru o cină în New...
ZU
Publicat 25.11.2024
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai...
Hello taste
Publicat 25.11.2024
Cel mai bun mic dejun pentru copiii care merg la școală. Nutriționiștii...
Deparinti
Publicat 25.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cei mai iubiți 7 actori turci în 2024. Care sunt preferații fanelor din...
Happy
Publicat 25.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cum să faci maia naturală. Ce tipuri de pâine sunt mai sănătoase
Medicool
Publicat 25.11.2024