Antena LIVE

Filmul unei doborâri reușite: avionul A-50. Ucrainenii au întins capcana perfectă iar rușii au luat o decizie stupidă

Război în Ucraina. Duminică seară, apărarea antiaeriană ucraineană a doborât unul dintre cele mai scumpe și mai rare avioane ale Rusiei. Ucrainenii au întins o capcană complexă în care a căzut o aeronavă radar A-50 iar în atac au murit toți cei 15 oameni de la bord, inclusiv ofițeri de rang înalt. Un avion de comandă Ilyushin Il-22 care-l însoțea a fost avariat în aceeași ambuscadă, dezvăluie Forbes.

De la 11.03.2024, 12:57
Filmul unei doborâri reușite: avionul A-50. Ucrainenii au întins capcana perfectă iar rușii au luat o decizie stupidă

"Cine a făcut asta?" au întrebat în glumă forțele aeriene ucrainene. Potrivit Forbes, aeronava de detecţie radar cu rază lungă de acţiune a fost lovită cel mai probabil cu rachete de apărare antiaeriană Patriot PAC-2 care au o rază de aproape 150 de km. Un alt scenariu mai puțin probabil: rachete Patriot PAC-3 sau S-300 cu rază mai scurtă.

Nu se știe exact cum au doborât ucrainenii aeronava A-50 care are patru motoare și un radar montat deasupra, dar analistul Tom Cooper, care a scris multe cărți despre avioanele de război sovietice și rusești, are o teorie. Rușii au fost atrași într-o capcană întinsă încă de sâmbătă, când avioane ucrainene - probabil bombardiere Sukhoi Su-24 - au lovit instalații rusești din Peninsula Crimeea ocupată de ruși.

Ambuscada complexă

În atac, ar fi fost eliminate mai multe sisteme radar de la sol iar bateriile de rachetă care au supraviețuit au rămas oarbe, în special în nordul peninsulei, unde terenul poate masca sosirea avioanelor, dronelor sau rachetelor ucrainene.  Prin urmare, comandanții ruși au făcut un lucru evident, dar stupid.

Pe acelaşi subiect

Au ordonat unuia dintre puținele lor avioane radar A-50 rămase, care în mod normal are misiuni mai departe spre sud, deasupra Mării Azov, să împingă mai spre nord pentru a extinde acoperirea radar peste cea mai mare parte a Crimeei. Radarul rotativ al unui A-50 poate vedea ținte de dimensiunea unui avion aflate la peste 300 de km distanță.

Avionul era însoțit de un post de comandă aeropurtat, o aeronavă Ilyushin Il-22M cu patru motoare și cu aproximativ 10 membri ai echipajului la bord. Il-22 este o platformă cu relee radio. Echipajul său ajută echipajul de pe A-50 prin gestionarea comunicațiilor și transferului de date pentru care A-50 nu are putere și capacitate de procesare.

Imaginile din satelit și datele radar par să indice traseul de zbor cel mai nordic al lui A-50 peste orașul Berdiansk ocupat de ruși, la doar 125 de km de linia frontului. Adică în raza de acțiune a singurei baterii de rachete sol-aer Patriot, din cele trei aflate în arsenal, pe care forțele aeriene ucrainene au trimis-o pe frontul de sud.

Sistem rusesc S-300 și rachete americane Patriot

Trucul a fost ca ucrainenii să țintească cele două avioane A-50 și Il-22 fără a alerta echipajele ruse cu prea mult timp înainte și fără a sacrifica prețiosul lor sistem Patriot.

"Tot ce au trebuit să facă ucrainenii a fost să desfășoare în secret un sistem SAM potrivit pentru a ținti cele două aeronave de la distanță lungă", a scris Cooper. "Poate că a fost unul dintre sistemele SAM S-300 S. Sau unul dintre sistemele SAM PAC-2/3 (Patriot)."

"Este, de asemenea, posibil ca ucrainenii să fi instalat un lansator și un radar, plus echipamente de alimentare, de la unul dintre cele trei sisteme SAM PAC-2/3 ale lor... în combinație cu unul dintre radarele lor S-300."

Există și câteva dovezi ale existenței unei echipe S-300-Patriot. Un avion de luptă-bombardier Sukhoi Su-34 al forțelor aeriene ruse a detectat o baterie S-300 ucraineană necunoscută, pornindu-și radarul, cu câteva minute înainte ca A-50 și Il-22 să fie lovite.

Dacă bateria S-300 a făcut detectarea inițială, a trimis datele către o baterie Patriot ascunsă în apropiere. "Acesta din urmă și-a pornit radarul doar pentru câteva secunde: suficient  pentru a obține propriile date de țintire, dar fără ca rușii să detecteze urmele și să le evalueze ca o amenințare" a presupus Cooper.  "Apoi ucrainenii au început să tragă cu rachete sol-aer."

Un minut mai târziu, rachetele au explodat distrugând A-50 și avariand Il-22. "Odată ce acțiunea de foc a fost încheiată, echipajele ucrainene S-300 și PAC-2/3 au încetat imediat să emită și au început să-și pregătească sistemele pentru a le muta și pentru a evita astfel eventuale represalii rusești."

Avionul A-50 (număr de serie RF-50601) a fost lovit, a luat foc și s-a prăbușit în mlaștinile de la sud de localitatea Preslav. Întregul echipaj cel mai probabi a murit. Racheta care vizat avionul Il-20M a detonat în apropierea țintei, găurind-o cu schije. Potrivit datelor de pe rețelele de socializare rusești, cel puțin doi membri ai echipajului au fost uciși, alți doi răniți (unul dintre ei este încă în stare critică). Dar, echipajul a reușit să zboare cu avionul grav avariat și să aterizeze înapoi pe aeroportul Anapa.

Rușii se pot consola cu ideea că forțele aeriene ucrainene nu au un număr mare de rachete PAC-2. Dacă ajutorul de 61 de miliarde de dolari propus președintele american Joe Biden nu va fi aprobat de Congres în viitorul apropiat, ucrainenii vor fi nevoiți să-și raționalizeze rachetele.

Ți-a plăcut acest articol?

razboi ucraina rusia ucraina
Întrebarea zilei
Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Da

Nu

Nu ştiu cum

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Bani mulți de la stat pentru toți românii care au curte. Trebuie doar să...
Fanatik.ro
Publicat 19.05.2024
Singura gară din țară care a fost construită ca o insulă. Deservea două...
Fanatik.ro
Publicat 18.05.2024
Curând vom fi martorii unui eveniment unic în viață
spotmedia.ro
Publicat 14.05.2024
Adevărul despre CEL MAI CONSUMAT aliment de români! Doctorul Vlad Ciurea:...
Gandul
Publicat 18.05.2024
Cum recrutează Moscova refugiați ucraineni pentru acte de sabotaj peste hotare....
Adevărul
Publicat 18.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 20 mai 2024. Gemenii vor avea discuții cu partenerul. Află...
CaTine
Publicat 19.05.2024
Cum se simte premierul Robert Fico, după ce a fost împușcat de cinci ori. Noi...
spynews.ro
Publicat 18.05.2024
Atenție, imagini dure! Cea mai frumoasă prezentatoare, desfigurată înaintea...
GSP
Publicat 18.05.2024
Cel mai mare viciu al Mariei Cârneci. Interpreta de muzică populară nu s-a...
Click.ro
Publicat 18.05.2024
Ce înseamnă semnalul SOS, de fapt. A fost folosit pentru prima dată acum mai...
Useit
Publicat 19.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini...
Redacţia.ro
Publicat 16.05.2024
Ciclonul care afectează Europa ajunge și în România: „Ne așteptăm la un...
libertatea.ro
Publicat 18.05.2024
Kelly Clarkson a dezvăluit că pierderea ei în greutate este rezultatul...
ZU
Publicat 18.05.2024
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Hello taste
Publicat 18.05.2024
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți...
Deparinti
Publicat 18.05.2024
Noi reguli pentru țăranii care vând în piețe. ”Eram doctori...
ziare.com
Publicat 16.05.2024
William Levy revine în două proiecte profesionale noi. Actorul își continuă...
Happy
Publicat 16.05.2024
Mâncare procesată și ultraprocesată. Ce alimente intră în aceste categorii...
Medicool
Publicat 18.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024