Antena Meniu Search
x

NATO mobilizează 90.000 de militari în cel mai mare exerciţiu din istorie. Germania: Războiul se extinde

NATO va mobiliza de săptămâna viitoare 90.000 de militari în cel mai mare exerciţiu de după Războiul Rece. Între timp, ministrul apărării din Germania avertizează că războiul din Ucraina s-ar putea extinde.

de Redactia Observator

la 19.01.2024, 11:06

NATO mobilizează 90.000 de militari în cel mai mare exerciţiu de după Războiul Rece. Germania: Războiul se extinde
NATO mobilizează 90.000 de militari în cel mai mare exerciţiu de după Războiul Rece. Germania: Războiul se extinde - Profimedia

NATO lansează săptămâna viitoare cel mai amplu exerciţiu organizat de Alianţa Nord-Atlantică de la sfârşitul Războiului Rece, în care va fi exersată întărirea cu trupe din America de Nord a aliaţilor europeni de la graniţa cu Rusia şi de pe flancul estic, în cazul izbucnirii unui conflict cu "un adversar de aproape acelaşi calibru",  relatează Reuters, citat de Agerpres.

În jur de 90.000 de militari vor lua parte la manevrele Steadfast Defender 2024 ce se vor desfăşura până în luna mai, a indicat joi comandantul suprem al forţelor aliate în Europa (SACEUR), generalul american Chris Cavoli.

80 de avioane de luptă, elicoptere şi drone şi peste 1.100 vehicule de luptă

Vor fi implicate peste 50 de nave, de la portavioane la distrugătoare, peste 80 de avioane de luptă, elicoptere şi drone şi cel puţin 1.100 vehicule de luptă, printre care 133 de tancuri şi 533 de vehicule de luptă de infanterie, potrivit NATO.

Pe acelaşi subiect

Cavoli a spus că manevrele vor exersa punerea în execuţie de către NATO a planurilor sale regionale stabilite la summitul din 2023 de la Vilnius, primele elaborate de Alianţă de decenii, detaliind cum ar răspunde unui atac al Rusiei.

NATO simulează un război contra Rusiei

Anunţul de joi al NATO nu menţionează Rusia, însă principalul său document de strategie identifică acest stat drept ameninţarea cea mai semnificativă şi directă pentru securitatea membrilor NATO. "Steadfast Defender 2024 va demonstra capacitatea NATO de a desfăşura rapid forţe din America de Nord şi alte părţi ale alianţei pentru a consolida apărarea Europei", a afirmat NATO.

Consolidarea se va realiza în cadrul unui "scenariu de conflict simulat ce ar apărea cu un adversar de aproape acelaşi calibru", le-a spus Cavoli reporterilor la Bruxelles după o reuniune de două zile a şefilor de Stat Major.

Ultimele exerciţii de amploare similară au fost Reforger - în timpul Războiului Rece, în 1988, cu 125.000 de participanţi - şi Trident Juncture în 2018, cu 50.000 de participanţi, potrivit NATO. Militarii care lua parte la exerciţii, ce vor implica simulări de aduceri de personal în Europa, cât şi exerciţii terestre, vor proveni din ţări NATO şi din Suedia, care speră să adere în curând la alianţă.

În partea a doua a Steadfast Defender, o atenţie specială va fi acordată desfăşurării unei forţe rapide a NATO în Polonia, pe flancul estic al Alianţei. Alte locuri majore alte viitoarelor exerciţii vor fi în ţările baltice - văzute ca fiind cele mai expuse riscului unui potenţial atac din partea Rusiei -, Germania - un hub pentru întăririle ce vor fi primite - şi ţări situate la periferia geografică a NATO, precum Norvegia şi România.

Avertisment din Germania: Războiul din Ucraina se extinde

Ministrul apărării german Boris Pistorius a avertizat că războiul dintre Rusia şi Ucraina s-ar putea extinde în ţările din vecinătate. ''Auzim ameninţări de la Kremlin aproape în fiecare zi - cel mai recent din nou împotriva prietenilor noştri din statele baltice'', a declarat Pistorius într-un articol publicat de cotidianul Tagesspiegel vineri, la exact un an de la preluarea mandatului de ministru federal al apărării.

Referitor la armata germană (Bundeswehr), Boris Pistorius a accentuat: ''Trebuie să ne consolidăm rapid capacităţile de apărare, în contextul urgenţei situaţiei ameninţării''. ''Aşadar, trebuie să luăm în calcul faptul că (preşedintele rus) Vladimir Putin ar putea chiar ataca o ţară NATO cândva'', a afirmat Boris Pistorius, care a estimat că, dacă ar fi să se întâmple, acest lucru ar avea loc peste ''5-8 ani'' începând de acum.

Prin apelul său ca Bundeswehr să devină ''pregătită de război'', Pistorius a dorit să ''zdruncine societatea'' germană. El aşteaptă propuneri pentru reintroducerea unei versiuni a serviciului militar obligatoriu până în aprilie, după ce ţara sa a renunţat la acesta în 2011.

Potrivit ministrului german, industria apărării trebuie să devină mai eficientă. Boris Pistorius s-a pronunţat pentru reformarea datoriei publice, din raţiuni de securitate. ''Cu un mecanism al datoriei în forma actuală, nu vom trece traversa aceste crize teferi'', a explicat el.

Pe de altă parte, reprezentantul Berlinului a respins cererile de suplimentare a ajutorului militar german pentru Ucraina, spunând că Bundeswehr nu poate ajunge la ''epuizare'' şi lăsa Germania ''lipsită de apărare''.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » NATO mobilizează 90.000 de militari în cel mai mare exerciţiu din istorie. Germania: Războiul se extinde