Antena Meniu Search
x

Rușii anunță că au cucerit un sat din Donețk. Ucraina, atacată cu 33 de drone iraniene

Război în Ucraina. Ministerul rus al Apărării a anunțat că armata rusă a cucerit satul Veseloie din Donețk, care avea 100 de locuitori înainte de război, o nouă dovadă care arată cât de puțin s-a modificat frontul frontul în ultimul an. De partea cealaltă ucrainenii se plâng din nou de penuria de muniții.

de Redactia Observator

la 18.01.2024, 17:14

Rușii anunță că au cucerit un sat din Donețk. Ucraina, atacată cu 33 de drone iraniene
Rușii anunță că au cucerit un sat din Donețk. Ucraina, atacată cu 33 de drone iraniene - Profimedia

Armata rusă a revendicat joi cucerirea unei mici aşezări în regiunea Doneţk din estul Ucrainei, ceea ce ilustrează presiunea crescută exercitată de forţele Moscovei pe linia frontului de mai multe săptămâni, relatează AFP, citat de Agerpres.

"În zona Doneţk, operaţiunile active desfăşurate de unităţile grupului Sud au permis eliberarea localităţii Veseloie", a indicat Ministerul rus al Apărării în buletinul său zilnic cu privire la evoluţiile de pe frontul în Ucraina.

Această aşezare, cu numai 100 de locuitori înainte de începerea invaziei ruse acum doi ani, se află la aproximativ 20 km nord-est de Bahmut, oraş cucerit de ruşi în mai 2023 după luni de lupte sângeroase cu armata ucraineană.

De atunci, ucrainenii şi ruşii se luptă de-a lungul acestei linii de front, care aproape că nu s-a mai mişcat, contraofensiva de vară a Kievului de acum câteva luni încheindu-se cu un eşec şi cu câştiguri extrem de limitate, concentrate în principal mai spre sud.

Pe acelaşi subiect

Autorităţile de la Moscova au devenit mai optimiste

După ce armata rusă a rezistat în faţa mai multor asalturi ucrainene, autorităţile de la Moscova au devenit mai optimiste în ultimele săptămâni, în condiţiile în care economia Rusiei se concentrează acum în mare parte pe producţia de arme şi muniţii pentru a susţine ofensiva în Ucraina.

Vladimir Putin a afirmat marţi că oamenii săi au preluat "în întregime" iniţiativa în faţa forţelor Kievului, care cere aliaţilor săi occidentali din ce în ce mai insistent mai multe muniţii şi sisteme antiaeriene, pe fondul tensiunilor interne în SUA şi în cadrul Uniunii Europene.

Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a tras un semnal de alarmă cu privire la "lipsa de muniţii" cu care, potrivit lui, se confruntă armata sa, calificând problema drept "reală şi presantă".

"Penuria de muniţii este o problemă extrem de reală şi de presantă cu care se confruntă în prezent forţele noastre armate", a afirmat Rustem Umerov pe reţeaua de socializare X (ex-Twitter) cu ocazia lansării unei "coaliţii de artilerie" condusă de Franţa şi SUA. "Trebuie să consolidăm capacităţile de apărare ucrainene pentru a proteja lumea liberă împotriva ameninţării ruse", a spus el.

Ucraina, atacată noaptea trecută de Rusia cu 33 de drone iraniene

Rusia a atacat miercuri noaptea Ucraina cu 33 de drone de fabricaţie iraniană şi a lansat rachete ghidate asupra oraşului Harkov, a comunicat joi armata ucraineană. Apărarea antiaeriană a doborât 22 din dronele respective. Din regiunea rusă Belgorod, vecină cu Ucraina, au fost lansate două rachete antiaeriene ghidate S-300, mai precizează comunicatul citat.

"Ocupanţii au atacat cu 33 de drone ofensive Shahed-136/131 din zona Primorsko-Ahtarsk şi din regiunea Kursk a Federaţiei Ruse", au arătat forţele aeriene ucrainene, adăugând că apărarea antiaeriană a Ucrainei a intervenit cu succes împotriva dronelor în sudul şi centrul ţării.

Guvernatorul regiunii ucrainene Harkov a anunţat că au existat victime: o femeie în vârstă de 62 de ani, care lucra într-o centrală termică, a fost ucisă, iar o alta, de 45 de ani, şi un bărbat de 63 de ani au fost răniţi, fiind spitalizaţi cu leziuni "moderate".

Rusia a ocupat la începutul războiului declanşat în februarie 2022 teritorii mari din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, însă ucrainenii au respins după câteva luni forţele ruse. Forţele Moscovei continuă însă bombardamentele intense în regiune.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri externe » Rușii anunță că au cucerit un sat din Donețk. Ucraina, atacată cu 33 de drone iraniene