Financial Times: Germania și Franța au cerut o nouă strategie a UE pentru o relație mai strânsă cu Rusia
Germania și Franța au cerut o nouă strategie a UE pentru o relație mai strânsă cu Rusia în urma summitului de la Geneva între Joe Biden și Vladimir Putin, relatează Financial Times.
De Georgiana Dulgheru la 23.06.2021, 21:32Angela Merkel, cancelarul german, dorește ca UE să ia în considerare invitarea președintelui rus la un summit cu liderii UE iar această inițiativă a fost susținută de președintele francez, Emmanuel Macron, relatează Financial Times, citând diplomați europeni. Ambasadorii care au reprezentat Berlinul și Parisul au prins miercuri pe picior greșit celelalte capitale UE la o întâlnire de la Bruxelles, unde au făcut noile propuneri privind relația cu Kremlinul, scrie FT, citând persoane apropiate discuțiilor.
Cu toate acestea, Merkel s-a consultat îndeaproape cu aliații europeni în ultimele zile, Macron și Draghi vizitând amândoi Berlinul pentru discuții. Secretarul de stat american Antony Blinken a fost și el la Berlin pentru discuții cu guvernul german săptămâna aceasta. Germania este de părere că summitul Biden-Putin oferă un șablon pentru relansarea relațiilor cu Rusia. Merkel se întâlnește cu Putin în mod regulat, dar susține stabilirea unui format care să permită statelor UE să vorbească cu o singură voce în privința Rusiei.
Summiturile UE cu Putin au fost suspendate de când Rusia a anexat Crimeea în 2014. Noua abordare propusă în legatură cu Moscova va alarma unele state membre ale UE, cum ar fi statele baltice și Polonia, care se învecinează cu Rusia și vor o poziție mai dură față de Kremlin.
Inițiativa franco-germană a venit la scurt timp după ce Moscova a declarat că a tras focuri de avertizare, inclusiv patru bombe pentru a descuraja o navă de război britanică în Marea Neagră, lângă Crimeea. Marea Britanie a negat că s-ar fi tras vreun foc și susțin că „rușii derulau un exercițiu de artilerie”.
- Rusia, pregătită să-l includă pe Navalnîi într-un schimb de prizonieri cu SUA. Condiţia: serviciile secrete...
- Întâlnirea Putin - Biden, cordială dar fără prea multe rezultate. A fost luată o singură decizie concretă
- Presa daneză: Americanii i-au spionat pe Angela Merkel și alți oficiali europeni cu ajutorul serviciilor secrete...
Planul franco-german i-a revoltat pe unii membri UE
Liderii UE au abordat viitorul relațiilor cu Rusia la summitul din mai și au însărcinat Comisia Europeană să vină cu propuneri cu privire la modul de abordare. Dar proiectul de text franco-german este mult mai conciliant decât analiza comisiei de săptămâna trecută, care a avertizat în legătuâură o „spirală negativă” în relațiile UE-Rusia și a subliniat nevoia de a contracara „acțiuni maligne”.
Textul propus statelor membre, care, dacă ar fi adoptat, ar face parte din concluziile summitului de la sfârșitul acestei săptămâni, a reiterat disponibilitatea UE pentru „un angajament selectiv” cu Rusia în domeniile de interes comun. Textul încurajează Comisia Europeană și serviciul diplomatic al UE să dezvolte „propuneri concrete și pârghii” în acest scop.
Temele ar include clima, mediul, Arctica, cooperarea transfrontalieră, sănătatea, spațiul, lupta împotriva terorismului și domeniile politicii externe, inclusiv Siria și Iranul. „În acest sens, Consiliul European solicită o revizuire a formatului existent de dialog cu Rusia, inclusiv întâlniri la nivel de lideri”, se arată în proiectul propus.
Propunerea vine la o zi după ce Merkel a vorbit cu Putin la telefon pentru a marca 80 de ani de la invazia nazistă asupra Uniunii Sovietice. În timpul acestei convorbiri, potrivit Kremlinului, „s-a subliniat că depășirea ostilității reciproce și realizarea reconcilierii între poporul rus și cel german au fost de o importanță crucială pentru viitorul postbelic al Europei și că asigurarea securității pe continent acum este posibilă prin eforturi comune. ” „Părțile au convenit asupra unor contacte personale suplimentare”, a adăugat Kremlinul.
Un diplomat de top din UE a declarat că inițiativa franco-germană a scandalizat țările din UE, care și-au exprimat frustrarea la intervenția din ajunul summitului. „Nu așa ar trebui abordate lucrurile”, a spus diplomatul.
Un alt oficial a descris inițiativa ca fiind nefolositoare, iar un al treilea a spus că „încă analizează” mișcarea surpriză. Un oficial al UE a declarat că blocul va „reflecta” asupra unei soluții înaintea summitului care începe joi după-amiază.