Antena Meniu Search
x

Presa daneză: Americanii i-au spionat pe Angela Merkel și alți oficiali europeni cu ajutorul serviciilor secrete daneze

Serviciile daneze de informații au ajutat Statele Unite să spioneze lideri politici din Europa, printre care cancelarul german Angela Merkel, din 2012 până în 2014, potrivit presei daneze, citată de BBC.

de Redactia Observator

la 31.05.2021, 08:54

Angela Merkel, cancelarul Germaniei
Angela Merkel, cancelarul Germaniei - Profimedia Images

Serviciul de informații militare din Danemarca (FE) a colaborat cu Agenția Națională de Securitate a SUA (NSA) pentru a colecta informații despre responsabili politici europeni din Germania, Franța, Suedia și Norvegia, potrivit postului danez de televiziune Danmarks Radio (DR). 

Potrivit sursei citate, Agenţia Naţională de Securitate a SUA s-a conectat la cablurile de telecomunicaţii daneze pentru a spiona responsabili şi oficiali cu rang înalt din patru state europene, accesându-le mesajele și conversațiile telefonice. 

Dezvăluirea a fost făcută după o anchetă desfăşurată în comun cu canalul suedez SVT, canalul norvegian NRK, canalele germane NDR, WDR şi cotidianul Suddeutsche Zeitung, precum şi cu jurnalul francez Le Monde, după intervievarea a nouă surse care ar fi avut acces la informații clasificate din cadrul FE. 

Printre "țintele" operațiunii de spionaj s-au numărul cancelarul Germaniei, Angela Merkel, ministrul de externe, dina cea perioadă, Frank și liderul opoziție, de atunci, Peer Steinbruck.

Ministrul danez al apărării, Trine Bramsen, care ar fi fost informată despre caz în august 2020, potrivit DR, a declarat că "interceptarea sistematică a unor aliați apropiați este inacceptabilă”, potrivit BBC.

Serviciul de informații militare din Dnemarca și NSA nu au comentat încă acuzațiile apărute în presa europeană.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Presa daneză: Americanii i-au spionat pe Angela Merkel și alți oficiali europeni cu ajutorul serviciilor secrete daneze