Flota rusă de la Marea Neagră pregăteşte blocada asupra Ucrainei. Ce fac navele lui Putin
Război în Ucraina. Flota rusă de la Marea Neagră se poziţionează pentru blocada porturilor ucrainene după ce Moscova a suspendat un acord internaţional pentru transportul cerealelor, potrivit unor analişti britanici din domeniul apărării, relatează Agerpres.
De Redactia Observator la 26.07.2023, 14:33Corveta modernă a Rusiei "Serghei Kotov" patrulează deja pe traseul dintre Bosfor şi oraşul-port ucrainean Odesa, a declarat Ministerul Apărării britanic miercuri, în raportul său de informaţii cotidian despre războiul din Ucraina.
Raportul britanic susţine că "există o posibilitate realistă că aceasta va face parte dintr-un grup însărcinat să intercepteze navele comerciale despre care Rusia crede că se îndreaptă spre Ucraina".
Marea Britanie: Risc ca violenţa să crească în zona Mării Negre
"Flota Rusiei de la Marea Neagră și-a schimbat postura de când Rusia s-a retras din Inițiativa pentru cereale de la Marea Neagră, pregătindu-se să impună o blocada asupra Ucrainei. Corveta modernă Serghei Kotov a fost trimisă în sudul Mării Negre, unde patrulează pe banda de navigație dintre Bosfor și Odesa.
- După ce a atacat porturile ucrainene de la Marea Neagră, Rusia le ţinteşte acum pe cele dunărene. Cum au...
- Putin dă asigurări că Rusia poate trimite în Africa cereale în locul celor ucrainene: Ne aşteptăm la o nouă...
- O parte din armele furnizate de SUA Ucrainei au ajuns pe piaţa neagră. Infractori şi traficanţi s-au infiltrat...
Există o posibilitate realistă ca ea să facă parte dintr-un grup însărcinat pentru a intercepta navele comerciale despre care Rusia crede că se îndreaptă spre Ucraina. Acordul privind cerealele a moderat implicarea Mării Negre în război: acum există potențialul ca intensitatea și amploarea violenței în zonă să crească", au transmis britanicii.
Sfârşitul acordului cerealier poate creşte acum intensitatea şi amploarea conflictului armat în zona Mării Negre, potrivit raportului britanic. Secretarul de externe britanic James Cleverly a avertizat marţi că "Marea Britanie consideră că Rusia îşi poate escalada campania de distrugere a exporturilor alimentare din Ucraina vizând nave civile în Marea Neagră".
SUA: Rusia ar putea să atace şi nave civile pe Marea Neagră
Separat americanii au avertizat că Rusia ar putea să atace şi nave civile pe Marea Neagră, după atacarea Portului Reni. Moscova a respins acuzaţiile. Rusia a lăsat să expire un acord cerealier internaţional săptămâna trecută în ciuda unor critici internaţionale severe.
Acordul a fost încheiat pentru a ajuta la asigurarea furnizării de grâne către ţările care se bazează pe cerealele din regiunea sfâşiată de război. Potrivit condiţiilor acordului, cerealele ucrainene erau exportate prin Marea Neagră şi Strâmtoarea Bosfor în Turcia. Acum există temeri că foametea în ţările sărace va deveni şi mai mare.
Ministerul Apărării britanic publică informaţii zilnice asupra cursului conflictului de când a început războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina în februarie 2022. În schimb, Moscova acuză Londra că desfăşoară o campanie de dezinformare.
Războiul care face ravagii în Ucraina a făcut aproape imposibil exportul cerealelor din regiune prin Marea Neagră până la acordul intermediat de Naţiunile Unite şi Turcia în iulie anul trecut care a asigurat acest lucru.