Antena Meniu Search
x

Putin dă asigurări că Rusia poate trimite în Africa cereale în locul celor ucrainene: Ne aşteptăm la o nouă recoltă record

Vladimir Putin a declarat, luni, că Rusia poate înlocui cerealele ucrainene destinate Africii, după ce Kremlinul s-a retras din acordul privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, crucial pentru aprovizionarea cu alimente la nivel mondial, scrie Agerpres.

de Redactia Observator

la 24.07.2023, 12:04

Putin dă asigurări că Rusia poate înlocui cerealele ucrainene destinate Africii: Ne aşteptăm la o nouă recoltă record
Putin dă asigurări că Rusia poate înlocui cerealele ucrainene destinate Africii: Ne aşteptăm la o nouă recoltă record - Guvernul Federaţiei Ruse

"Aş dori să vă asigur că ţara noastră este capabilă să înlocuiască cerealele ucrainene atât pe o bază comercială, cât şi gratuit mai ales că ne aşteptăm la o nouă recoltă record în acest an", susţine Putin într-un articol publicat pe site-ul Kremlinului, intitulat "Rusia şi Africa: unirea eforturilor pentru pace, progres şi un viitor prosper".

"În pofida sancţiunilor, Rusia îşi va continua eforturile energice pentru a asigura distribuirea de cereale, produse alimentare, îngrăşăminte şi alte bunuri spre Africa, reţeaua de ambasade şi misiuni comerciale ruseşti în Africa urmând să fie extinsă", adaugă Putin.

Semnat în iulie 2022 la Istanbul şi prelungit de două ori, acordul privind transportul de cereale ucrainene, care a permis exporturile agricole ucrainene prin Marea Neagră în pofida ofensivei ruse, a expirat săptămâna trecută.

Timp de un an, acest pact a făcut posibil ca aproape 33 de milioane de cereale ucrainene să poată părăsi porturile ucrainene de la Marea Neagră, în principal porumb şi grâu, contribuind la stabilizarea preţului la alimente pe plan mondial, evitând astfel riscul unor penurii.

Pe acelaşi subiect

Moscova a refuzat prelungirea acordului, care a expirat la 17 iulie, deplângând livrări insuficiente de cereale către ţările sărace şi obstrucţionarea propriilor exporturi de produse agricole şi îngrăşăminte.

Rusia s-a retras din acordul cerealelor 

Uniunea Africană (UA) şi-a exprimat regretul marţea trecută cu privire la neprelungirea respectivului acord. "Îndemn părţile interesate să rezolve problemele pentru a permite reluarea transportului continuu şi securizat al cerealelor şi îngrăşămintelor din Ucraina şi Rusia spre regiunile care au nevoie de ele, în special Africa", a declarat preşedintele Comisiei UA, Moussa Faki Mahamat, pe contul său de Twitter.

Moscova a declarat vineri că "înţelege" preocupările ţărilor africane, promiţând să continue livrările spre ţările care au nevoie.

Rusia a afirmat săptămâna trecută că va considera navele care se îndreaptă spre porturi ucrainene la Marea Neagră drept vase cu încărcături militare, deci potenţiale ţinte militare. Un avertisment similar a urmat apoi din partea Ucrainei la adresa navelor care s-ar îndrepta spre porturile ruse de la Marea Neagră, ceea ce a acutizat şi mai mult tensiunile, pe fondul războiului dus de Moscova în Ucraina. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că atacul Iranului asupra Israelului va escalada într-un conflict la scară largă?

Observator » Stiri externe » Putin dă asigurări că Rusia poate trimite în Africa cereale în locul celor ucrainene: Ne aşteptăm la o nouă recoltă record