Antena Meniu Search
x

După ce a atacat porturile ucrainene de la Marea Neagră, Rusia le ţinteşte acum pe cele dunărene. Cum au justificat ruşii bombardarea portului Reni

Războiul din Ucraina a ajuns la graniţa României. Porturile Reni şi Izmail, de pe malul ucrainean al Dunării, au fost atacate de drone în zorii zilei de ieri. A fost distrus un depozit de cereale aflat la 200 de metri de frontieră. Cel puţin şapte oameni au fost răniţi. Ministerul Apărării ne linişteşte: nu există posibilitatea unor ameninţări militare directe ale Rusiei asupra ţării noastre. 

de Redactia Observator

la 25.07.2023, 12:30

Vezi și

Marinar: Uite-o, măi! Uite drona! Băi, vezi că aici o detonează! Uite-o, măi, frate! Uite drona, frate! Ia uite-o! Ia uite-o cum cade! Direct pe port, băi, băiatule! Jos!

Atacul rusesc s-a produs chiar sub privirile marinarilor de pe navele româneşti din port, care s-au grăbit să se pună la adăpost în apele teritoriale române.

Marinar: A început războiul, băi! Port Reni, aproape de România! Băi, frate, băi! Hai să fugim!

Porturile Reni şi Ismail au fost lovite, timp de patru ore, de drone Shahed, de fabricație iraniană, a anunţat Ucraina. Bombardamentul s-a produs la câteva sute de metri de apele teritoriale ale României şi la 15 kilometri de Galaţi, unde urmau să ajungă navele încărcate cu cerealele ucrainene. Nimeni nu se aştepta ca aceste drone kamikaze să atace undeva la aproximativ 300 de metri de graniţa cu România.

Pe acelaşi subiect

Când s-au liniştit, marinarii ne-au trimis filmările lor şi descrierea atacului pe Fii Observator. Şocaţi la gândul că puteau ajunge victime colatarale în războiul pornit de Rusia, comandanţii navelor româneşti nu vor să se mai întoarcă în portul Reni.

Marinar: Ultima dronă, când a venit, venea chiar spre prova noastră şi am zis că acolo ne găsim sfârşitul. A căzut exact de unde am plecat noi. După ce au plecat ei, imediat a căzut, în acelaşi loc.

Marinar: Ca şi comandant, dacă nu se cere să mergem să facem revizia la Reni.în niciun caz, pentru că echipajul meu este mult mai valoros ca orice altceva. Viaţa e mai importantă ca orice, toţi avem copii, avem familii

Porturile Reni şi Ismail sunt printre puţinele alternative pe care le mai are Ucraina pentru a-şi exporta grânele. Până săptămâna trecută, cerealele Ucrainei erau transportate pe Marea Neagră, printr-un culoar agreat de ruşi şi ucraineni prin apele intenaţionale. Dar Rusia s-a retras din acordul pentru cerealele ucrainene iar armata lui Putin a atacat porturile Odesa, Nikolaev şi Ciornomorsk şi a distrus silozurile. Acum încearcă să facă acelaşi lucru în porturile de la Dunăre.

Adrian Obreja, reporter Observator: Se vede undeva în plan îndepărtat turnul de control, iar radarul nu se mai învârte, ceea ce ar fi trebuit să se întâmple tot timpul. Sunt şi trei silozuri dărâmate complet. Se vede clar că au fost afectate de atacul cu drone.

Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: Au fost distruse silozuri, au fost distruse diferite macarale dar portul, putem spune, din câte reuşim să ne dăm seama, este încă operaţional.

Presa de stat din Rusia susţine că prin porturile de la Dunăre ar fi putut fi aduse şi arme livrate Ucrainei de ţările NATO, ceea ce ar justifica atacul.

Jurnalist rus: Pentru prima dată au fost bombardate porturile ucrainene de la Dunăre, vorbim de Ismail şi Reni. Autorităţile locale confirmă explozii puternice, inclusiv în depozite şi hangare în care s-ar putea afla armament occidental, deoarece dincolo de Dunăre este, deja, teritoriu NATO.

Reacţia României în urma atacurilor din portul Reni

Klaus Iohannis a trimis un mesaj ferm. Condamn cu fermitate recentele atacuri ruseşti împotriva infrastructurii civile de pe Dunăre, a scris preşedintele pe Twitter. CARTON În urma atacului, Ministerul Apărării a trimis un comunicat în care spune că în acest moment nu apare posibilitatea unor amenințări militare directe. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a purtat ieri o discuţie cu ministrul român de Externe, Luminiţa Odobescu, despre parteneriatul strategic solid dintre SUA și România și despre oportunitățile de cooperare bilaterală și multilaterală continuă. Cei doi lideri condamnă atacurile aeriene iniţiate de armata rusă.

De teama unor noi atacuri, aproape 30 de nave staţionează acum în apropierea portului Ismail. Între timp, Ucraina şi aliaţii occidentali examinează noi rute pentru exportul cerealelor. Lituania propune să fie folosite, în acest scop, porturile sale la Marea Baltică. Iar Bulgaria şi Grecia discută despre transportul grânelor pe calea ferată, de la frontiera României până într-un port de la Marea Mediterană. Aceasta pentru că încetarea exporturilor ucrainene ar avea efecte negative în toată lumea.

Antonio Gueterres: După încetarea acordului privind Marea Neagră , cele mai vulnerabile ţări vor plăti cel mai scump, deoarece creşterea preţurilor la alimente este suportată de toată lumea.

Iar pe fronturile din Ucraina, războiul continuă şi creşte numărul victimelor civile. Un copil şi-a pierdut viaţa iar alţi trei, precum şi trei adulţi, au fost răniţi în Donbas, de o bombă cu dispersie lansată de forţele ruse. Iar în apropiere de Bahmut a fost rănit, într-un atac cu drone al ruşilor, un jurnalist american care realiza reportaje video pentru agenţia France Presse. Rusia ameninţă cu extinderea bombardamentelor după ce câteva clădiri din Moscova au fost avariate de drone, într-un atac asumat de armata ucraineană.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » După ce a atacat porturile ucrainene de la Marea Neagră, Rusia le ţinteşte acum pe cele dunărene. Cum au justificat ruşii bombardarea portului Reni