Francezii s-au decis: nu există cârnați vegani. Vor fi schimbate denumirile produselor tradiționale pe bază de plante
Alternativele la carne pe bază de plante vor avea nevoie de nouă terminologie, în Franța. Autoritățile au interzis folosirea substantivelor ce, în mod tradițional, reprezentau părți ale animalelor sau alimente de origine animală. Concret, nu se va mai pune problema de cârnați vegani sau friptură vegană.
De Daniel Murărescu la 01.07.2022, 18:30Franța va deveni prima țară din Uniunea Europeană care interzice folosirea unor cuvinte precum "friptură" sau "cârnat" în cazul alimentelor pe bază de plante, conform unui decret oficial publicat joi. Interdicția, care a fost acceptată inițial în 2020, va intra în vigoare în octombrie, transmite Deutsche Welle.
"Nu va fi posibilă folosirea terminologiei specifice sectorului asociată tradițional cu carnea și peștele pentru a desemna produse care nu aparțin lumii animale și care, în esență, nu sunt comparabile", se arată în decretul oficial.
Fermierii francezi susțin că nu s-a mers suficient de departe
Regulamentul se aplică doar produselor fabricate în Franța, iar cel mai mare lobby agricol al țării, FNSEA, a declarat că nu a mers suficient de departe, deoarece a lăsat ușa deschisă importurilor. Reprezentanții fermierilor au spus că legi similare ar trebui adoptate "la nivel european", dar UE a respins o propunere similară în 2020.
- Românii renunţă tot mai mult la carne şi devin vegetarieni, iar restaurantele s-au adaptat la schimbare
- Beneficiile laptelui de măgăriţă, considerat elixir natural. "Este 97% similar cu laptele matern"
- Alternativă pentru românii care stau la coadă pentru ulei de floarea soarelui: uleiul de rapiţă, al cărui preţ...
Unii termeni, cum ar fi "unt", "lapte" și "brânză", sunt deja protejați la nivel european și nu pot fi aplicați produselor pe bază de plante. Cuvinte precum "burger" pot fi, totuși, folosite în cazul alternativele la carne.
Piața alimentelor vegetariene și vegane asemănătoare cărnii a crescut în ultimii ani, deoarece tot mai mulți oameni preocupați de schimbările climatice, bunăstarea animalelor și nutriția se îndreaptă către dietele pe bază de plante. Acest lucru a atras, inevitabil, investiții majore din partea grupurilor agroalimentare globale care speră să valorifice tendința către o alimentație sănătoasă.