Antena Meniu Search
x

Video Românii renunţă tot mai mult la carne şi devin vegetarieni, iar restaurantele s-au adaptat la schimbare

Tot mai mulţi români renunţă puţin câte puţin la carne şi... încearcă mâncărurile vegetariene. Statisticile plasează Clujul pe primul loc la capitolul vegan-friendly, atunci când vine vorba despre meniurile din restaurante. La cum arată şi cât de gustoase, colorate şi fresh sunt sortimentele de mâncare din mango, ardei gras sau  baby-corn... nu e de mirare ca un număr tot mai mare de romani renunța la carne, oua sau lactate. 

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 30.05.2022, 15:12

Vezi și

Fresh, rapid și sănătos - sunt de fapt caracteristicile preparatelor vegetariene și raw vegane. Iar la acest restaurant din Cluj găsim exclusiv astfel de preparate. Dacă la început părea a fi o afacere de nișă, acum interesul clujenilor pentru acest tip de mancare a făcut ca restaurantul sa fie printre cele mai căutate din oraș. 

Restaurantele, deschise la ofertele vegane

Robert Mârza, chef bucătărie vegană: Acum şapte ani, când m-am angajat eu într-un restaurant de specific (vegetarian), oamenii, clienţii veneau din curiozitate, pentru a vedea ce se întâmplă, cum este mâncarea vegetariană, nefiind foarte deschişi. Însă, pot să spun că în ultimii 2-3 ani acest profil s-a schimbat, deoarece oaspeţii care ne calcă nouă pragul o fac mai mult pentru sănătatea lor.

O confirmă si studiile care plasează Clujul pe primul loc în ceea ce priveşte ofertele restaurantelor pentru cei care au adoptat acest stil de viață. 

Pe acelaşi subiect

Alex Prunean, reporter Observator: O astfel de porţie de tăiţei din grâu cu legume este 100% vegană dar, din punct de vedere nutritiv, poate concura oricând cu orice alt tip de paste, indiferent de modul în care au fost gătite. Zilnic, doar la acest restaurant din Cluj sunt comandate zeci de porţii din acest preparat.

În topul orașelor în care vegetarienii au de unde alege se află şi Sibiul sau Bucureştiul, dar şi Iaşiul.

Chef Max: Facem un roll. Este totul vegan. Avocado, ardei dulce...

Totul e crud, cat mai fresh, dulce si vegan

Deși sunt puține locurile care prepară exclusiv mâncare fără carne, lactate sau ouă, aproape toate restaurantele și-au adaptat meniurile.   

Chef Gigi Bulbuc-reporter: Dintre preparatele vegetariene vegane cel mai căutat e tartarul de avocado cu salsa de mango care e mereu fresh. Ne trebuie avocado bine copt noi folosim acesta mango zeama de lămâie sos de mango făcut din piure de mango orez plante şi cam atât, e simplu şi bun.

- Se caută?

- Foarte mult e în top trei la starter inainte celor cu carne sau branza care sunt mai grele mai consistente stilul de viata sanatos e tot mai căutat si apreciat. 

Cele mai recente studii arată că aproape 40% dintre români au redus consumul de carne în ultimii ani. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Reţete » Românii renunţă tot mai mult la carne şi devin vegetarieni, iar restaurantele s-au adaptat la schimbare