Antena LIVE

Franţa a testat în premieră o nouă rachetă aer-sol cu potenţial nuclear după exerciţiile nucleare făcute de Rusia

Franța a efectuat exerciții cu rachete capabile să poarte încărcătură nucleară, după exerciţiile nucleare făcute de Rusia. Un singur avion Rafale a lansat o rachetă fără focos, deasupra teritoriului francez.

De la 23.05.2024, 14:02
Franţa a testat în premieră o nouă rachete aer-sol cu potenţial nuclear după exerciţiile nucleare făcute de Rusia Profimedia

Armata franceză a efectuat miercuri prima lansare de probă a versiunii renovate a rachetei sale aer-sol cu rază medie de acţiune presupusă a fi capabilă să transporte o încărcătură nucleară, a anunţat ministrul apărării, Sébastien Lecornu.

Lipsită de orice încărcătură militară, această rachetă ASMPA-R a fost trasă de un avion de luptă Rafale al forţelor aeriene strategice (FAS) în cursul unui exerciţiu desfăşurat "deasupra teritoriului naţional", "la finalul unui zbor reprezentativ al unui raid nuclear".

Pe reţeaua X, ministrul a precizat că această operaţiune a fost "planificată de mult timp" şi a transmis "felicitări tuturor forţelor, echipelor ministerului şi partenerilor industriali implicaţi în operaţiune".

Programul de renovare a acestei rachete, condus de Direcţia generală a armamentelor (DGA), a făcut posibilă consolidarea "performanţei intrinsece" a acesteia şi menţinerea "credibilităţii componentei nucleare aeropurtate de descurajare" franceză, în conformitate cu obiectivele celei mai recente legi de programare militară (LPM).

Pe acelaşi subiect

LPM care acoperă perioada 2024-2030 are obiectivul declarat de a "garanta credibilitatea descurajării franceze pe termen lung", a reamintit ministerul pe site-ul său. Această lege a înscris efectiv descurajarea nucleară ca piatră de temelie a apărării franceze, prin alocarea a 13% din creditele militare în această perioadă pentru modernizarea şi sustenabilitatea acesteia. 

Armata franceză urmează să dispună de o rachetă nucleară aer-sol de a patra generaţie până în 2035, potrivit AFP. 

Experţii ICAN: Manevrele nucleare ruseşti lângă Ucraina sunt "profund iresponsabile"

Campania Internaţională pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN), laureată a Premiului Nobel pentru pace în 2017, a condamnat miercuri exerciţiile cu arme nucleare lansate de Rusia cu o zi în urmă în sudul ţării şi în apropiere de graniţa cu Ucraina, calificându-le drept "profund iresponsabile", potrivit EFE.

"Practicarea utilizării armelor nucleare în timp ce (o ţară) se află în război şi în apropierea zonei de conflict este o încercare flagrantă a acesteia de a-şi folosi arsenalul nuclear pentru a-şi intimida adversarii", a declarat directorul executiv al organizaţiei, Melissa Parke, citată într-un comunicat.

În ceea ce îl priveşte, Ministerul rus al Apărării a transmis că exerciţiile au ca scop antrenarea unităţilor sale în utilizarea armelor nucleare non-strategice, ca răspuns la "declaraţii provocatoare şi ameninţări din partea unor oficiali occidentali individuali împotriva Federaţiei Ruse".

Cu toate acestea, potrivit ICAN, aceste manevre sunt o încercare de a descuraja alte ţări să sprijine Ucraina şi de a face "mai probabil" un conflict. La exerciţiile care se desfăşoară la ordinul dat luna aceasta de preşedintele rus Vladimir Putin participă şi armata din Belarus, unde Kremlinul a desfăşurat mai multe arme nucleare anul trecut.

În faţa acestei situaţii, directorul executiv al agenţiei a făcut apel la guvernul rus să oprească această "escaladare periculoasă", precum şi orice utilizare a ameninţărilor nucleare de orice fel, în conformitate cu Tratatul privind interzicerea armelor nucleare.

De asemenea, a făcut apel la condamnarea universală a oricărei ameninţări cu utilizarea armelor nucleare. Rusia a revocat anul trecut ratificarea Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare (CTBT), deşi moratoriul rămâne în vigoare atâta timp cât SUA nu efectuează astfel de teste.

"Prima etapă a exerciţiilor (...) privind pregătirea şi utilizarea armelor nucleare nestrategice a început", a indicat marţi Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, citat de AFP, în care se precizează că aceste aplicaţii au loc în Districtul militar Sud, care cuprinde inclusiv regiunile ucrainene a căror anexare a fost proclamată de Moscova în septembrie 2022 (Doneţk şi Lugansk în est, Herson şi Zaporojie în sud), în plus faţă de Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

Potrivit ministerului, în această etapă, militarii ruşi se antrenează pentru a încărca "muniţiile speciale" în bateriile de rachete Iskander, dar şi pentru a le deplasa "pe ascuns" în zonele de tragere. Aceste exerciţii implică, de asemenea, aviaţia şi rachete hipersonice Kinjal, conform Ministerului rus al Apărării.

"Scopul exerciţiului actual este de a menţine gradul de pregătire a personalului şi echipamentelor (...) în utilizarea armelor nucleare non-strategice pentru a răspunde şi a garanta integritatea teritorială şi suveranitatea statului rus ca răspuns (...) la ameninţările unor oficiali occidentali", a precizat ministerul.

Instituţia rusă, fără a oferi mai multe precizări despre locul în care se desfăşoară aceste exerciţii, a difuzat imagini care arată două sisteme Iskander desfăşurate pe un câmp şi soldaţi în activitate pe un aerodrom în jurul unui bombardier.

Armele nucleare tactice, care au o încărcătură explozivă mai mică decât armele nucleare strategice, sunt teoretic destinate să distrugă ţinte pe câmpul de luptă şi pot fi lansate din vehicule, artilerie, nave sau avioane, notează AFP.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat aceste exerciţii la începutul lunii mai ca răspuns, potrivit Kremlinului, la ameninţările occidentale, în special la posibilitatea evocată de preşedintele francez Emmanuel Macron de a trimite trupe în Ucraina.

De la începutul conflictului din Ucraina, în februarie 2022, Putin a agitat continuu ameninţarea cu posibila utilizare a armelor nucleare, remarcă agenţia franceză de presă. Rusia a desfăşurat vara trecută arme nucleare tactice în Belarus, cel mai apropiat aliat al său, care a anunţat, de asemenea, în luna mai, un exerciţiu sincronizat cu Moscova pentru verificarea lansatoarelor sale de arme nucleare tactice.

Doctrina nucleară a Rusiei prevede utilizarea "strict defensivă" a armelor atomice în cazul unui atac asupra Rusiei cu arme de distrugere în masă sau în cazul unei agresiuni cu arme convenţionale care "ameninţă însăşi existenţa statului", potrivit AFP. 

Ți-a plăcut acest articol?

franta test racheta nuclear rusia
Întrebarea zilei
Aţi folosit aerul condiţionat zilnic în ultima perioadă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Cum a ajuns un fermier din România să arunce fasolea pe marginea drumului....
Fanatik.ro
Publicat 24.06.2024
Țara din Europa care te plătește bine de tot dacă ești șomer. Și românii...
Fanatik.ro
Publicat 24.06.2024
Otopeni 2024 – o catastrofă guvernamentală
spotmedia.ro
Publicat 24.06.2024
Toți șoferii trebuie să știe asta! Cu câți km/h poți depăși limita de...
Gandul
Publicat 24.06.2024
Dezvăluiri despre accidentul de la fabrica de cașcaval din Ibănești. Patronul...
Adevărul
Publicat 24.06.2024
Un bărbat și-a cumpărat un garaj vechi, dar a descoperit o adevărată comoară...
A1
Publicat 21.06.2024
Horoscopul zilei de 24 iunie 2024. Balanțele pierd sume mari de bani. Află ce se...
CaTine
Publicat 23.06.2024
Cum arată părinții lui Ștefan Floroaica. Sânziana Negru are o relație...
spynews.ro
Publicat 24.06.2024
Cătălin Striblea, despre verdictul ÎCCJ în cazul Mario Iorgulescu:...
GSP
Publicat 21.06.2024
Când se va da pensia în luna iulie? Vești bune pentru seniorii care o primesc...
Click.ro
Publicat 24.06.2024
Ce e fenomenul medicane. Experții avertizează că poate afecta semnificativ Europa
Useit
Publicat 24.06.2024
Latifundiarii din showbiz-ul românesc! Top 5 vedete cu proprietăți de milioane...
Money.ro
Publicat 31.05.2024
Fotbalist susținut în tribună de SOȚIE și de AMANTĂ la EURO 2024! FOTO
Redacţia.ro
Publicat 21.06.2024
Cum a avut loc tragedia de la fabrica de cașcaval din Ibănești. Patronul a...
libertatea.ro
Publicat 24.06.2024
Recordurile pe care albumul „The Tortured Poets Department” al lui Taylor...
ZU
Publicat 24.06.2024
Sandvișuri la tigaie din aluat dospit. Rețetă pentru gustări zilnice
Hello taste
Publicat 24.06.2024
Cât de bună e apa carbogazoasă bună pentru copil
Deparinti
Publicat 24.06.2024
Descoperirea doctorilor din SUA ce dă totul peste cap: Un pahar pe zi dintr-o...
ziare.com
Publicat 22.06.2024
Eiza Gonzalez și Naomi Campbell au fost surprinse în aceeași fotografie....
Happy
Publicat 24.06.2024
Ce este perimenopauza. Simptome posibile și tratamente recomandate
Medicool
Publicat 24.06.2024
Rapid i-a arătat uşa! Un fotbalist important, confuz după ce clubul a scăpat...
orangesport.ro
Publicat 19.06.2024