Antena Meniu Search
x

Video Doar două state din UE şi-au trimis reprezentanţi la învestirea lui Vladimir Putin. Cu o zi înainte, liderul rus a ordonat manevre nucleare

Încă şase ani cu Vladimir Putin la Kremlin. Putin a depus jurământul de preşedinte pentru a cincea oară. Le-a promis ruşilor că le va aduce victoria şi că sub conducerea sa îşi vor îndeplini toate visele. A avut un mesaj şi pentru Occident. După ce ieri a ordonat armatei să înceapă manevre militare cu armament nuclear, azi spune că Moscova este gata să se aşeze la masa negocierilor, doar de pe poziţii de egalitate. Ambasadorul României nu a mers la ceremonia de la Kremlin.

de Redactia Observator

la 07.05.2024, 19:18

Vezi și

Un moment în reluare pentru Putin: porţile aurite ale Kremlinului i se deschid, iar sute de oameni aplaudă un nou mandat de şase ani în fruntea ţării.  Cu mâna pe constituţie, cel mai longeviv lider rus de după Stalin le-a jurat credinţă ruşilor. A cincea oară. "Jur să respect şi să protejez drepturile şi libertăţile omului şi ale cetăţeanului, să respect şi să apăr constituţia Federaţiei Ruse, să protejez suveranitatea, independența, securitatea și integritatea statului şi să slujesc cu credință poporul rus", a declarat Vladimir Putin, preşedintele Rusiei.

Ambasadorul României a refuzat invitaţia la ceremonie, la fel ca alţi 19 colegi din Uniunea Europeană

Preşedintele Curţii Constituţionale i-a înmânat lui Putin simbolurile puterii prezidenţiale. Sceneta a început, ca de fiecare dată, în biroul său din prima clădire a Kremlinului. Putin răsfoieşte discursul, se încheie la haină şi porneşte pe holul lung şi pustiu. La fel ca în urmă cu şase ani, se opreşte să studieze un tablou. Se urcă apoi în limuzina prezidenţială, un Aurus nou-nouţ, care îl conduce la Marele Palat al Kremlinului. Inaugurarea a avut loc în impunătoarea sală Sfântul Andrei, poleită cu aur, folosită pentru încoronări încă de pe vremea împăratului Alexandru al Doilea. 2.500 de invitaţi l-au aplaudat în picioare. A urmat discursul.

"Nu respingem dialogul cu statele occidentale. Un dialog, inclusiv pe probleme de securitate și stabilitate strategică, este posibil. Dar nu de pe poziţii de forță!", a declarat Vladimir Putin, preşedintele Rusiei. Ceremonia s-a încheiat cu salve de tun. Pe lapoviţă şi un frig demn de început de iarnă, a inspectat regimentul prezidenţial, apoi a mers să primească binecuvântarea Patriarhului Kiril. "Dumnezeu să vă ajute în toate! Să conduceţi vrednic Marea Patrie - Sfânta Rusie, care nu trece azi prin cele mai uşoare momente din istorie. Și voi spune cu îndrăzneală: Doamne Ajută ca sfârșitul veacului să însemne sfârșitul șederii dumneavoastră la putere", a declarat Kiril, patriarhul Rusiei.

Putin avea 47 de ani atunci când a a depus primul jurământ de preşedinte. Se întâmpla în anul 2000, atunci când avea loc primul transfer paşnic de putere de după căderea Uniunii Sovietice. Un Putin tânăr, cu pas nesigur şi un costum cu o măsură prea mare, îi lua locul lui Boris Elţîn la conducerea Federaţiei Ruse. De la mandat la mandat, atitudinea s-a schimbat simţitor. La depunerea jurământului au asistat liderul Ceceniei, preşedintele Cubei şi actorul american Steven Seagal, un apropiat al liderului de la Kremlin, care i-a oferit şi cetăţenia rusă în 2016.

Ambasadorul României a refuzat invitaţia la ceremonie, la fel ca alţi 19 colegi din Uniunea Europeană. La fel au făcut şi diplomaţii din Marea Britanie şi Statele Unite. Doar Franţa şi Ungaria au ales să-şi trimită reprezentanţii. Presa internaţioală nu a acordat importanţă evenimentului. Numeroşi lideri militari din Occident au avertizat în ultimele luni că se aşteaptă că Rusia să atace un stat NATO în următorii ani. Ieri, Vladimir Putin a ordonat armatei să înceapă manevre nucleare în apropiere de Ucraina, ca răspuns la ajutorul militar acordat de statele NATO.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Observator » Stiri externe » Doar două state din UE şi-au trimis reprezentanţi la învestirea lui Vladimir Putin. Cu o zi înainte, liderul rus a ordonat manevre nucleare