Antena LIVE

Fraudă climatică globală: Netflix, Disney, Gucci, Shell, Bayer au cumpărat certificate CO2 fără valoare de la organizaţia Verra

Compensările de carbon din pădure aprobate de cel mai important furnizor din lume și utilizate de Disney, Shell, Gucci, Netflix și alte mari corporații sunt în mare parte lipsite de valoare și ar putea înrăutăți încălzirea globală. Studiile făcute asupra Verra, cel mai furnizor de certificate din domeniu, au constatat că, pe baza analizei unui procent semnificativ din proiectele sale , mai mult de 90% din creditele de compensare pe care le oferă nu ajută la reducerea emisiilor de carbon, notează The Guardian.

De la 18.01.2023, 22:48
Fraudă climatică globală: Netflix, Disney, Gucci, Shell, Bayer au cumpărat certificate CO2 fără valoare de la organizaţia Verra Profimedia

Analiza ridică semne de întrebare cu privire la creditele cumpărate de o serie de branduri internaționale,  multe care și-au etichetat produsele și serviciile drept "neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon" sau le-au spus consumatorilor că pot zbura, cumpăra haine noi sau mânca anumite alimente fără a înrăutăți criza climatică. În ciuda acestor declarații, de-a lungul timpului au apărut suspiciuni cu privire la faptul dacă acestea credite sunt cu adevărat eficiente.

Verra, un ONG cu sediul în sediul în Washington DC, operează o serie de standarde de mediu de vârf pentru acțiunile climatice și dezvoltarea durabilă, inclusiv standardul voluntar de carbon (VCS), emițând credite pentru compensările de carbon de peste un miliard de dolari. Programul său de protecție a pădurilor tropicale reprezintă 40% din creditele pe care le aprobă și a fost lansat înainte de Acordul de la Paris cu scopul de a genera venituri pentru protejarea ecosistemelor.

Reprezentanții Verra susține că concluziile la care au ajuns studiile sunt incorecte și pune sub semnul întrebării metodologia acestora. Și subliniază că activitatea lor din 2009 a permis ca miliarde de dolari să fie canalizați către activitatea vitală de conservare a pădurilor.

La ce concluzii au ajuns studiile?

Pe acelaşi subiect

Pentru a evalua eficiența creditelor de carbon, o echipă de jurnaliști a analizat rezultatele a trei studii științifice care au folosit imagini din satelit pentru a verifica rezultatele unui număr de proiecte de protejare a pădurilor, cunoscute sub numele de scheme Redd+. Deși o serie de studii au analizat compensările, acestea sunt singurele trei cunoscute care au încercat să aplice metode științifice riguroase pentru evaluarea despăduririlor evitate prin programele Verra.

Organizațiile care au înființat și au condus aceste proiecte oferă propriile estimări cu privire la cât de mult vor opri defrișările, folosind regulile Verra. Predicțiile sunt evaluate de o terță parte aprobată de Verra și, dacă sunt acceptate, sunt apoi utilizate pentru a genera creditele pe care companiile le pot cumpăra și utiliza pentru a compensa propriile emisii de carbon. De exemplu, dacă o organizație estimează că proiectul său va opri defrișarea a 100 de hectare, poate utiliza o formulă aprobată de

Verra pentru a o echivala în emisii de carbon. Aceste emisii economisite pot fi apoi achiziționate de către o companie și aplicate propriilor obiective de reducere a emisiilor de carbon.

Jurnaliștii au putut face analize suplimentare asupra acestor proiecte, comparând estimările realizate de proiectele de compensare cu rezultatele obținute de oamenii de știință. Analiza a indicat că aproximativ 94% din creditele pe care le-au produs nu ar fi trebuit aprobate. Creditele din 21 de proiecte nu au avut niciun beneficiu climatic, șapte au avut între 98% și 52% mai puține decât au pretins folosind sistemul Verra, iar unul a avut un impact cu 80% mai mare.

Separat, un studiu realizat de cercetătorii de la Cambridge asupra a 40 de proiecte coordonate de Verra a constatat că, în timp ce unele au oprit defrișările, zonele în care au fost eficiente au fost extrem de mici. Doar patru proiecte au fost responsabile pentru trei sferturi suprafața totală care a fost protejată.

Jurnaliștii au analizat din nou aceste rezultate mai îndeaproape și au constatat că, în 32 de proiecte în care a fost posibilă compararea afirmațiilor lui Verra cu concluziile studiului, scenariile de bază ale pierderii pădurilor au părut să fie supraevaluate cu aproximativ 400%. Trei proiecte din Madagascar au obținut rezultate excelente și au un impact semnificativ asupra cifrelor. Dacă aceste proiecte nu sunt incluse, exagerarea medie este de aproximativ 950%.

Ți-a plăcut acest articol?

netflix disney
Întrebarea zilei
Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Ce ambalaje nu intră, de fapt, sub incidența SGR. Ce poți face cu ele și cum...
Fanatik.ro
Publicat 27.04.2024
Afacerea care poate să te îmbogățească peste noapte. A luat amploare în...
Fanatik.ro
Publicat 26.04.2024
Joburile care nu solicită gândirea cresc riscul de afectare cognitivă și...
spotmedia.ro
Publicat 22.04.2024
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în România. VREMEA se schimbă...
Gandul
Publicat 24.04.2024
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii...
Adevărul
Publicat 26.04.2024
A mancat o supă și s-a trezit paralizată de la brâu în jos. Ce au descoperit...
A1
Publicat 26.04.2024
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor....
CaTine
Publicat 28.04.2024
Papanași sănătoși cu fulgi de ovăz. Rețeta cu smântână și dulceață...
spynews.ro
Publicat 26.04.2024
Șocul lui Ioan Andone, după ce s-a mutat în Spania: „Am 4 dormitoare. Știți...
GSP
Publicat 25.04.2024
Planurile pentru înmormântarea lui Charles au fost modificate!„Regele nu e...
Click.ro
Publicat 26.04.2024
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Useit
Publicat 27.04.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Care este ultima dorință a lui Celine Dion. Artista suferă de o boală...
Redacţia.ro
Publicat 24.04.2024
Primarul care candidează împotriva soției pentru un nou mandat: „N-am crezut...
libertatea.ro
Publicat 26.04.2024
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai...
ZU
Publicat 28.04.2024
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Hello taste
Publicat 28.04.2024
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi...
Deparinti
Publicat 28.04.2024
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici....
ziare.com
Publicat 25.04.2024
Halil Ibrahim Ceyhan impresionează pe scenă. Actorul nu renunță la visul său...
Happy
Publicat 26.04.2024
La ce se folosește botoxul. Întrebuințările pe care le poate avea în medicină
Medicool
Publicat 26.04.2024
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă...
orangesport.ro
Publicat 13.04.2024