Galerie foto Acord istoric la COP27: Se va înfiinţa un fond destinat ţărilor sărace afectate de dezastrele climatice
Țările reunite în Egipt, la summit-ul COP27, au decis că vor înfiinţa un fond pentru a ajuta țările sărace afectate de dezastrele climatice. Totuşi, în timp ce au aprobat acest acord istoric, au amânat aprobarea unui acord mai amplu care să sublinieze un plan global de luptă împotriva schimbărilor climatice. Discuţiile despre eliminarea treptată a utilizării combustibililor fosili au fost aproape inexistente.
Țările în curs de dezvoltare au sărbătorit încheierea discuțiilor cruciale despre climă cu un acord „istoric” cu privire la cel mai prețuit obiectiv climatic al lor: un fond global pentru „pierderi și daune”, care va oferi asistență financiară națiunilor sărace afectate de dezastrul climatic, relatează The Guardian.
Cu toate acestea, acordul este departe de a fi perfect, summit-ul având câteva elemente cheie viciate sau chiar inexistente. Unele țări au spus că angajamentele privind limitarea temperaturilor la 1,5 C nu au niciun progres de la conferința Cop26 de la Glasgow de anul trecut, iar discuţiile privind eliminarea treptată a combustibililor fosili au fost nesemnificative.
Sameh Shoukry, ministrul egiptean de externe și președinte al summit-ului ONU COP27 din Egipt, a declarat: „Ne-am ridicat la înălțime. Am lucrat non-stop, zi și noapte, dar uniți lucrând pentru un singur câștig, un scop mai înalt, un scop comun. Până la urmă am îndeplinit aşteptările. Am ascultat apelurile de angoasă și deznădejde.”
Sherry Rehman – ministrul schimbărilor climatice din Pakistan, unde suferința în urma inundațiilor record din septembrie a devenit emblematică pentru dezastrele cu care se confruntă țările în curs de dezvoltare – a salutat acordul „istoric” în aplauze în sala de conferințe.
- Schimbările climatice au ucis 15.000 de oameni în acest an. Miliardarii, acuzaţi că poluează de un milion de ori...
- Klaus Iohannis la summitul pentru climă: Pentru a face față dezastrelor naturale e nevoie "să facem schimb de...
- Țările în curs de dezvoltare au nevoie de 2.000 de miliarde de dolari până în 2030 pentru a lupta cu criza...
„Nu este vorba despre acceptarea actelor de caritate”, a spus Rehman. „Acesta este un avans pentru investițiile în viitorul nostru și în justiția climatică.”
Simon Stiell, șeful ONU pentru climă, le-a spus delegaților epuizați, după o sesiune de negocieri care a durat toată noaptea: „Nu a fost deloc ușor. Dar acest rezultat va aduce beneficii celor mai vulnerabili din întreaga lume.”
Au fost amânate decizile privind fondul pentru anul viitor
Au fost amânate totuşi multe dintre cele mai controversate decizii privind fondul pentru anul viitor, când un "comitet de tranziție" va face recomandări pe care țările le vor adopta apoi la summit-ul privind clima COP28 din noiembrie 2023, potrivit Mediafax.
Aceste recomandări vor viza "identificarea și extinderea surselor de finanțare" - referindu-se la problema controversată a țărilor care ar trebui să contribuie la noul fond.
Solicitările țărilor în curs de dezvoltare pentru un astfel de fond au dominat summitul de două săptămâni, împingând discuțiile dincolo de finalul programat pentru vineri.
Cu toate acestea, imediat după aprobarea în plen a fondului pentru pierderi și daune, Elveția a cerut o suspendare de 30 de minute pentru a avea timp să studieze noul text al acordului global - în special prevederile referitoare la eforturile naționale de reducere a emisiilor, a declarat delegatul elvețian.
Documentul, care formează acordul politic general pentru COP27, trebuie să fie aprobat de cele aproape 200 de țări prezente la summitul privind clima din Egipt.
În conformitate cu iterațiile anterioare, proiectul nu conținea o referire solicitată de India și de alte câteva delegații la reducerea treptată a utilizării "tuturor combustibililor fosili". În schimb, acesta se referea la o reducere treptată doar a cărbunelui, așa cum s-a convenit la summitul de anul trecut.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰