Antena LIVE

Curs valutar

Rusia a pierdut toate rezervele de combustibil din Crimeea, zice Ucraina. 7 agenţi ucraineni care "plănuiau atentate" în peninsulă, arestaţi de FSB

Război în Ucraina. Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a declarat miercuri că a arestat şapte persoane care au legături cu serviciile de informaţii ucrainene şi pe care le-a acuzat că au planificat o "serie de acte de răsunet de sabotaj şi de terorism" în Crimeea, relatează Reuters. Noaptea trecută ruşii au lansat al treilea bombardament asupra Kievului din ultima săptămână. Ucrainenii susţin că dronele ruşilor au fost interceptate.

De la 03.05.2023, 14:51
WhatsApp
Galerie (8)
7 agenţi ucraineni care plănuiau "atentate şi asasinarea guvernatorului Crimeei", arestaţi de FSB. Depozit de petrol rusesc, atacat cu drone Profimedia

Grupul de suspecţi plănuia atacuri împotriva unor înalţi responsabili instalaţi de Rusia în peninsulă, între care guvernatorul local Serghei Aksionov, susţine FSB într-un comunicat, în care mai afirmă că a confiscat explozibili identici cu cei utilizaţi pentru a ataca căile ferate din Crimeea în februarie, relatează Agerpres.

Într-un comunicat separat, Aksionov a declarat că acelaşi grup s-ar afla în spatele acestor două presupuse incidente. El a spus, fără a oferi dovezi, că nu există nicio îndoială că guvernul ucrainean s-ar afla în spatele lor. Rusia a anexat ilegal Crimeea în 2014 şi a utilizat peninsula ucraineană ca una dintre rampele de lansare a invaziei sale pe scară largă în Ucraina în februarie 2022.

Incendiu major la un depozit de combustibil din Krasnodar, lângă Crimeea

Separat miercuri, serviciile de urgenţă ruse au atribuit un incendiu major la un depozit de combustibil din peninsula Taman, care se învecinează cu Crimeea de cealaltă parte a strâmtorii Kerci, unei drone care ar fi căzut peste instalaţie.

Pe acelaşi subiect

În acest context, agenţia de presă EFE scrie că Ucraina pregăteşte terenul pentru a lansa o nouă contraofensivă cu atacuri ambiţioase în spatele liniilor inamice, unul dintre principalele obiective fiind acela de a duce războiul în Crimeea, pe care Moscova o foloseşte ca rampă de lansare şi centru logistic pentru invazia sa.

Cea mai spectaculoasă dintre aceste lovituri a avut loc sâmbătă, fără a provoca morţi sau răniţi, în oraşul Sevastopol din Crimeea, baza Flotei ruse din Marea Neagră, unde un atac cu drone, probabil ucrainene, a aruncat în aer o infrastructură rusă de stocare a combustibilului. Ucraina nu a revendicat şi nici nu a negat oficial că forţele sau serviciile sale secrete s-ar afla în spatele acestor atacuri. Moscova a atribuit responsabilitatea Kievului.

Ucraina crede că Rusia a pierdut rezervele de combustibil din Crimeea

Potrivit serviciilor secrete ucrainene, depozitele distruse conţineau 40.000 de tone de combustibil folosit de Flota rusă din Marea Neagră, staţionată în Crimeea.În urma exploziei, ruşii au pierdut volumul de combustibil şi lubrifianţi pe care îl acumulau de trei luni în Crimeea, a declarat pentru EFE analistul militar ucrainean Aleksandr Kovalenko.

Expertul a adăugat că "Rusia va avea nevoie de timp pentru a reface rezervele pierdute. Ca rezultat, după o anumită perioadă, trupele ruse vor începe să aibă probleme cu combustibilul", apreciază analistul citat.  Această lipsă nu va fi critică, potrivit lui, dar va limita semnificativ capacităţile armatei ruse.

"Dacă un astfel de incident se va repeta la un depozit sau două din Crimeea putem spune cu siguranţă că forţele de ocupaţie din sudul ţării vor fi paralizate", mai spune expertul citat. Dar incidente în ceea ce priveşte aprovizionarea cu combustibil a trupelor ruse au avut loc nu doar în Crimeea. Un tren care transporta combustibil a deraiat luni după o explozie pe calea ferată în regiunea rusă Briansk, la graniţa cu Ucraina. Un incident identic, în care a fost implicat un alt tren de marfă, a fost raportat marţi în aceeaşi regiune.

La primele ore ale zilei de miercuri, guvernatorul regiunii ruse Krasnodar, Veniamin Kondratiev, a semnalat pe canalul său Telegram un incendiu de o gravitate maximă la un depozit de produse petroliere din oraşul Volna, situat în Federaţia Rusă, foarte aproape de podul peste strâmtoarea Kerch, care leagă Rusia de Crimeea.

Ruşii au lovit şi ei depozite de muniţii şi combustibil în Ucraina 

Chiar dacă cu efecte mai puţin evidente, care nu au fost confirmate de partea ucraineană, Moscova mizează la rândul său pe lovituri în spatele frontului. Armata rusă susţine că a lovit puncte de desfăşurare temporară a unităţilor de rezervişti ucraineni în oraşul Uman (centrul Ucrainei), unde rachetele ruse au distrus zeci de case şi au ucis 25 de persoane, inclusiv patru copii, vinerea trecută.

De atunci, Rusia a bombardat, de asemenea, infrastructuri feroviare şi depozite de muniţii şi combustibil în oraşul ucrainean Pavlograd, situat în regiunea Dnipropetrovsk, un punct important pentru comunicaţiile ucrainene din spatele frontului.

Surse ucrainene au recunoscut că atacul rusesc de la Pavlograd şi-a atins ţinta. De asemenea, Rusia a atacat miercuri o instalaţie de depozitare a combustibilului din Kirovograd (centrul Ucrainei), cu drone kamikaze iraniene, potrivit unor oficiali militari din zonă.

Pe fondul acestor incidente, Rusia şi-a retras din largul Mării Negre toate navele echipate cu rachete, potrivit Unian. Conform centrului de presă al Comandamentului Forţelor navale ucrainene, miercuri, la ora 10:00, în largul Mării Negre nu existau nave ruseşti capabile să lanseze rachete. 

O nouă noapte de atacuri ruseşti asupra Ucrainei: Kievul declară că a doborât 21 de drone kamikaze din 26

Rusia a lansat în noaptea de marţi spre miercuri 26 de drone kamikaze de fabricaţie iraniană asupra Ucrainei. Apărarea antiaeriană ucraineană susţine că a doborât în total 21 dintre ele. Este a treia serie de atacuri nocturne împotriva Kievului în decurs de şase zile, au anunţat miercuri forţele aeriene ucrainene pe canalul lor de Telegram. O dronă a lovit o clădire în regiunea Dnipropetrovsk (sud-est). Dronele au fost lansate din regiunea rusă Briansk, la nord-est de Ucraina, şi din Marea Azov (sud-est).

Unele dintre aceste drone Shahed 136 de fabricaţie iraniană au vizat Kievul, unde, în jurul miezului nopţii, au fost activate sirenele de alertă aeriană, iar armata ucraineană a reuşit să doboare toate aparatele fără pilot care au intrat în spaţiul aerian al capitalei.

"Tactica adversarului continuă ca de obicei şi fără modificări: la căderea nopţii, teroriştii lansează un val de dispozitive din diferite direcţii", afirmă pe contul său de Telegram şeful administraţiei militare a Kievului, Serghii Popko.

Sirenele de atac aerian au răsunat timp de mai multe ore la Kiev şi în împrejurimi, precum şi în cea mai mare parte a estului Ucrainei, iar situaţia s-a liniştit abia în zori. Cu ajutorul sistemelor de apărare antiaeriană primite de la aliaţii săi occidentali, Ucraina reuşeşte acum să doboare majoritatea dronelor kamikaze cu care Rusia a distrus numeroase infrastructuri energetice ucrainene în toamnă şi în iarnă.

Ruşii folosesc atacurile cu drone pentru a localiza sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei

Potrivit unor analişti, Rusia continuă să lanseze aceste drone cu costuri reduse pentru a forţa Ucraina să consume rachete mult mai scumpe şi alte tipuri de muniţie antiaeriană. Interceptarea dronelor ar putea, de asemenea, ajuta Rusia să localizeze amplasamentul sistemelor defensive utilizate de Ucraina.

Rusia şi-a intensificat atacurile înaintea unei mult aşteptate contraofensive a Ucrainei, lansând aproape în fiecare noapte valuri de drone şi rachete pentru a ţinti Kievul şi alte zone în ultima săptămână. Una din drone a lovit miercuri o clădire admnistrativă la Dnipro - centrul administrativ al regiunii Dnipropetrovsk - care a luat foc, incendiul fiind stins abia spre dimineaţă, a indicat guvernatorul regiunii, Serhii Lisak, pe Telegram.

Unităţile de apărare antiaeriană au doborât şapte drone deasupra regiunii Dnipropetrovsk, a adăugat el. Trei din cele 26 de drone lansate de Rusia în cursul nopţii trecute au vizat infrastructura petrolieră din regiunea Kirovograd (centrul Ucrainei), au anunţat autorităţile militare responsabile de această zonă.

Atacul a avut loc în jurul orei locale 03:00 (01:00 GMT) şi a lovit un depozit de petrol din regiune, a declarat şeful administraţiei militare din Kirovograd, Andrii Raikovici, pe contul său de Telegram, potrivit EFE. Serviciile de urgenţă acţionează la locul atacului. Informaţiile despre pagube sunt în curs de clarificare, a adăugat el.

Atacul survine după ce mai multe infrastructuri de cale ferată pe care Rusia le foloseşte pentru a furniza combustibil trupelor sale în Ucraina au fost aruncate în aer în ultimele zile.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

crimeea razboi ucraina rusia ucraina
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024