Antena Meniu Search
x

Teroare în Ucraina. Cel puţin 19 morţi în noi atacuri ruseşti. Moscova: Am vizat unităţi ale armatei care urmau să ajungă pe front

O nouă noapte de teroare în Ucraina. Cel puţin 19 persoane au fost ucise azi în oraşele Uman şi Dnipro, în urma unui nou val de atacuri cu rachete ruseşti în Ucraina. Au fost lansate rachete de croazieră şi drone, care au vizat şi regiunea Kiev. Preşedintele Zelenski a acuzat din nou Rusia de terorism. "Teroarea rusă trebuie să obţină o ripostă justă din partea Ucrainei şi a lumii. Iar asta se va întâmpla", a promis el. În acest timp, Rusia spune că în raidul cu rachete efectuat vineri a ţintit unităţile de rezervă ale armatei ucrainene.

de Redactia Observator

la 28.04.2023, 16:18

O mare parte din rachetele lansate spre Ucraina la primele ore ale dimineții de vineri au fost interceptate. Kievul susţine că a interceptat 21 din cele 23 de rachete de croazieră și au distrus două drone. În oraşul Uman, situat în centrul regiunii Cerkasî, rachetele de croazieră rusești au lovit clădiri rezidențiale și un depozit, ucigând cel puțin 17 persoane. La Dnipro, o femeie de 31 de ani și copilul ei de 2 ani au fost uciși într-un alt atac, potrivit autorităţilor locale. 

"Salvatorii au scos încă două cadavre de sub dâmături, ridicând numărul total la 17 civili uciși de ruși în Uman. Operațiunea de salvare continuă", a declarat Ihor Taburets, guvernatorul regiunii Cerkasî. O echipă CNN, aflată în oraş, a fost martoră la momentul în care mai multe cadavre sunt scoase dintr-o clădire distrusă. 

Oficialii locali au spus pentru CNN că printre morți se numără şi trei copii. Președintele Zelenski a declarat anterior pe Twitter că doi copii uciși în Uman "nu pot fi identificați", iar soarta părinților lor nu este cunoscută. În total, numărul morților numărul morţilor în urma atacurilor de vineri se ridică la 19. 

Atacurile ruseşti de pe timpul nopţii apropie Moscova de eşec şi de pedeapsă, a declarat vineri preşedintele Volodimir Zelenski, solicitând "o ripostă" din partea lumii. "Fiecare atac, fiecare act pervers împotriva ţării noastre şi împotriva poporului nostru apropie statul terorist de eşec şi de pedeapsă", a postat Volodimir Zelenski pe Telegram. "Teroarea rusă trebuie să obţină o ripostă justă din partea Ucrainei şi a lumii. Şi se va întâmpla", a promis el.

Pe acelaşi subiect

Raidul cu rachete şi drone efectuat de Rusia în noaptea de joi spre vineri a avut ca ţintă unităţile de rezervă ale armatei ucrainene, pentru a le împiedica deplasarea spre linia frontului, având în vedere contraofensiva pe care o pregăteşte armata ucraineană, a declarat Ministerul rus al Apărării. Ministrul ucrainean al Apărării a spus azi că au fost finalizate toate pregătirile pentru contraofensivă, iar aceasta va începe "când va vrea Dumnezeu și când vremea va fi potrivită".

"În cursul nopţii, Forţele Aeriene Ruse au efectuat un raid cu rachete folosind arme de înaltă precizie cu rază lungă de acţiune care au ţintit bazele de desfăşurare temporară a unităţilor de rezervă ale armatei ucrainene", a precizat la un briefing de presă purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

"Obiectivul raidului a fost atins. Toate obiectivele desemnate au fost lovite. Înaintarea rezervelor inamicului spre zona de luptă a fost zădărnicită", a susţinut oficialul rus.

De partea sa, armata ucraineană susţine că a doborât 21 dintr-un total de 23 de rachete de tipul X-101/X-555 şi două drone. Rachetele au fost lansate în jurul orei 04:00 de bombardiere strategice Tu-95 din zona Mării Caspice.

Administraţia militară din Kiev a anunţat că 11 rachete de croazieră ruseşti şi două drone au fost doborâte deasupra capitalei, fără a produce victime sau distrugeri notabile. Însă în alte oraşe sunt victime şi pagube, în special în oraşul Uman din centrul ţării, unde a fost lovit un bloc de locuinţe, un bilanţ provizoriu al victimelor civile în urma acestui raid pe ansamblul Ucrainei fiind de 17 morţi.

Rusia neagă că ar ţinti zone locuite, dar fragmente din rachetele sale doborâte de antiaeriana ucraineană cad peste astfel de zone şi prin urmare produc victime în rândul populaţiei civile.

După atacul din octombrie asupra podului Crimeii, pe care l-a atribuit serviciilor secrete ucrainene, Rusia a efectuat cu regularitate raiduri cu rachete şi drone care au ţintit cu predilecţie infrastructura energetică ucraineană. Aceste raiduri masive, în care armata rusă folosea zeci de rachete, au devenit mai rare în ultimele luni.

Atacurile Rusiei de vineri au loc la o zi după ce Kremlinul a anunţat că orice iniţiativă care ar putea pune capăt războiului este binevenită, referindu-se la o convorbire telefonică între liderul chinez Xi Jinping şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski care a avut loc miercuri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Teroare în Ucraina. Cel puţin 19 morţi în noi atacuri ruseşti. Moscova: Am vizat unităţi ale armatei care urmau să ajungă pe front