Antena LIVE
Video

FSB acuză Ucraina că a încercat asasinarea oligarhului rus Konstantin Malofeev. Cine s-ar fi aflat în spatele complotului

Serviciul de securitate rus, FSB, acuză Ucraina că ar fi pus la cale un complot cu maşină-capcană prin care ar fi vrut să îl asasineze pe oligarhul rus Konstantin Malofeev, care este un susţinător important al războiului Moscovei în Ucraina, relatează agenţiile TASS şi Reuters, potrivit news.ro. FSB spune că tentativa de asasinat a fost organizată în numele serviciilor ucrainene de către activistul rus de extremă dreapta Denis Kapustin, care stă în Ucraina. 

De la 06.03.2023, 16:53

FSB, agenţia de spionaj intern a Rusiei, a declarat că a intervenit pentru a opri complotul, care ar fi presupus amplasarea unei bombe artizanale, acţionate de la distanţă, sub o maşină folosită de magnatul rus Konstantin Malofeev.

Canalul de televiziune rus Zvezda TV a distribuit o înregistrare video de la FSB, care pare să arate un bărbat care se apropie de o maşină parcată şi care, pentru câteva momente, se bagă sub ea. Ulterior, potrivit altor imagini, un robot pare să scoată un obiect de sub o maşină.

Reuters precizează că nu a reuşit să verifice autenticitatea aceste videoclipuri.

Moscova îl acuză pe Denis Kapustin, extremistul rus care ar lupta alături de Ucraina

Pe acelaşi subiect

Într-un comunicat, FSB acuză serviciile de securitate ucrainene că se află în spatele tentativei de asasinat, despre care spune că a fost organizat, în numele lor, de activistul rus de extremă dreapta Denis Kapustin, care stă în Ucraina. Denis Kapustin, cunoscut şi sub numele de Denis Nikitin, este un fost luptător de arte marţiale mixte şi este liderul din Ucraina al Corpului Voluntarilor Ruşi (RDK), o formaţiune naţionalistă anti-Putin, despre care Moscova susţine că ar lupta alături de armata ucraineană.

Împotriva lui Denis Kapustin a fost deschis un dosar penal pentru presupuse infracţiuni de terorism şi trafic ilicit de explozibili, a anunţat FSB.

RDK ar fi revendicat şi atacul de săptămâna trecută din regiunea rusă Briansk, potrivit mai multor canale Telegram. Joi, Moscova a anunţat că „sabotori ucraineni” s-au infiltrat într-o zonă de frontieră din regiunea Briansk. Două persoane ar fi fost ucise şi un băiat de zece ani ar fi fost rănit. Vladimir Putin a calificat incidentul drept act de terorism. 

Un blogger militar afiliat Kremlinului a afirmat că organizaţia extremistă intitulată Corpul Voluntarilor Ruşi este responsabilă pentru uciderea Dariei Dughina şi pentru alte activităţi teroriste din Rusia. Putin, la rândul său, a făcut referire la moartea Dariei Dughina atunci când a vorbit, joi, despre „actul terorist” din Briansk.

FSB a declarat că a zădărnicit, de asemenea, o tentativă a lui Kapustin de a comite un atac de sabotaj asupra unei instalaţii de petrol şi gaze din regiunea rusă Volgograd, anul trecut.

Cine este Konstantin Malofeev

În ceea ce-l priveşte pe Konstantin Malofeev, ţinta presupusei tentative de asasinat, el este un susţinător al lui Vladimir Putin, care deţine un canal de televiziune conservator ce promovează opinii naţionaliste şi susţine cu tărie războiul Rusiei în Ucraina.

Malofeev a declarat pe canalul său Telegram că se simte bine şi că nimeni nu a fost rănit în tentativa dejucată de atentat asupra sa, despre care a spus că nu va modifica ceea ce el a numit "poziţia sa patriotică".

"Nu am nicio ură personală, nici măcar faţă de acei oameni care îmi doresc moartea", a spus el. "Dar, aşa cum au spus mulţi dintre sfinţii noştri, trebuie să ne iertăm duşmanii personali şi să îi zdrobim pe duşmanii Patriei. Aşadar, vom lupta împotriva voastră până la victoria noastră. Şi nimic nu ne va opri", a transmis oligarhul.

Pus pe lista SUA cu cetăţeni ruşi supuşi sancţiunilor încă din 2014, miliardarul rus Konstantin Malofeev a fost considerat una dintre principalele surse de finanţare pentru separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei. El a fost acuzat de "încercarea de a se sustrage de la sancţiuni folosind complici pentru a achiziţiona şi a conduce în secret instituţii de presă din toată Europa”, potrivit Washingtonului.

În 2019, lui Konstantin Malofeev, în vârstă de 48 de ani, i s-a interzis intrarea în Bulgaria pe o perioadă de zece ani. Autorităţile bulgare îl suspectau pe acest miliardar, care a făcut avere în telecomunicaţii, că a acţionat în vederea unei încercări de a apropia Sofia şi Rusia, în detrimentul Uniunii Europene (UE).

Malofeev este preşedintele consiliului de administraţie al Ţargrad (Oraşul Imperial), o platformă folosită şi de conspiraţionistul american Alex Jones, precum şi de teoreticianul naţionalist Aleksandr Dughin. Malofeev are legături cu dreapta religioasă americană şi l-a angajat pe Jack Hanick, fost angajat al Fox News, pentru a ajuta la lansarea televiziunii sale Ţargrad TV. Este, de asemenea, fondatorul celei mai mari fundaţii private ruseşti, Fundaţia caritabilă Sfântul Vasile cel Mare, şi membru al consiliului de administraţie al parteneriatului non-profit "Liga Internetului sigur", o organizaţie neguvernamentală rusă creată pentru a cenzura aşa-numitul "conţinut periculos pe internet".

Ți-a plăcut acest articol?

serviciu de securitate rusia atentat ucraina
Întrebarea zilei
Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

În vacanţă, în ţară

În vacanţă, în străinătate

Acasă, cu familia

Cu prietenii

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Ce se mănâncă, de fapt, în prima zi de Paște. Aduce noroc și prosperitate
Fanatik.ro
Publicat 04.05.2024
Cuvintele din limba română pe care foarte multă lume le folosește greșit. Ce...
Fanatik.ro
Publicat 04.05.2024
Un nou test de sânge poate detecta osteoartrita cu până la opt ani înainte ca...
spotmedia.ro
Publicat 03.05.2024
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă...
Gandul
Publicat 02.05.2024
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii:...
Adevărul
Publicat 04.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 5 mai 2024. Taurii trebuie să aibă grijă la prietenii....
CaTine
Publicat 04.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care...
Useit
Publicat 05.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Proprietățile medicinale ale ceaiului de merișoare. Efectele acestei băuturi...
Medicool
Publicat 04.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024