Antena Meniu Search
x

Video Un fost oficial FBI, arestat după ce a lucrat pentru oligarhul Oleg Deripaska. Ar fi primit bani grei de la magnatul rus

Fostul şef al diviziei de contraspionaj din New York a FBI a fost pus sub acuzare pentru colaborare ilegală cu unul din oligarhii ruşi pe care trebuia să îi ancheteze. Charles McGonigal este învinuit că, după ce s-a pensionat din FBI, a fost plătit de magnatul rus al aluminiului, aflat pe lista celor sancţionaţi de Statele Unite. 

de Redactia Observator

la 24.01.2023, 08:12

Vezi și

Fostul agent a încercat chiar, fără succes, să obţină ridicarea sancţiunilor impuse lui Deripaska. Într-un alt dosar, fostul şef FBI este acuzat de evaziune fiscală deoarece ar fi primit 225 de mii de dolari de la un fost ofiţer de securitate din Albania, tot ca plată pentru unele servicii. În acest caz faptele s-au petrecut chiar în timp ce era încă angajatul FBI, dar, deocamdată, procurorii nu îl acuză de luare de mită. McGonigal a fost eliberat pe cauţiune după două zile petrecute în arest.

Pentru ce fapte este acuzat McGonigal

Procurorii federali din Manhattan susţin că McGonigal, în vârstă de 54 de ani, a primit plăţi mascate de la Deripaska, sancţionat încă din 2018, în schimbul investigării unui oligarh rival, în 2021. De asemenea, el este acuzat că a insistat- fără succes - în 2019 pentru ridicarea sancţiunilor impuse lui Deripaska.

"După ce sunt impuse sancţiuni, acestea trebuie să fie aplicate în mod egal, în cazul tuturor cetăţenilor americani, pentru a avea succes", a declarat directorul adjunct al FBI, Michael Driscoll, într-un comunicat. "Nu există excepţii pentru nimeni, nici măcar pentru un fost oficial FBI precum Charles McGonigal", a subliniat oficialul FBI, relatează News.ro

Pe acelaşi subiect

Charles McGonigal urma să se prezinte la tribunalul federal din Manhattan în cursul zilei de luni, împreună cu Serghei Şestakov, fost diplomat sovietic devenit ulterior cetăţean american şi care a fost, de asemenea, acuzat în acest caz.

Oleg Deripaska, pe lista neagră a Washingtonului în 2018

Oleg Deripaska, fondatorul companiei ruseşti de aluminiu Rusal, s-a aflat printre cei peste 20 de oligarhi ruşi şi oficiali guvernamentali incluşi pe lista neagră a Washingtonului în 2018, ca reacţie la presupusul amestec al Rusiei în alegerile americane din 2016. Deripaska şi Kremlinul au negat orice amestec în alegeri.

Arestarea lui McGonigal are loc în contextul în care procurorii americani îşi intensifică eforturile de a aplica sancţiuni împotriva oficialilor ruşi şi a aliaţilor lor bogaţi din sectorul privat pentru a face presiuni asupra Moscovei să înceteze războiul din Ucraina. 

Deripaska a fost acuzat în septembrie anul trecut că a încălcat sancţiunile împotriva sa prin faptul că a făcut aranjamente astfel încât copiii săi să se nască în Statele Unite. În luna următoare, procurorii americani l-au acuzat pe omul de afaceri britanic Graham Bonham-Carter de conspiraţie în vederea încălcării sancţiunilor, pentru că a încercat să mute peste hotare operele de artă ale lui Deripaska din Statele Unite. Bonham-Carter contestă extrădarea în Statele Unite. Deripaska se află în libertate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Un fost oficial FBI, arestat după ce a lucrat pentru oligarhul Oleg Deripaska. Ar fi primit bani grei de la magnatul rus