Furie la Tel Aviv după ce Spania, Norvegia şi Irlanda au anunţat că vor recunoaşte Palestina. Israel recheamă ambasadorii din cele 3 ţări
Scandal diplomatic de proporţii după ce Spania, Irlanda şi Norvegia au decis să recunoască existenţa unui stat palestinian. Decizia a fost primită cu furie la Tel Aviv. Israelul şi-a rechemat ambasadorii din toate cele trei ţări, pe care le acuză că încurajează teroriştii Hamas.
De Redactia Observator la 22.05.2024, 20:42"Marţea viitoare, pe 28 mai, Spania va aproba în Consiliul de miniştri recunoaşterea statului Palestina", a declarat Pedro Sanchez, premierul Spaniei. Decizia Madridului a fost coordonată cu cea a guvernelor de la Oslo şi Dublin. Cele trei ţări spun că palestinienii trebuie să negocieze de la egal la egal cu Israelul pentru a obţine pacea. "Strategia până acum a fost ca recunoașterea să vină după un acord de pace între Israel și Palestina. Trebuie să recunoaștem că asta nu a funcționat", a declarat Jonas Gahr Store, premierul Norvegiei.
Guvernul de la Tel Aviv a intrat în conflict şi cu presa
La nivel mondial, 143 de ţări recunosc existenţa unui stat palestinian. Nu şi Statele Unite sau Marea Britanie. Ţările UE care recunosc deja Palestina: România, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Malta, Cipru, Cehia, Slovacia, Suedia. În Uniunea Europeană, erau doar 9 ţări până acum. Printre ele şi România, care a făcut acest pas în 1988, după proclamarea independenţei de către Yasser Arafat. Belgia şi alte ţări ar putea urma exemplul în săptămânile următoare. "Facem acest lucru pentru că credem în libertate și dreptate ca principii fundamentale ale dreptului internațional", a declarat Simon Harris, premierul Irlandei.
Teritoriul Palestinei este format din Cisiordania, condusă de de Autoritatea Palestiniană, şi Fâşia Gaza, acolo unde Hamas a preluat puterea în 2007. Cinci milioane de oameni trăiesc în cele două regiuni. Anunţurile din Europa au fost sărbătorite la Ramallah de liderii palestinieni. "Este o zi istorică, care vine în cel mai negru moment al istoriei noastre", a declarat Ammar Hijazi, ministru adjunct pentru Afaceri Multilaterale.
- Moment istoric. Irlanda, Norvegia și Spania au anunțat că vor recunoaşte oficial statul Palestina. Furie în Israel
- De ce palestinienii se pot baza pe studenţii americani, dar nu şi pe aliaţii arabi pentru a le susţine cauza prin...
- Poliția a intervenit în forță în campusul Universității UCLA, pentru a dispersa tabăra pro-palestiniană,...
În Israel, ministerul de Externe şi-a rechemat ambasadorii din Spania, Irlanda şi Norvegia. Iar şefii misiunilor diplomatice din cele trei ţări au fost convocaţi să urmărească un clip cu atrocităţile comise de Hamas la 7 octombrie. "Țările care au recunoscut astăzi statul palestinian oferă o recompensă ucigașilor și violatorilor Hamas, iar eu spun: Nu vom permite nici măcar o declarație despre existenţa unui stat palestinian", a declarat Itamar Ben Gvir, ministrul Securităţii Naţionale.
Scandalul diplomatic vine la două zile după ce procurorul şef al Curţii Penale Internaţionale a cerut arestarea lui Benjamin Netanyahu şi a ministrului lui de Externe pentru crime de război în Gaza. Şi liderii Hamas sunt acuzaţi de mai multe atrocităţi din timpul conflictului. "Este o înscenare, nu este ceva serios. Procurorul şef vrea să defăimeze Israelul şi toarnă şi benzină pe focul antisemitismului care se răspândeşte în toată lumea", a declarat Benjamin Netanyahu, premierul Israelului. Guvernul de la Tel Aviv a intrat în conflict şi cu presa. O transmisiune în direct a agenţiei de ştiri Associated Press a fost oprită, iar echipamentul a fost confiscat. Decizia a fost revocată după intervenţia autorităţilor de la Washington.