Antena Meniu Search
x

Moment istoric. Irlanda, Norvegia și Spania au anunțat că vor recunoaşte oficial statul Palestina. Furie în Israel

Irlanda, Norvegia și Spania au anunțat miercuri că vor recunoaște oficial statul Palestina. Oslo și Madrid au spus că decizia va intra în vigoare până pe 28 mai. Este un moment istoric. Cel puțin 140 de state membre ONU recunosc deja statul palestinian, inclusiv România, dar alte ţări, precum Statele Unite sau Marea Britanie, nu o fac. Ministerul de Externe al Israelului a avertizat că această decizie arată că "terorismul funcţionează" și a rechemat ambasadorii din Irlanda şi Norvegia, pregătind o măsură similară şi pentru Spania. 

de Redactia Observator

la 22.05.2024 , 15:02

Moment istoric. Irlanda, Norvegia și Spania au anunțat că vor recunoaşte oficial statul Palestina. Ameninţarea Israelului
Moment istoric. Irlanda, Norvegia și Spania au anunțat că vor recunoaşte oficial statul Palestina. Ameninţarea Israelului - Profimedia

Spania, Norvegia și Irlanda au anunțat, în această dimineaţă, că vor recunoaşte oficial statul Palestina. Măsura va intra în vigoare în toate cele trei țări pe 28 mai. Prim-miniştrii celor trei state au declarat că decizia este un pas important către pace, coerență și dreptate. Potrivit specialiştilor, mișcarea ar putea susține cauza globală palestiniană, dar va tensiona relațiile occidentului cu Israelul. Israelul și-a rechemat ambasadorii din Irlanda şi Norvegia chiar înainte ca cele două guverne să anunțe recunoașterea oficială. Până acum, 143 din cele 193 de state membre ONU au recunoscut Palestina. Totuşi, doar opt din cei 27 de membri UE, Polonia, Bulgaria, România, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Suedia și Cipru, recunosc Palestina ca stat.

Israelul recheamă ambasadorii din Irlanda şi Norvegia

Israelul şi-a rechemat ambasadorii din Irlanda şi Norvegia "pentru consultări urgente". "Trimit Irlandei și Norvegiei un mesaj clar: Israelul nu va da înapoi împotriva celor care îi subminează suveranitatea și îi pun în pericol securitatea", a spus ministrul de externe al Israelului. "Israelul nu va trece peste asta în tăcere, vor exista și alte consecințe grave. Dacă Spania ia măsuri pentru a recunoaște statul palestinian, se va lua o decizie similară şi împotriva ei".

Articolul continuă după reclamă

Israel: Arată că terorismul funcţionează 

Pe acelaşi subiect

"Decizia de astăzi trimite un mesaj palestinienilor și lumii: terorismul funcţionează", a spus ministrul de externe al Israelului. "După ce organizația teroristă Hamas a efectuat cel mai mare masacru al evreilor de la Holocaust încoace, după ce au comis crime sexuale atroce la care lumea a fost martoră, aceste țări au ales să răsplătească Hamas și Iran prin recunoașterea unui stat palestinian."

"Acest pas greşit este o nedreptate pentru memoria victimelor din 7/10, o lovitură adusă eforturilor de aducere a acasă a celor 128 de ostatici și un impuls pentru jihadiștii Hamas și Iran, care subminează șansa păcii și pune sub semnul întrebării dreptul Israelului la autoapărare".

Norvegia: Soluţia celor două state este chiar în interesul Israelului

Norvegia va recunoaşte oficial Palestina ca stat independent pe 28 mai, a anunţat miercuri premierul norvegian Jonas Gahr Store. Şi premierul spaniol Pedro Sanchez a anunțat în parlament că țara sa va recunoaște statul Palestina pe 28 mai. Iar premierul irlandez Simon Harris a transmis şi el oficial că Irlanda va recunoaște statul palestinian. 

"Trebuie să menţinem vie singura alternativă care oferă o soluţie politică pentru israelieni şi palestinieni deopotrivă: două state trăind unul lângă celălalt, în pace şi securitate", a declarat Gahr Store, citat de Reuters.

"Recunoaşterea Palestinei este o modalitate de a sprijini forţele moderate care au pierdut teren în acest conflict prelungit şi brutal. Totodată, trimite un mesaj puternic altor ţări să urmeze exemplul Norvegiei şi al unui număr de alte state europene şi să recunoască statul palestinian", a adăugat şeful executivului norvegian.

El a apreciat totodată că o astfel de măsură va face în cele din urmă posibilă reluarea procesului pentru a se ajunge la soluţia a două state şi să-i imprime un nou impuls.

Războiul din Gaza a transmis foarte clar că obţinerea păcii şi stabilităţii trebuie să pornească de la soluţionarea chestiunii palestiniene, a mai spus premierul norvegian, apreciind că scopul este de a obţine un stat palestinan care este coerent din punct de vedere politic şi care derivă din Autoritatea Palestiniană. "Credem că soluţia a două state este chiar în interesul Israelului", a mai declarat premierul norvegian.

La Dublin, premierul irlandez a spus că țara crede că "pacea permanentă poate fi asigurată doar pe baza liberului arbitru al unui popor liber". "Palestinienii din Gaza suferă cele mai îngrozitoare greutăți și foamete. O catastrofă umanitară inimaginabilă și inadmisibilă se desfășoară chiar în aceste momente", a mai spus acesta.

Spania va recunoaște Palestina pe 28 mai

Este vorba despre pace, dreptate și consecvență, a transmis miercuri premierul spaniol. La Madrid, discursul lui Pedro Sanchez a fost primit cu aplauze în parlament. "Vom recunoaște Palestina din multe motive și putem rezuma asta în trei cuvinte: pace, dreptate și consecvență", a spus el. "Trebuie să ne asigurăm că soluția celor două state este respectată și trebuie să existe garanții reciproce de securitate. Este esențial ca cele două părți să negocieze pentru pace și tocmai din acest motiv recunoaștem Palestina."

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei
Ascultaţi manele?
Observator » Stiri externe » Moment istoric. Irlanda, Norvegia și Spania au anunțat că vor recunoaşte oficial statul Palestina. Furie în Israel